Blogarchívum

2012. március 22., csütörtök

MNO: Újabb törvénytelenségek gyanúja a 2006-os tömegoszlatásnál?

Néző László

2012. március 22., csütörtök 12:35
A honvédségtől kapott tömegoszlatáshoz szükséges eszközöket a rendőrség 2006 őszén – derül ki abból a miniszteri válaszból, amelyet Juhász Ferenc (MSZP) kérdésére adott írásban Hende Csaba.

Valóban a honvédség töltötte fel a rendőrség készleteit? – tette fel a kérdést a szocialista Juhász Ferenc egykori honvédelmi miniszter a jelenlegi tárcavezetőnek írásban. Juhász Völgyesi Miklós nyugalmazott büntetőbíróval a Magyar Nemzetben március 5-én megjelent interjúra hivatkozik, amelyben Völgyesi, aki a Balsai-jelentés egyik készítője is volt, azt nyilatkozta a lapnak: „a rendőrök olyan sok lőszert használtak fel a polgári lakosság megfélemlítésére 2006. október 23-án, hogy a készleteiket a honvédségnek kellett feltöltenie”. 

A szocialista politikus ezzel kapcsolatban arról érdeklődik, adott-e át a Magyar Honvédség bármilyen típusú lőszert a rendőrségnek 2006. október 23-án, s ha igen, mi volt az átadás jogi alapja.

6 megjegyzés :

  1. Hende Csaba válaszából kiderül, 2006. október 23-án a Rendészeti Biztonsági Szolgálat az MH HAEK Fegyverzettechnikai Raktártól 593 darab 40 mm-es (93 db KHT, 450 db KAZ, 50 db NHT) gránátot és 9 darab 40 mm-es DT gránátvetőt vett át az MH Támogató Ezred objektumában. „Az átadás jogi alapjai egyelőre tisztázatlanok” – írja a miniszter.

    Azt, hogy a honvédség és a rendőrség között volt ilyen együttműködés, már az úgynevezett Balsai-jelentés is feltárta: „18.02 órakor jelezték az oszlató kötelékben lévő járművekről a parancsnokok, hogy elfogyott az üzemanyag, a könnygázgránát, a gumilövedék is fogyóban volt. Erre figyelemmel a rendőri erők a Károly körút és a Gerlóczy utca kereszteződésénél megálltak. Az utánpótlásról mind az állomány, mind a kényszerítő eszközök vonatkozásában az országos rendőrfőkapitány is személyesen intézkedett, amelyet követően a Magyar Honvédségtől kaptak 10 db 40 mm-es kézi könnygázgránátvetőt, és a hozzá való CS tartalmú könnygázgránátokat. Először csak a 40 mm-es könnygázgránátok érkeztek meg, majd egy újabb elöljárói intézkedést követően kaptak még 10 db könnygázgránátvetőt” – áll a jelentésben.

    Völgyesi Miklós az üggyel kapcsolatban az MNO-nak elmondta: jelentésük készítésekor bukkantak olyan dokumentumokra, amelyek bizonyítják, hogy a rendőrség készletei gyakorlatilag elfogytak a könnygázgránátból, s már a gumilövedék is vészesen fogyóban volt, ezért kértek „kölcsön” eszközöket a honvédségtől. A Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke szerint mindez szintén alkotmánysértés és más bűncselekmények gyanúját vetheti fel. Völgyesi úgy véli, a parlament felhatalmazása nélkül nem adhatott volna át eszközöket a honvédség a rendőrségnek.

    Az MNO úgy tudja, a Honvédelmi Minisztériumban vizsgálatot rendeltek el szerdán annak kiderítésére, pontosan kinek a kérésére, utasítására történt a tömegoszlató eszközök átadása 2006-ban. A vizsgálatok lefolytatására a miniszter a vezérkar főnökhelyettesét, Orosz Zoltán altábornagyot, valamint a jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárt, dr. Dankó Istvánt kérte fel.

    Lapunk megkereste az ügyben Juhász Ferencet, valamint a 2006-os események idején hivatalban levő honvédelmi minisztert, Juhász párttársát, Szekeres Imrét is.

    Juhász Ferenc, aki 2002 és 2006 között szintén honvédelmi miniszter volt, az MNO-nak azt mondta, kérdését semmi más nem motiválta, csupán a kíváncsiság. A Balsai-jelentésben és az említett nemzetes interjúban is tényként közölt eszközátadást ugyanis egyszerűen hihetetlennek tartotta, a honvédségnél ugyanis rendkívül szigorúan el kell számolni a legutolsó üres hüvellyel is, s az eszközök kezelését is megfelelő módon szabályozzák, tehát egy ilyen átadásra nyilván nem a raktáros adott engedélyt. Juhász arra is kíváncsi, vajon miféle jogszabály alapján történt mindez, mert ő volt miniszterként nem ismer ilyet.

    Nem volt tudomásom arról, hogy bármilyen eszközöket átadott volna 2006-ban a honvédség a rendőrségnek – nyilatkozta Szekeres Imre az MNO-nak. Az akkor hivatalban levő miniszter szerint Juhász Ferenc vele egyeztetve tette fel az említett kérdést. Szekeres azonban biztos benne, hogy az akkori katonai vezetés a szabályok szigorú betartásával adta át ezeket az eszközöket a rendőrség részére. Hogy pontosan milyen törvények és egyéb, belső szabályzatok alapján jártak el akkoriban, azt viszont nem tudta megmondani a volt miniszter.
    (folytatódik a videó után)

    VálaszTörlés
  2. "...a gumilövedék is fogyóban volt", tartottak volna azon nyomban leltárt a sebesülteknél...Európában tiltott gümilövedék emberre-célzott használata.
    Ferkó eközben szabadlábon fenyegeti az Alkotmánybíróságot.

    VálaszTörlés
  3. Egyre gyanusabb, hogy nagyon szerették volna eme "szép kerek" évfordulón ismét "kitöretni" a forradalmat. Úúúgy szerettek volna párszáz embert ismét jól agyonlőni?!
    - Akinek jó a memóriája, talán kisegít: A Kossuth teret azért kellett elvileg kiüríteni, mert nemzetközi vendégsereg jött volna a megemlékezésre. Aztán a vendégseregből nem hallottam már csak egy nevet, az olasz szocialista párt elnökéét - de azt meg elfelejtettem.
    Csak ködlik valami, mintha...

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm. Megáll az ész. Jól kigondolták, jóelőre. :-((

    VálaszTörlés
  5. Hú, Katicám, ezt a Post-ot betonba kéne önteni, hogy örökre fennmaradjon! Köszönöm.

    VálaszTörlés