Blogarchívum

2012. március 22., csütörtök

MNO: Románia apostoli nunciusához fordultak a csángók

A csángó tanács küldöttsége rendszeres magyar nyelvű misék engedélyezését kérte csütörtökön Románia apostoli nunciusától – közölték az MTI-vel a küldöttség tagjai a Vatikán bukaresti külképviseletén tett látogatás után.

A jászvásári püspökséghez tartozó, moldvai csángó falvakban románul miséznek a katolikus papok, ez alól csak a magyarországi turisták számára rendezett alkalmi szertartások jelentenek kivételt.

A csángó tanács most azzal a kéréssel fordult a Vatikán romániai képviselőjéhez: segítsen elérni, hogy rendszeresítsék a magyar nyelvű szertartásokat és azokról ne tiltsák ki a csángókat


KAPCSOLÓDÓ:

Facebookon követhetik a katolikus szertartást

Első ízben közvetítenek a Facebookon katolikus szertartást, az április 1-jei alkalmat reklámozó felhívást a német katolikus egyház tette közzé.

A világ legnépszerűbb közösségi portáljának felhasználói aktívan részt vehetnek a szertartáson: javaslatokat tehetnek imákra, közbenjáró imádságokra vagy épp „kommentekkel” mondhatnak véleményt a prédikációról – tudatta a katolikus egyház szerdán Frankfurtban.

„A Szentlélek az interneten is jelen van” – mondta Dietmar Heeg atya, a 20 percesre tervezett áhítat vezetője.

A pap szeretné közelebb vinni az embereket istenhez, és modern utakon hirdetné az evangéliumot. „Ha Jézus ma élne, lenne Facebook-profilja, azon keresztül terjesztené üzenetét, és interaktív utakon folytatna párbeszédet az emberekkel” – mondta.

A szertartás április 1-jén, vasárnap 17 órakor kezdődik a kölni Maternushaus kápolnájában. A Facebook-felhasználók videoközvetítés révén követhetik nyomon.


4 megjegyzés :

  1. - Nemhogy egyenesen XVI. Benedekhez fordulnának. ...amíg lehet...

    VálaszTörlés
  2. Tekintve, hogy Románia többségi vallása az ortodox, nincsenek nyelvi nehézségek a katolikus papok számára, akik kénytelenek románul celebrálni ?
    Nem beszélve Dietmar Heeg atya ötletéröl, amely nagyszerü, de szintén a németajkú európai katolikusok fogják a prédikációt érteni: számukat tekintve az ötlet zsenális.
    Ólevendulám, fölvetésedre az a lehangoló válasz, hogy a csángó küldöttek a legutóbbi közbenjárásuk alkalmával hasonló süket fülekre találtak a Vatikánban, mint romániai képviselöjénél: hogyan történhetik, hogy a legelesettebb európai kisebbségnek nincs hatékony szószólója ? Leírni is fáj...

    VálaszTörlés
  3. Közbülső megoldásként én a magam nevében még a hagyományos latin misével is kiegyeznék.
    Sajnos a római pápa sem tudhat mindent pontosan, pláne nem, ha megtévesztik. :-(

    VálaszTörlés
  4. Pontosan így történik: de nem csak XVI. Benedeket, hanem nagyszerü és páratlan elödjét, II. János Pál pápát is távol tartották Erdélytöl - megbocsáthatatlan.
    Valaha latin nyelvü volt a katolikus mise, szerte a világon, nem is voltak nyelvi nehézségek.

    VálaszTörlés