„Zuschlag! Itt az a pont, amikor a biciklit el kell tolni! Nem, talán ez így nem érthető. Másképp fogalmazok: ha most végre nem takarodsz el, akkor beleb...szunk a földbe. A miniszterelnök szemhéja enyhén rángatózni kezdett. Az arca égővörös volt, a szája egyetlen vékony csíkká változott. Kegyetlen volt, rideg, közönséges...”. Így emlékezik vissza a hétfőn megjelenő könyvben Zuschlag János arra a Gyurcsány Ferenccel folytatott beszélgetésre, amely után kénytelen volt lemondani mandátumáról. Zuschlag úgy fogalmaz: „Gyurcsány és társai feláldoztak engem. Gyűlöltek, mert okos voltam, törtető, és nem féltem tőlük” – áll a Blikk birtokába jutott kéziratban.

Takarodj

Nejlonszatyor, MSZMP-matrica
Nejlonszatyorban átadott ötvenmillió forintról, a régi MSZP-székházban lévő, százmilliókat rejtő, MSZMP feliratú legendás széfről, valamint Gyurcsány Ferencről és Mesterházy Attiláról is beszélt Zuschlag János, aki kiszabadulása óta először nyilatkozott. A volt politikus a Napi Gazdaság pénteki számában megjelent interjúban arról is beszélt, hogy Simon Gábor eltitkolt 240 milliójáról az MSZP vezetésének is tudnia kellett, egyedül nem lehetett volna elintézni ilyen dolgokat.
„Szóval: Zuschlag, takarodj... Mondta ezt az a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc, akinek a szennyesét mostam hónapokig. Volt is mit. Sok mindennel gyanúsították: hogyan vásárolta meg a balatonőszödi nyaralót, honnan lett a timföldgyára, a milliói, az árambizniszben való részvétele. És nekem kellett minden egyes alkalommal kiállnom, és azt mondanom, hogy Gyurcsány Ferenc pedig tisztességes politikus” – kesereg a könyvben a volt honatya. Gyurcsányról azt állítja: a volt kormányfő – még sportminiszterként – az őt börtönbe juttató ügyekről is tudott. „A legfőbb kérdés, ami mindenkit érdekelt, hogy Gyurcsány tudott-e arról, hogy a civil szervezetek és alapítványok rendre nem tartják meg azokat a rendezvényeket, amelyekre pénzt igényeltek, azokat fiktív beszámolókkal látják el, hamis számlákkal igazolják. Gyurcsány persze mindent tagadott. Szerintem meg hazudott”.

Feri nem érti

Az okokat Zuschlag János hosszan fejtegeti. Így például a pályázati rendszerben olyanok dolgoztak, akiket jobbára a kormány nevezett ki. Gyurcsány kabinetje is átnézte a pénzek elbírálását tartalmazó döntési listákat. Valamint Gyurcsány tevékenyen részt vett a pénzek elosztásában: komolyabb pályázatok esetében folyamatosan ő „igazította el” Zuschlagot.
A Blikk kereste Gyurcsány Ferencet is, aki nem kívánt nyilatkozni. Munkatársa azzal hárította el kérdéseinket, hogy a DK elnöke „egy köztörvényes bűnöző állításaira nem reagál”. Korábban ugyanakkor Gyurcsány feltöltött a Facebook-oldalára egy Zuschlag tárgyalásán készült videót. Ezen lejátszanak egy lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyen a vádlott amiatt panaszkodott, hogy egy bizonyos Feri nem akarja elfogadni a korrupciót. „Ezt nem érti a Feri, hogy ez egy pénzből és erőből működtetett rendszer. (...) Tényleg azt hiszi, hogy mindenki más hülye, korrupt, disznó, állat rajta kívül”– panaszkodott Zuschlag.

Újabb kínos kérdésre várnak választ a szocialistáktól

A Fidesz várja a szocialisták válaszát a Zuschlag János újabb ügyében felmerült kérdésekre. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, Zuschlag János újabb ügyén nagyon meg vannak döbbenve. Hozzátette: a Fidesz – és biztos benne, hogy többnyire az emberek is – várják a szocialisták magyarázatát, hogy mi is ez az egész.

A Zuschlag-interjú megjelenése után pénteken egyébként sorra jelentették be, hogy elmaradnak a Kormányváltás politikusainak sajtótájékoztatói.