Blogarchívum

2012. augusztus 14., kedd

MNO: Zuroff után is nyomozhatnak

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/zuroff-utan-is-nyomozhatnak-1098597
Magyar Nemzet
2012. augusztus 13., hétfő 02:35

Futó Barnabás szerint is fennállhat a hamis vád gyanúja Efraim Zuroff ellen, amiért megalapozatlanul jelentette fel Csatáry Lászlót az 1941-es kassai deportálásokért. Az ügyvéd úgy vélte, a büntetőeljárás megindítása szempontjából annak nincs jelentősége, hogy az elkövető szándékosan vagy gondatlanságból vádolt-e hamisan – írja a hétfői Magyar Nemzet.

Fennállhat a hamis vád megalapozott gyanúja Efraim Zuroffal, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatójával szemben az eddig megismert tények alapján – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Futó Barnabás ügyvéd. Ezért a büntetőjogász álláspontja szerint az ügyészségnek meg kellene indítania a büntetőeljárást Zuroff ellen.

Megalapozott a gyanú

Kiemelte: bár az ügyészségnek ilyen esetben is van mérlegelési jogköre, ám a múlt héten éppen a vádhatóság jelentette be, hogy a Zuroff által feljelentett Csatáry Lászlónak nem volt szerepe az 1941-es kassai deportálásokban, így a hamis vád gyanúja mindenképpen megalapozottnak tűnik.

Csatáry László:

A kassai gyűjtőtáborban elkövetett háborús bűntettek gyanúja miatt Budapesten július 18-án őrizetbe vett, majd néhány órával később a Budai Központi Kerületi Bíróság által házi őrizetbe helyezett Csatáry László Szlovákiának való kiadatását elsőként a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége szorgalmazta. Később a kiadatás mellett foglalt állást Tomás Borec, a szlovák igazságügyi tárca vezetője is, aki az ügyben gyors eljárást kért az abban illetékes kassai, egyes számú járásbíróságtól. A 97 éves férfit többször is kihallgatták, ezek során tagadta, hogy kegyetlenkedett volna a kassai gettóban

Futó Barnabás hangsúlyozta: a büntető törvénykönyv (Btk.) szerint alapvető feltétel, hogy a hamis vád hatóság előtt történjen, ami jelen esetben adott, annak pedig az eljárás megindítása szempontjából nincs jelentősége, hogy az elkövető szándékosan vagy gondatlanságból vádolt-e hamisan.

Ismert, korábban Bagoly Bettina főügyészségi szóvivőtől értesült első kézből a Magyar Nemzet arról, hogy nem indult meg az eljárás Zuroffal szemben. A lap arra a kérdésére, hogy mi az oka ennek, azonban nem érkezett választ. Előzőleg Völgyesi Miklós nyugalmazott büntetőbíró azt nyilatkozta szintén a Magyar Nemzetnek: fölveti a hamis vád gyanúját, hogy Zuroff valótlan tartalmú feljelentést tett Csatáry Lászlóval szemben az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálások kapcsán.

A teljes cikket a Magyar Nemzet hétfői számában olvashatják.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése