Blogarchívum

2014. március 25., kedd

Index - Belföld - Welsz Tamás és a budai elitklub titka

Index - Belföld - Welsz Tamás és a budai elitklub titka:

'via Blog this'
2014. 03. 24. 17:48

Welsz Tamás bejáratos volt abba a budai zártkörű klubba, ahol ismert emberek mellett politikusok és a politikához közel álló üzletemberek is megfordultak, a klub vezetőjével – aki annak idején az APEH egyik vezető munkatársa volt – még Uruguayban is voltak üzleti úton, derítette ki az Index.
Utoljára a Simon-ügy kirobbanása után, telefonon beszélt egymással Welsz Tamás és Papp Albert. A két férfi régóta ismerte egymást, 2006 elején például együtt utaztak el Uruguayba, üzleti útra. Néhány hónappal később Papp már az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál (APEH) dolgozott, 2007 elejétől ő lett az adóhivatal Közép-magyarországi Régiójának igazgatója. A Medgyessy-kormány idején a Gyurcsány Ferenc vezette sportminisztérium alá tartozó, a sportingatlanokkal való gazdálkodásért felelős, a tulajdonos államot képviselő Sportfolió Kht. vezérigazgatói székében ült. Onnan éppen Gyurcsány váltotta le 2004 elején.
utcaban
Fotó: Charity March
De Papp neve nemcsak a sportfoliós vagy az APEH-os múltja miatt cseng ismerősen a politikai és a politikához közel álló üzleti közegben, hanem egy általa vezetett budai zártkörű klub miatt is. A klubban politikusok is gyakran megfordultak, vannak olyan vélemények, hogy szinte csak azok és főleg a baloldalról. Na és persze Welsz Tamás is.

„Azt mondta, fideszes kapcsolatai vannak"

"Valóban ismertem Tamást, a klubban is többször járt" – mondta az Index megkeresésére Papp. Szerinte azonban a klub nem a baloldali politikusok találkozóhelye volt. „Annyiban volt baloldali, hogy ha a Moszkva tér irányában állt valaki, akkor valóban, az utca bal oldalán volt a klub bejárata” – mondta ironikusan a Csalogány utcai „találkahelyről”, ahová egyébként – mint mondta – volt fideszes polgármester is járt, de nevet nem mondott. 
Papp és Welsz kapcsolata annyiban mindenképpen érdekes, hogy baráti, ismeretségi körében a nemrég elhunyt férfi többször is utalt arra, hogy jó kapcsolatai vannak.  
Ezzel szemben Papp az Indexnek azt állította: Welsz soha semmilyen „APEH-es” segítséget nem kért tőle, amikor pedig 2006-ban közösen próbáltak meg üzletelni Uruguayban, akkor még nem is dolgozott az APEH-nál.
„Érdekes, de amikor Uruguayban voltunk, Tamás nekem azt mondta, hogy inkább fideszes kapcsolatai vannak” – válaszolta Papp, amikor arról kérdeztük: ismeretei szerint kik voltak azok a szocialista politikusok, akiket Welsz ismerhetett, esetleg az exkluzív klubbon keresztül. „Tamás nem volt túl közlékeny” – mondta ezzel kapcsolatban Papp. Eddig azonban csak egy politikusról, az előzetesben lévő volt MSZP-s Simon Gáborról derült ki, hogy kapcsolatban állt Welsszel.

„Mesterházy csak egyszer járt ott”

A két férfi ismeretsége nem szűnt meg, legutoljára a Simon-ügy kirobbanása után beszéltek egymással telefonon – árulta el érdeklődésünkre Papp. „Olvastam az újságban, hogy házkutatást tartottak nála. Amikor rákérdeztem nála erre, ő ezt tagadta. Azt mondta, személyesen majd mindent elmond. Ez már nem történt meg, nem találkoztunk. Sajnálom őt, és szemétség, amit most vele egyesek művelnek” – mondta az Indexnek. Papp utóbbival arra utalt, hogy egy, az éjszakai életben is ismert pornóproducer most azt terjeszti: Welsz lányokat vitt Papp klubjába, ahol rendszeresen tartottak orgiákat. Papp szerint ez szemenszedett hazugság, Welsz soha nem vitt oda lányokat, a klub pedig soha nem működött az MSZP titkos szexklubjaként – ahogy azt a pornóproducer állítja. 
„Gyurcsány soha nem járt ott, Mesterházy Attila pedig csak egyszer, több mint tíz éve” – emlékezett vissza Papp. Arra a kérdésünkre, hogy járt-e a klubban valaha Keleti Györgyi, akit egyébként prostitúció elősegítéséért felfüggesztett börtönre ítéltek Olaszországban, Papp azt mondta: „Van, aki mondta azt, hogy volt itt egy klubtaggal és egyszer egy barátnőjével, de én ezt nem láttam.” Mindezt azért tartottuk fontosnak megkérdezni, mert a volt szocialista honvédelmi miniszter, Keleti György lánya saját „életrajzi” könyvében írta meg, hogy egy ellenzéki politikus az ő segítségével kurvázott. 

A „Papa” is dolgozott neki

Amikor az Index kiderítette, hogy Simon és Welsz ismeri egymást, és utóbbi lakásában házkutatást tartottak, úgy tudjuk, nagyon sok vállalkozó pánikolt be. Az most már szinte biztos, hogy a Welsz által értékesített útlevelekkel vagyonokat lehetett külföldre vinni és elrejteni az adóhatóság elől. Welsz ebben segédkezhetett, halálával pedig sokakban merülhet a kérdés: vajon milyen dokumentumokat adott át a rendőröknek? Leginkább egykori kliensei rágódhatnak ezen.
24-bissau-eletkep
Fotó: Charity March
Az érdi vállalkozó amúgy sem bízott semmit a véletlenre. Úgy tudjuk, az érdi házához hasonlóan azokat az irodákat is bekamerázta, amelyeket éppen azoktól a vállalkozóktól szerzett meg, akiknek a panamai offshore cégét csalás útján megszerezte. Ha valaki a lábára lépett, feljelentések tucatjait tette ellene. Így járt el a „panamai” magyarokkal is, akiket az adóhatóságnál is feljelentett, igaz, eredménytelenül. „Úgy éreztük, védelmet élvez” – mondta Welszről az egyik haragosa az Indexnek, merthogy szerinte hiába tettek feljelentéseket ellene, sosem lett gyanúsított. Ellenben mindig jól informált volt. Egyszer például a Nemzeti Nyomozó Irodánál jelentették fel, de amikor az ügyet áttették a Budapesti Rendőr-főkapitányságra, Welsz már azt is tudta, ki az ügy előadója. Pedig akkor még gyanúsított sem volt, sőt, abban az ügyben soha nem is gyanúsították meg. 
Welsz magánnyomozót is foglalkoztatott, ha érdeke úgy kívánta, figyeltetett is. Alvilági körökből úgy értesültünk, hogy a kilencvenes évek olajos ügyeiben még fedett nyomozóként dolgozó egykori rendőr, Sándor István „Papa” is segített neki. Amikor „Papát” megkerestük, hogy Welszről szeretnénk beszélni vele, elismerte ugyan, hogy a férfi valaha a kliense volt, de elzárkózott attól, hogy kapcsolatukról az Indexnek beszéljen. Azt mondta, köti a titoktartás.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése