Blogarchívum

2013. augusztus 6., kedd

gondola.hu - Újabb Szögi Lajos-eset(ek)

gondola.hu - Újabb Szögi Lajos-eset(ek):

'via Blog this'

Nagy József berzéki halálára már fel sem figyelt a társadalom.
2012. május 9. 11:33

Október 15. évek óta szomorú emléknap Magyarországon. Törvénytisztelő emberek zarándokolnak Olaszliszkára, hogy koszorút helyezzenek el egy emlékművön, amely egy kiváló embert idéz fel. Még javában élhetne, nevelhetne, alkothatna, de…
A magyartanárt Magyarországon a magyarsága miatt verték agyon.
A bűncselekmény rasszista indíttatását a bíróság is megállapította, s ennek megfelelően ítélkezett. Ez azonban nem támasztja fel a halottat, és nem enyhíti annak a két lánynak a fájdalmát, akik végigszenvedték, amíg apjukat a rasszista bűnözők agyonverik.

Szögi Lajos-emléknap lett október 15.
Nemcsak Olaszliszkán, hanem az egész országban. Ez a borzalmas eset valamennyire sokkolta a társadalmat - akkor. Szörnyű jövőképet vetített azok elé, akik a rettenetes víziót nem hessegették el lelki szemeik elől. Erősítette a félelmet a konkrét látvány is: a gyilkosság elítéléséért a faluban felvonulókat a rendőrsorfal mögül a rasszisták barátai fenyegették – a képernyőn követhetően.
Az emlékművet nem is merték közvetlenül a tett helyszínén felállítani.
Úgy tűnik, újabb emléknappá szürkülhet április 8., ezen a napon Berzékre zarándokolhatnak majd a törvénytisztelő emberek, hogy koszorút helyezzenek el Nagy József leendő emlékművénél.
Halála döbbenetesen jellemzi a magyar vidék állapotait.
„A támadók közül két férfi bement a helyi kocsmába, ahol összeszólalkoztak egy szintén helyi, 46 éves férfival. Ezt követően távoztak, majd többen, botokkal visszatérve, olyan súlyosan bántalmazták a férfit, hogy áldozatuk életét vesztette” – írta a hírügynökség.
Nagy Józsefet Szögi Lajoshoz hasonlóan gyilkolták meg.
„Többen” és „botokkal” támadtak az egyedül – vélhetően – védekezni akaró áldozatra. Hogy mit élhetett át addig, amíg el nem vesztette eszméletét, abba jobb nem belegondolni. Többen és botokkal ütlegelték az egyedül és bot nélkül a menekülés reményétől is megfosztott férfit.
Még kérdés, hogy itt is rasszista indítékot állapít-e majd meg a bíróság. Az ellenben egyértelmű, hogy Magyarországon a legvérmesebb rasszizmus a hungarofóbia, amelyet 1989-ben kezdett – tudományos alapossággal – felszítani egy, azóta a parlamentből már kiesett párt.
Ide vezetett a svejcisapkázás.
Nagy József berzéki halálára már fel sem figyelt a társadalom. Mert már korábban csökkent a társadalom biztonságérzete: az állami igazságszolgáltatás olyan helyzetet alakított ki, hogy egyre számosabban saját biztonsági stratégiát próbálnak kidolgozni. Legutóbb olyan ítélet született, amely szerint egy gyilkosnak egy évtizednél is kevesebb időt kelljen börtönben töltenie. Diadalt ült – tapsolt – az alvilág.

A következmények beláthatatlanok.

Íme egy közülük: A Bajai Rendőrkapitányság súlyos testi sértés elkövetésének gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Bajai Kórház ügyeletes orvosának bejelentése alapján. Szombaton hajnali 5 órakor jelentkezett ellátásra egy 22 éves bajai lakos, akit elmondása szerint a Baja, Kölcsey utcában található Vár-Bár szórakozóhely előtt egy ismeretlen személy minden előzmény nélkül arcon ütött. A férfi a bántalmazás következtében elesett, és nyolc napon túl gyógyuló ujjsérülést szenvedett.

Az önvédelemre elemi, természetes joga van minden embernek.

Valószínűleg a közösségeknek is joguk van az önvédelemre – ezt legalábbis gyakorolják a világ különböző részein, hol betonfal építésével, hol helikopterről történő géppuskázással, hol rakéták, rakéta-elhárítók telepítésével. A magyar közösség már többször alapított államot az utóbbi évezredben – részben a közösségi önvédelemért is. Ez ellen a mostani, különös kockázat ellen azonban az állam – jelenleg – nem tudja megvédeni polgárait.

Kérdés, kifejleszthető-e a jogos közösségi önvédelemnek más törvényes módozata is.
Kovács G. Tibor

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése