Blogarchívum

2011. augusztus 31., szerda

Műsorajánló - Hírek

DÉLI KULISSZA – Csütörtök 12.30-12.55 Műsorajánló


http://www.lanchidradio.hu/musorajanlok/deli_kulissza_%E2%80%93_csutortok_12301255_musorajanlo_20110831

Arccal a bank felé! Új tartalmat kapott a szocialista vasútfejlesztésre kiadott jelszó. Fogát összeszorítva törleszt az állam, az állampolgár, a vállalkozás és az önkormányzat, holott annak idején annak a tudatában vették fel hiteleiket, hogy "nincs ingyenebéd".

DÉLI KULISSZA: 2011. szeptember 1-én, 12.30-12.55-ig - Műsorajánló
Ismétlés:
este fél 7 után

A szerkesztő-műsorvezető: Kovács Anita

E-mail címünk: kulissza@lanchidradio.hu

Az adósok azonban a korábban megszokott normál visszafizetésre gondoltak, azt nem kalkulálták bele, hogy hitelezőik úgy srófolják a tartozást, hogy az végeláthatatlanul dagadjon, adósrabszolgasággal fenyegetve még az unokákat is. A megfelelési kényszer hihetetlen dolgokat szül az adósok részéről: a futamidőhosszabbítás, árfolyamgát, átütemezés, kisegítő kölcsönök felvétele mellett már van olyan javaslat is, amely a cafeteria rendszer választékába betenné a devizalapú hitelek törleszthetőségét is. Az adósok tehát nagyon is tudják, hogy "nincs ingyenebéd".

De egyre többen vannak, akik még ezekkel a technikákkal sem bírják az iramot. És csatlakoznak a kétkedők táborához, ahhoz amely kétségbe vonja az egyre növekvő törlesztőrészletek korrektségét, amely eleve hibásnak ítélte a devizahitelek magyarországi elburjánzását. Megnyugodhatnak az Otthonvédelmi Monitoring Bizottság kéthetente ülésező tényfeltáró munkájában, vagy az Európai Bankfelügyeleti Hatóságnak irott levelek erejében?

A stúdióban: Róna Péter közgazdász, az Oxfordi Egyetemen a Blackfriers Hall tanára.

***

Sukoró: Bajnai ismét tanúvallomást tett


Bajnai Gordon szerint a sukorói King’s City beruházás kedvezően érintette volna a magyar gazdaságot, az egymilliárd dollárosra tervezett fejlesztés mintegy 2500 munkahelyet hozott volna létre közvetlenül a Velencei-tó partján, és évente több millió turistát vonzott volna Magyarországra. A volt kormányfő meggyőződése, hogy a magyar államot nem érheti kár a sukorói kaszinóberuházás miatt, a bíróság ugyanis vagy jogszerűnek ismeri el a telekcserét, vagy az eredeti állapot visszaállításáról dönt.
(...)

A Népszava számolt be arról, hogy szerdán és csütörtökön ismét kihallgatja Bajnai Gordon volt miniszterelnököt a Sukoróra tervezett beruházással kapcsolatos, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség. Bajnait 2010 márciusában is kihallgatták, és egy 2008. május 26-án a Parlament Nándorfehérvári termében tartott egyeztetésről kérdezték, amelyen Gyurcsány és Bajnai mellett a befektetők - többek között Joav Blum és Fred H. Langhammer - vettek részt.

(MTI)

***

Nagyobb megbecsülést ad az új közoktatási törvény


A jövőre életbe lépő közoktatási törvény egyik nagy erénye a pedagógusok becsületének visszaadása – jelentette ki Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a váci Cházár András Többcélú Közoktatási Intézményben szerdán tartott megyei tanévnyitó ünnepségen.

... ha az iskolákban rend, fegyelem és kemény munka tapasztalható, akkor Magyarország ismét dolgos, eredményes és virágzó ország lesz.

A kereszténydemokrata politikus aláhúzta: e cél jegyében látott hozzá a kormány tavaly nyáron az új közoktatási törvény kimunkálásához, majd bejelentette: szerda délelőtt elfogadták a törvény alapkoncepcióját.(...)

Egyebek mellett elmondta, hogy a jogszabály visszaadja az iskoláknak a nevelő funkciót, és ezt a célt a nevében is hordozza majd. Új nemzeti alaptanterv készül kevés választható tankönyvvel, megszűnik a tanárok megalázó helyzete, s nő a megbecsülésük a szakmai, jogszabályi és anyagi háttér megteremtésével. Az államtitkár azt mondta, hogy remélhetőleg ismét „gyémántcsiszolónak” érezhetik majd magukat az oktatók, míg a szülőket a nevelésben való partnerségre és a gyermekeikkel esténként folytatott nagy beszélgetésekre kérte....

(MTI)

***

Hatályba lép a módosítás, 15 alkotmánybíró lesz


Csütörtökön lép hatályba az az alkotmánymódosítás, amely az alaptörvény januári életbelépését megelőzően szükséges átmeneti rendelkezésként 15 tagúra növeli az Alkotmánybíróság (Ab) létszámát.

Az Országgyűlés 2011. június 27-én választotta alkotmánybírává Balsai István fideszes országgyűlési képviselőt, az Antall-kormány igazságügy-miniszterét, Pokol Béla egyetemi tanárt, Szalay Péter ügyvédet, Szívós Máriát, a Fővárosi Bíróság tanácselnökét és Dienes-Oehm Egon korábbi nagykövetet, nemzetközi magánjogászt.

Az Országgyűlés korábbi döntése értelmében szeptember 1-jétől a jelenlegi 11 helyett 15 tagja lesz az Ab-nek, ahogyan azt a 2012. január 1-jétől hatályos alaptörvény kimondja. A parlament azért választott öt alkotmánybírót, mert egy poszt betöltetlen volt. Az új alkotmánybírók mandátuma – az eddigi kilenc helyett – tizenkét évre szól.

Tovább>>

***


Iránt megelőző csapás éri?


A francia elnök figyelmeztette Iránt, hogy megelőző csapás célpontjai lehetnek nukleáris létesítményei, mert egyre nagyobb fenyegetést jelentenek az iszlám köztársaság katonai és nukleáris törekvései.


Románia állampolgárai kimenekítését tervezi Szíriából


Románia állampolgárai kimenekítését tervezi Szíriából - jelentette be szerdán Bukarestben az ország külügyminisztere.


Megalakult a szlovákiai magyar Fiatal Írók Köre


Megalakult a szlovákiai magyar Fiatal Írók Köre (FÍK), amely a Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) mellett fog működni - közölték az MTI pozsonyi irodájával az alapítók szerdán.


Római kori szarkofágba botlottak Óbudán


Római kori szarkofágot tártak fel Óbudán, a Raktár utcában egy beruházást megelőző ásatások során az Aquincumi Múzeum archeológusai Anderkó Krisztián ásatásvezető régész irányításával: a lelet az elsődleges vizsgálatok szerint a IV. századból származik.


Szent István előtti palota nyomaira bukkantak Zalaváron


Valószínűleg a Kárpát-medence egyetlen Karoling-kori(?!)  kőpalotájának nyomaira bukkantak az idei ásatások során Zalavár-Várszigeten.


Hol a bányarém?


A legszebb bányamanót és bányarémet is keresik a 3. Bányarém Fesztiválon szombaton és vasárnap Salgótarjánban, a nógrádi megyeszékhelyen az egykori bányászvárosok képviselői csilleemelésben és csillekerék tartásban mérhetik össze erejüket.



16 megjegyzés :

  1. "Iránt megelőző csapás éri?

    A francia elnök figyelmeztette Iránt, hogy megelőző csapás célpontjai lehetnek nukleáris létesítményei, mert egyre nagyobb fenyegetést jelentenek az iszlám köztársaság katonai és nukleáris törekvései."

    Miért nem arról beszél, hogy az amerikai, orosz, brit, francia, kinai, indiai, pakisztáni és igen, izraeli atomfegyverek már mióta fenyegetik a világot?

    VálaszTörlés
  2. "Nagyobb megbecsülést ad az új közoktatási törvény"

    Hoffmann Rózsa csak nem Szijjártó Péterrel álmodott?

    VálaszTörlés
  3. A franciák nagy sz...keverők - diplomatanyelven: fineszes diplomaták. :-S

    VálaszTörlés
  4. Nem. Mostan színes tintákkal álmodott. :D

    VálaszTörlés
  5. Egyébként meg kellett már fékezni a túlzott liberalizálódását az iskoláknak. A tanárnak már csak egy joga maradt: hallgatni.
    Az mégse' járja, hogy a tanár szabadon verhető, holott ugyanúgy közfeladatot ellátó személy, mint az önkormányzati tisztviselő, vagy a rendőr, akiknek a püfölése viszont mindig minősített esetű bűncselekmény.

    VálaszTörlés
  6. "Az mégse' járja, hogy a tanár szabadon verhető, holott ugyanúgy közfeladatot ellátó személy, mint az önkormányzati tisztviselő, vagy a rendőr, akiknek a püfölése viszont mindig minősített esetű bűncselekmény."

    Ez nem az közoktatási törvény eredménye, mert ezt a témát már korábban rendezték.

    VálaszTörlés
  7. Lehet, hogy túl konzervatív vagyok, de én a TUDÁST többre tartom a jólinformáltságnál. Szerintem többet ér az az ember, aki áramszünet esetén is boldogul, mert a fejében van az, amit a másik csak könyvből, vagy az internetről hirtelen előkapott infóként tud alkalmazni.
    Tovább megyek: hiába van nagy lexikális tudása valakinek, ha nem ismeri az etikát, és mellesleg akkora bunkó, hogy nedves talajon gyökeret ereszt.

    VálaszTörlés
  8. Szerintem számtalan eltérő tudású ember van. Azonban senki sem tudással együtt születik, hanem ki-ki képessége és beállítottsága szerint valamilyen tudást magára szed. Ugyanakkor egyik fajta képességű és tudású ember sem különb vagy nélkülözhetetlenebb a másiknál. Inkább azt mondanám, hogy mindenfajta képességre és tudásra egyaránt szükség van, mert bármelyik hiánya esetén annak az adott társadalom látja kárát. Pl. ellenzék nélkül nincs demokrácia. Ezt el kell fogadnia annak a pártnak és szavazóinak is, amely most éppen a véletlenek összejátszása következtében 2/3-os fölényt szerzett. Ha erre nem képes, akkor az és híveik az "akkora bunkó, hogy nedves talajon gyökeret ereszt."

    VálaszTörlés
  9. Mindenhez senki sem érthet, van aki ebben jó, van aki másban. Van aki tanító, van aki mérnök, van aki iró .... és van aki vezető. Vezető nélkül nincs beosztott és beosztott nélkül nincs vezető. Mindenki nem lehet pedagógus vagy villamosvezető vagy orvos ... egyik a másik nélkül nem létezik.

    VálaszTörlés
  10. Azt is tudni kell, ha valaki megtámad, akkor ne hagyd magad és ha te megtámadsz valakit, akkor ne lepődj meg, hogy vissza fog ütni. Intelligens ember tartózkodik a fizikai és szellemi erőszaktól. Nem támad meg senkit, nem ő üt először.

    VálaszTörlés
  11. Figyeld meg, hogy mindig a bunkó és faragatlan emberek kezdeményezik az erőszakot. Függetlenül attól, hogy mekkora tárgyi tudással vagy csak ismerettel rendelkeznek.

    VálaszTörlés
  12. Így van. Ezért nem szabad alábecsülni senkinek a munkáját. A favágó, a tetőfedő, az esztergályos,a falusi gazda stb. olyan dolgokat tud, amihez meg nem ért a tanító, a költő, az orvos, stb...

    VálaszTörlés
  13. Mellesleg a közoktatásról az a véleményem, hogy ameddig nem lesz hatásos fegyelmező eszköz a pedagógusok kezében, addig az iskolai állapotok nem fognak javulni.
    (Ugyanez a helyzet a rendészetben, ameddig nem lesz a rendőrnek kellő joga az intézkedésre és ameddig a bíróságok nem hoznak kemény itéleteket, addig a közbiztonság nem fog javulni.)

    VálaszTörlés
  14. halaszb: "ellenzék nélkül nincs demokrácia. Ezt el kell fogadnia annak a pártnak és szavazóinak is, amely most éppen a véletlenek összejátszása következtében 2/3-os fölényt szerzett..."

    Véletleneknek összejátszása ???
    A cérna szakadt, így született a fülkeforradalom.

    Amiket ezután ideírsz, szerény próbálkozás, megmagyarázni a lehetetlent: a te lehetetlen beírásaidat a Multiply-on; nincs, aki ne értené a szándékot.

    Nem segít.

    VálaszTörlés
  15. Nekem nem kell és nem is fogok senkinek semmit magyarázni.
    Fideszes fizetett lakájoknak meg pláne semmit.
    A szemtelen lakájokkal érdemük szerint kell bánni, s azt kell mondani nekik, hogy lódulj.

    VálaszTörlés
  16. Öööö... - Eltértünk a tárgytól.

    VálaszTörlés