Blogarchívum

2011. november 25., péntek

Sikkasztás és gyilkosság: MSZP-s rémtörténetek

http://mno.hu/belfold/sikkasztas-es-gyilkossag-mszp-s-remtortenetek-1034048

Elképesztő csalássorozatról szóló könyv kerül nemsokára a magyar könyvesboltok polcaira. A Vörös Csepel a szocialista lakásmutyiktól a Csepel SC átjátszásán át a 2010-es kettős gyilkosságig végiggyalogol az utóbbi években a XXI. kerületben tapasztalt, velejéig romlott irányításról.

A pénteki sajtótájékoztatón bemutatott kötetből kiderül: 2004-ben a kerület MSZP-s vezetése átvilágítást kért, amelyet a CC Audit végzett el. Ennek nyomán súlyos törvénysértések láttak napvilágot, és megállapították, hogy „Csepelen egy szűk belső kör dönt szinte mindenről, emiatt átláthatatlanok a folyamatok”. Miután a vizsgálatot elvégző cég ugyancsak közel állt a kerület irányítóihoz, Orosz alpolgármester még azzal sem védekezhetett, hogy az ellenzék próbál fogást találni rajtuk.

Fejlövés járt a feljelentésért

A 2000-es évek elején megkezdték a Liget lakópark felépítését, a beruházás később csődeljárásba fulladt, a rendőrségi vizsgálat viszont elmaradt. Az MSZP-s Takács József már ekkor fontolgatta a feljelentést, ezt azonban csak később tette meg, annak az iskolának a sikkasztási ügyében, amelynek ő volt az igazgatója. Ezt Tóth Mihály polgármesterrel is közölte, de a rendőrségre már nem ért át: 2009. január 7-én tanártársával egyetemben agyonlőtték az általa irányított intézményben.

Milliárdok a szigetekre

A csepeli rendőrkapitányt is érintő lakásmutyi, a kettős gyilkosság és a fiktív útfelújítások mellett a kiadvány a Csepel SC fokozatos leépülésével, átjátszásával is foglalkozik. A Weiss Manfréd alapította klub rengeteg szakosztályt működtetett, és az évtizedek során az ország egyik legsikeresebb egyesületévé emelkedett. Az 1991-es privatizációt követően a klub a Csepel SC Alapítvány tulajdonába, három évvel később pedig az MSZP vezette önkormányzat kezelésébe került. A szocialisták áldásos tevékenységének hála, a 2000-es évek elejére majdnem egymilliárdra nőtt az egyesület adósságállománya. A menekülési útvonal a köztulajdonba vétel lett volna, azonban a szoci vezetők – nagy meglepetésre – leszavazták a javaslatot. Hamarosan az is kiderült, miért. 2005-ben Podolák György (MSZP) lemondott az alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségéről, és a Belize-szigetekre bejelentett offshore cégnek, a Cs.sziget Invest Kft.-nek játszotta át az alapítói jogokat. A cég a saját embereit ültette a kuratóriumba, ahol – törvénysértő módon – immár egyetlen világklasszis sportoló vagy edző sem ült.

Innentől a stadionvilágítás álságos felújítási tervével, az önkormányzati támogatás megfelezésével és a csepeli sportélet teljes lezüllesztésére tett további lépésekkel megkezdődött a sportolók „elkergetése” a Csepel SC-ből. Az már csak hab volt a tortán, hogy miközben javában folyt a területre felépíteni kívánt lakópark és pláza tervezése, a csepeli MSZP–SZDSZ-vezetés csak tagadott és tagadott. A hazugságok özönének, az elképesztő mélységű mutyinak végül a Fidesz 2010-es választási győzelme vetett véget.

Az eredeti dokumentumokkal, képekkel ellátott kötet nemsokára a nagyközönség előtt is bemutatkozik. Az MNO a kiadvány megjelenésének apropóján jövő héten Ábel Attila alpolgármesterrel készít interjút az elmúlt 20 év csepeli „ügyeiről”.

1 megjegyzés :