A Népszabadság azt írja, Mesterházy Attila egykori helyettesének,azaz Simon Gábor ügyének egyik érintettje, Welsz Tamás „hangmérnökként dolgozott abban a csapatban, amely az MSZP megbízásából 2006 nyarán rögzítette Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét”.

Felfigyeltek rá

A Népszabadság szerint 2006-ban vizsgálta a Nemzetbiztonsági Hivatal Welszt, mert „túlságosan nagy lábon élt és túlságosan jóban volt az APEH akkori egyik magas beosztású munkatársával”. A lap az akkori titkosszolgálati megállapításokra hivatkozva azt írja, hogy Welsz és az APEH munkatársa „vagyonosodási vizsgálatok sikeres átvészeléséhez és más adóelkerülésekhez nyújtottak volna segítséget, de aztán az egészből nem lett semmi”.
A lap értesülései szerint két évvel később a Külügyminisztérium jelentette fel Welszt az NBH-nál bissau-guineai útlevelek árulása miatt. Az NBH kezdeményezésére az APEH akkor vagyonosodási vizsgálatot indított ellene, amely több mint kétmilliárd forint illegális jövedelmet tárt fel. A lap szerint az APEH kétmilliárd forint befizetésére kötelezte Welszt, „ám ekkor egy abban az időben már nyugdíjas volt titkosszolgálati vezető valakinek odaszólt az APEH-nál, ahol hirtelen rájöttek, hogy adminisztrációs hibákat követtek el, és azokra tekintettel egymilliárd forinttal csökkentették a Welszre kiszabott bírságot”.
Ha tehát Welsznél kétmilliárdos adózatlan bevételre bukkantak, az valójában akár 14-16 milliárdos illegális jövedelem lehet, de az biztos, hogy a megállapítottnál lényegesen több.
Welsz volt az őszödi hangmérnök?
Welsz volt az őszödi hangmérnök?

Ennyiért árulta Welsz az útleveleket

A cikk arra is kitér, hogy a magyar külügynél többen is jelezték, Welsz magát bissau-guineai diplomatának kiadva afrikai útleveleket és állampolgárságot is árul, 30-50 ezer euró értékben. (Az útlevelekről, és hogy melyik ex- vagy jelenlegi szocialista politikusnak volt belőle, bővebben ide kattintva olvashat.)

Fürst elviszi és megsemmisíti

Welsz – állítólag ügyvédje tudtával és beleegyezésével – hívta fel a rendőrséget azzal, hogy számos bűncselekménnyel kapcsolatos dokumentumot és bizonyítékot szeretne átadni. Március 20-án délre beszélték meg a találkozót a férfi Logodi utcai irodájában, ahol már előre odakészített irathalom és számos adathordozó várta a nyomozókat. Majd a pincéből is előkerült még egy halom „bizonyíték”. Már indultak volna a kihallgatásra, amikor Welsz felvetette, hogy az érdi házában van még néhány dokumentum. Egészen pontosan egy konkrét iratot nevezett meg.
Kérte, hogy azért feltétlen menjenek el, mert ha Fürst György(Terézváros egykori alpolgármestere, aki pár éve a Közép-afrikai Köztársaság diplomata-útlevelével sikertelenül próbálta meg elkerülni, hogy gyanús ingatlanügyekben eljárás induljon ellene) megtudja, hogy ismét lefoglalást tartanak nála, akkor elviszi és megsemmisíti. (Körülbelül három héttel korábban volt már egy házkutatás Welsz érdi házában, a kiszivárgott hírek szerint akkor került elő Simon Gábor volt szocialista elnökhelyettes valóban létező bissau-guineai útlevele.)

Fürst Welszről beszélgetett?

A Népszabadság megkereste a fentiekkel kapcsolatban Fürstöt, aki azt mondta, ő nem ismeri Welszt. Soha nem is üzletelt vele – válaszolta a következő kérdésre, majd leszögezte, nem közszereplő, ezért nem köteles eltűrni, hogy politikai vagy bármilyen más ártó szándékkal bárki belekeverje ebbe a nyilvánvalóan a baloldal lejáratását célzó ügybe. Mindenkit beperel, aki ezt meg meri tenni.
Ezzel szemben szerda kora délután a terézvárosi Andrássy hotelben találkozott és együtt ebédelt a kerület korábbi szocialista alpolgármestere, Fürst György és a baloldali összeborulás helyi jelöltje, Oláh Lajos – értesült az MNO. Portálunk információja szerint a Simon-ügy kulcsfigurájáról, Welsz Tamásról és haláláról beszéltek, illetve hogy mi Veres János szerepe az ügyben. Ismert: szerda reggel a Hír TV közölte: Fürst György, a VI. kerület volt szocialista alpolgármestere lehet a Simon-ügy másik gyanúsítottja.

Külsérelmi nyomokat nem találtak a testén

Welsz Tamás március 20-án este hunyt el. Halálának pontos körülményei még ma sem ismertek. A Népszabadságnak az őt szállító rendőrök jelentését ismerő, névtelenséget kérő források azt mondták, Welsz valóban tett olyan kijelentéseket, amelyek arra utaltak, hogy öngyilkosságot követett el, de nem ott, nem akkor és nem azt mondta, amit korábban egyes internetes portálok írtak.
Egyelőre azonban tényként csak annyi mondható, hogy külsérelmi nyomokat nem találtak a testén, és valószínűleg nem valamelyik ismert drog túladagolása okozta a halálát. A rendőrök jelentésének fényében azonban egyre kevésbé kizárható, hogy öngyilkosság történt. Welsz – állítólag ügyvédje tudtával és beleegyezésével – hívta fel a rendőrséget azzal, hogy számos bűncselekménnyel kapcsolatos dokumentumot és bizonyítékot szeretne átadni.

„Már nem tehet semmit”

A Népszabadság információi szerint Welsz és a három nyomozó Érdről Budapest felé tartott, már éppen ráhajtottak az M1–M7-es autópálya közös szakaszára, amikor Welsz a mellette ülő nyomozónak vontatottan, kissé akadozó nyelvvel, félig bódultan azt mondta: „Maga jó nyomozó, de már nem tehet semmit, tudja, én orvos vagyok, már nem tehet semmit. Bocsánat!” A mellette ülő nyomozó rákiabált: Bevett valamit?! „Nem mondom meg” – mondta Welsz akadozó hangon.
Azt, hogy tényleg bevett-e valamit (elvileg megtehette, hiszen nem volt őrizetben, ezért nem is bilincselték meg, és nem is állt mellette folyamatosan rendőr, aki minden mozdulatát leshette volna), vagy az elmúlt hetek stressze végzett vele, csak a toxikológiai vizsgálatok után lehet megmondani. Néhány nap, legfeljebb még egy hét múlva.