Senki nem olvas napilapokat, ezért személyes találkozókon kell meggyőzni a választókat – mondta egy, az Index által közölt, titokban készült hangfelvételen Velez Árpád. Az MSZP pártigazgatója, a baloldali összeborulás listájának 14. helyezettje párttagoknak tartott felkészítést, ebből az apropóból közölte azt is, hogy „ez az egyetlen esélyünk, mert médiánk nincs”. Velez elmondta azt is, hogy a választók szerint a „gyönyörű liberálbal kormányt nem lehetett túlzott baloldalisággal vádolni”. Kifejtette: a minisztériumok SZDSZ-es haveroknak adtak pályázatokat, nehogy rossz sajtójuk legyen. Velez felidézi azt a 2010-ben készült közvélemény-kutatást, amely szerint az emberek nagy részének nem jutott eszébe, hogy a szocialisták a szegényeket, az elesetteket képviselnék.
Íme az MSZP pártigazgatójának „őszödi beszéde”
Íme az MSZP pártigazgatójának „őszödi beszéde”

Bajnaival és a többi liberálissal nem lehet

A pártigazgató ezután azt fogalmazza meg, hogy „kinek mi a feladata”: eszerint kell csinálni rendezvényeket, találkozni kell az emberekkel, és képviselni kell az MSZP értékeit és az érdekeit a következő időszakban. „Kormányváltás nem azért kell, hogy leváltsuk Orbán Viktort, ez egy eszköz. Azért akarunk kormányváltást, mert baloldali kormányzást akarunk, ez nehéz lesz Bajnai Gordonnal, meg a többi liberálissal” – mondta. Velez aztán felsorolja, hogy mi nem sikerült a szocialistáknak nyolc év alatt kormányon: komoly ifjúsági tábort szervezni, médiát és közösséget felépíteni. Nem sikerült a pártigazgató szerint az sem, hogy kifizessék a saját embereiket. Velez ezt, vagyis a saját emberek kifizetését is a kormányváltás céljaként fogalmazza meg amellett, hogy az emberek normálisan éljenek.

Segítség a plakátragasztó nagymamák unokáinak

„Ha van egy idős néni, aki végiggürcöli a kampányt, és az a kérése, hogy az unokájának adjunk munkát, akkor ezt kutya kötelességünk megtenni” – mondja Velez, aki szerint hiba volt az elmúlt időszakban, hogy nem volt csatorna, ahol ezek az igények megjelenhettek. „Semmit nem tudott elintézni egy budapesti elnök, semmit nem tudott elintézni egy országgyűlési képviselő, inkább liberálisabb irányba hajló emberek lettek elhelyezve. Mi azt szeretnénk, ha a sajátjaink lennének helyzetbe hozva” – szögezi le, később hozzátéve, hogy ha valakinek ez szégyen, akkor rossz helyen ül. A politikus hangsúlyozza, hogy nem az „öltöny, a fux meg a nyaralás” miatt kell a baloldali kormányváltás, hanem hogy „el tudjuk rendezni a saját embereinket”.
Velez Árpád titkos beszéde
Velez Árpád titkos beszéde

Érdekszövetség kontra közösség

Velez beszél arról is, hogy az esetleges választási győzelem után szükség lesz egy médiabirodalomra is, ami „nem cenzúrázott, nem politikailag irányított, de ne kelljen könyörögni azért, hogy egy cikk bekerüljön”. Véget kell vetni annak is – folytatja a pártigazgató –, hogy az emberek félnek MSZP-logós borítékot kapni és „ki kell mászni abból is, hogy félünk”. „Harminc százalék környékén vagyunk, az emberek jó része támogat minket. Meg kell mutassuk magunkat. (…) Azért küzdünk, hogy az embereknek jobb legyen, és hogy a mi közösségünknek is jobb legyen.”
Velez szerint a 20 éves múltra visszatekintő MSZP-nek nagy ereje a közösségi erő, ami segítette őket „a gyurcsányi időszakban, amikor volt a szétválás”, meg a vereségek idején. „Ez a közösség az Együtt 2014-ben és a Millában soha a büdös életben nem lesz meg, mert azok érdekszövetségek”. Szerinte az LMP is ilyen, ezért is hullik darabjaira. 2010-ben „eddig ért a sz*r, és még lötyögött is” – mondta Velez.

Ekkor készülhetett a felvétel

Az Index azt valószínűsíti, hogy a felvétel az augusztusi első Bajnai–Mesterházy-megállapodás, vagy a baloldali szövetség januári megkötése előtt készült, mivel Velez említi, hogy „a tárgyalások lezárulnak, de utána már nem tudunk ennél nyitottabbak lenni”.
A baloldalon annyira kívánt összeborulásnak a jelek szerint nem örültek, hiszen Velez arról is beszél, hogy húsz és harminc között lesz majd az országos listán a befutó hely és szavaiból az derül ki, hogy komoly érdeksérelmekre számított. Elmondja ugyanis, hogy csodálkoztak azon, amikor kiderült, hogy csak 106 egyéni hely lesz majd, akkor egyetlen újságcikk nem jött le arról, hogy ki hogyan „gyepálja a másikat, normálisan meg lettek ezek a dolgok beszélve”.