Blogarchívum

2011. november 22., kedd

Pestre "költözik” a budai Vár

Link
Nov 22, '11 5:21 AM
for everyone
2011. november 22., kedd 07:00
Alapvetően rajzolja át a fővárosi választókerületi határokat a Fidesz által benyújtott választásitörvény-tervezet, ennek ellenére csupán két olyan körzetet találtunk, ahol a történelmi múlt alapján simán nyerhetne a kormánypárt. Elemzők szerint az új szisztémában könnyebben lehet stabil kormányt létrehozni.

Vasárnap este Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője benyújtotta az új választási rendszerről szóló törvényjavaslatot, amely megőrizte a korábbi szisztéma legtöbb elemét.
Marad a vegyes rendszer, az ajánlószelvény-gyűjtési szisztéma, míg megszűnik a kétfordulós szavazás és az érvényességi küszöb, valamint a győztes is részesül majd a töredékszavazatokból, és a nem magyarországi lakhellyel rendelkező állampolgárok is voksolhatnak. A politikus hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a változtatások iránt nyitottak, és várják a pártok javaslatait.

A benyújtott javaslat a fővárosban 18, Pest megyében 12 egyéni választókerületet hoz létre. A többi megyében a választók létszámával arányosan 2 és 7 közötti lesz az egyéni választókerületek száma. Tekintettel a választókerületek területének – ezáltal az egy választókerületre eső választópolgárok számának – növekedésére, a jelöléshez legalább ezerötszáz, az adott egyéni választókerület névjegyzékében szereplő választópolgár ajánlása szükséges – áll a javaslat indoklásában.

Könnyebb lesz kormányt alakítani

A Nézőpont Intézet értékelése alapján az új választási rendszert négy szempont jellemzi: a stabil, egypárti kormánytöbbség kialakításának elősegítése, amelyre a tavalyinál kisebb párttámogatottsági különbségek esetén is nagyobb lehetősége lesz a győztesnek a mostaninál; az eddigi bonyolult rendszer részleges egyszerűsítése, továbbá a kisebbségi, illetve a határon túli magyarok képviseletének rendezése.

A Political Capital szerint a jelöltállítást súlyosan megszigorítják azzal, hogy az eddigi 750 helyett 1500 szelvényt kell összegyűjteni az induláshoz, ám a területek (választókerületek) nagysága átlagosan csak bő másfélszer lesz nagyobb a jelenleginél. Könnyítést jelent ugyanakkor, hogy elegendő 27 jelölt (tehát 40 500 érvényes ajánlás) ahhoz, hogy egy párt listájára minden egyes szavazókörben szavazni lehessen.

Két biztos választókerület

A rendszer egyik legfontosabb és mindenki számára meghatározó eleme az egyéni körzetek beosztása. Budapesten, ahol sok korábbi voksolás dőlt már el, elég csak a 2002-es és 2006-os megméretésre gondolni, ezért itt a körzetek megrajzolása komoly hatással lehet a választásra. A javaslat szerint Budapesten 18 egyéni körzet jön majd létre, így érdemes megnézni, hogy ezek hol helyezkednek el, és mik lehetnek a várható eredmények a korábbi évtizedek fényében.

Az 1-es számú választókerület a teljes I. és V. kerületet, valamint a VIII. és IX. kerület belső részeit fedi le. Ebben a körzetben vélhetően 1990 óta mindig a jobboldal jelöltje győzött volna, mivel a pesti oldalon is ezek a részek számítanak a legstabilabb bázisának.
A 2-es számú körzet a XI. kerület északi és középső részét fedi le, ahol a korábbi eredmények alapján 2002-ben, és 2006-ban nagyon szoros lett volna a verseny a két nagy párt között, és csak pár száz szavazat döntött volna.
A 3-as számú választókerület a teljes XII. kerületet és a II. kerület egy részét fedi le. A múlt alapján 1990 óta mindig a jobboldali pártok nyertek volna ebben a körzetben


Összevonnák Terézvárost és Erzsébetvárost

A 4-es számú egyéni körzet a II. kerület egy részét fedi le, valamint a III. kerület nyugati részét. Ennek alapján vélhetőleg 2002-ben és 2006-ban nagyon szoros eredmény született volna a kerületben, de a jobboldali jelölt sikere nem lett volna elképzelhetetlen.
Az 5-ös számú körzet mai  VI. és VII. kerületet fedi majd le, ahol csupán 1998-ban és 2010-ben győzött volna a jobbközép oldal politikusa.
A 6-os számú kerület a VIII. kerület keleti részét, valamint a IX. kerület középső és déli részét fedné le. Ez a terület alapvetően baloldali beállítódottságú, így csak 2010-ben örülhetett volna a jobboldal.

A 7-es számú körzet a XIII. kerület nagy részét fedi le, így ebben a választókörzetben a jobboldal egyszer sem győzött volna.
A 8-as számú körzet a XIV. kerület nagy részét fedi le, ahol vélhetőleg 1998-ban és 2010-ben nyert volna az MSZP-vel szemben álló pólus, de előbbi esetben rendkívül szoros lett volna a küzdelem.
A 9-es számú választókerület a X. és XIX. kerület egy részét fedné le, így ezen a területen 2010-et leszámítva mindig a baloldal diadalmaskodott volna.

Több helyen is nagyon billegne

A 10-es számú körzet a III. kerület északi és keleti részét fedné le, így itt 2010-et kivéve a baloldal politikusai nyertek volna.
A 11-es számú körzet a IV. és a XIII. kerület egy részét fedi le, amely a baloldal egyik legerősebb fellegvára, így itt még 2010-ben is kérdéses lett volna a győztes kiléte.
A 12-es számú egyéni körzet a IV. kerületet és a teljes XV. kerületet fedné le, ahol a tavalyi választást leszámítva mindig sima MSZP-győzelmet regisztrálhattunk volna.

A 13-as számú egyéni választókerület a XIV. kerület keleti részét és a teljes XVI. kerületet takarná, amely egy alapvetően billegő körzet az elmúlt húsz év alapján, de a jobboldal esélyei kedvezőbbek a riválisnál.
A 14-es választókerület a X. kerület egy részét és a teljes XVII. kerületet ölelné fel, amelyre szintén igaz az előző körzetre tett megállapítás.
A 15-ös körzet a teljes XVIII. kerületet takarná, így 2010-et leszámítva mindig a baloldal ünnepelhetett volna.

Tíz helyen simán nyerhet a baloldal

A 16-os egyéni választókerület a XIX. kerület egy részét és a teljes XX.-at takarná. Ennek alapján a baloldal 2010-et leszámítva mindig nyert volna.
A 17-es számú körzet a XXI. és XXIII. kerületet összesítené, amely szintén nagyon komoly baloldali hagyományokkal rendelkezik.
A 18-as egyéni körzet a XI. kerület egy részét és a teljes XXII. kerületet fedné le, amely inkább számítana billegő körzetnek, de 2002-ben és 2006-ban is vélhetőleg az MSZP nyert volna.

Összességében a 18 körzetből csupán kettő olyan lenne, ahol biztosra mehetne a jelenlegi kormánypárt, hat olyan választókerület lenne, ahol meglehetősen kiegyensúlyozott erőviszonyok lennének, míg tíz körzetben vélhetőleg a baloldali erők aratnának sima győzelmet.

Érdemes felidézni, hogy az eddigi budapesti 32 egyéni kerületből
1990-ben    23-9 arányban nyert az MDF az SZDSZ ellen,
1994-ben    28-4-re verte az MSZP az MDF-et,
1998-ban    18-14-re győzött az MSZP a Fidesz ellen.
2002-ben és 2006-ban    28-4 arányban verte az MSZP a Fideszt, míg
2010-ben    30-2 arányban győzött a mostani kormánypárt a szocialisták fölött.
Kovács András

8 megjegyzés :

  1. "Ahhoz, hogy átússzuk a folyót - előbb oda kell menni".
    Vagyis azt még meg is kell érni.

    VálaszTörlés
  2. Persze azt is lehet mondani, Budára "költözik" a Belváros.

    VálaszTörlés
  3. "... valamint a győztes is részesül majd a töredékszavazatokból ..."

    Ez gyakorlatilag a kompenzációs lista megszüntetését jelenti, ami a választási rendszert még az eddiginél is aránytalanabbá, végeredményben antidemokratikussá teszi. Ugyanis az eddigi rendszer is olyan mértékű stabilitást adott a kormánypárt(ok) kezébe, ami miatt a kormányt gyakorlatilag eddig sem lehetett megbuktatni, nem is volt erre példa a rendszerváltozás óta.

    VálaszTörlés
  4. Csak kéne valami alsó-felső ház. (A királyházról nem is szólva). :D

    VálaszTörlés
  5. Nálunk belátható időn belül nem lesz kétkamarás parlament vagy (alkotmányos) királyság (esetleg erős köztársasági elnök). Ugyanis a mai politikai elit nem viseli el a kontrollt.

    VálaszTörlés