Blogarchívum

2011. július 13., szerda

Visszanéző: HírExtra - Egy tejfelesszájú vezetné a titkosszolgálatokat?

Link http://www.hirextra.hu/2009/04/16/egy-tejfelesszaju-vezetne-a-titkosszolgalatokat/
2009. április 16. csütörtök 15:00 - Pénzes Dávid

Megbukott Ficsor Ádám a Nemzetbiztonsági Bizottság szerdai meghallgatásán. A Bajnai Gordon által titkosszolgálati miniszternek jelölt Ficsor ennek ellenére megkaphatja még a posztot.
Nehéz helyzetben van Bajnai Gordon. Ha egy általa jelölt miniszter elbukik a bizottsági meghallgatáson, az nem jó előjel. Igaz, hogy ennek ellenére jelölheti miniszternek, sőt minden gond nélkül ki is nevezhetik. Ám a későbbiekre nézve ennek súlyos következményei lehetnek.

A interpellációkra nyújtott miniszteri választ ugyanis – ha Ficsor mégis megkapja a bársonyszéket – nagy valószínűséggel leszavazhatják. Ez pedig hamar a miniszter bukásához vezethet. Akkor meg mire ez a mindennel szembemenés? Bajnai ugyanis nem vonta vissza Ficsor jelölését.

És egyáltalán ki ez a Ficsor Ádám és miért nem megfelelő ember?

Ficsorral szemben több ellenérzést is megfogalmaztak a Nemzetbiztonsági Bizottságban. Simicskó István, a bizottság elnöke a HírExtrának elismerte Ficsor Ádám politikusi tehetségét. Mint mondta, olyan ügyesen tudott kitérni a konkrét kérdések elől, amihez igazi profizmus kell. A titkosszolgálatok irányításához a KDNP politikusa szerint azonban nem csupán politikusi véna, hanem nagy bátorság és felelősségérzet is kell.
Hogy kerül ide?

Az eddig titkosszolgálati miniszterek
Kiss Péter
A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter
2003. március 4-től 2006. június 9-ig
Tóth András
a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában
közreműködő politikai államtitkár
2002. május 27-től 2006. június 9-ig
Dr. Kiss Elemér
A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter
2002. május 27-től 2003. február 21-ig
Demeter Ervin
A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter
2000. május 1-től 2002. május 27-ig
Kövér László
A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter
1998. július 8-tól 2000. április 30-ig
Nikolits István
A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter
1995. április 1-től 1998. július 7-ig
Katona Béla
A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter
1994. augusztus 1-től 1995. március 31-ig
Füzessy Tibor
A Nemzetbiztonsági és Információs Hivatalt felügyelő tárca nélküli miniszter
1992. június 18-tól 1994. július 31-ig
Dr. Gálszécsy András
A nemzetbiztonságért felelős tárca nélküli miniszter
1991. január 1-től 1992. június 17-ig
Dr. Boross Péter
Tárca nélküli miniszter
1990. július 23-tól 1990. december 31-ig
Ficsor Ádám megjelenése ezen a poszton azért érdekes, mert eddig a mezőgazdasági minisztériumban dolgozott, szakmailag is azt a területet ismeri. Kimondhatjuk tehát, előélete és tapasztalatai okán nem érthet titkosszolgálathoz. Adódik a kérdés, mégis hogyan kerül ide? Ficsor Ádám Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke volt, és mint ilyen, a volt miniszterelnök egyik legbelsőbb embere.

Hogy belekerült Bajnai kormánylistájába, azt mutatja, Gyurcsány még mindig nagyon erős befolyással bír. Az, hogy a titkosszolgálati miniszter az ő embere lehet, óriási győzelem lenne számára, hiszen így mindenről tudhat, ami a legfelsőbb politikában folyik.

Simicskó István szerint azonban nem feltétlenül a szakmai járatlansággal van a gond. Inkább a sebtében összekapott kormányról. (Ezt mutatja az is, hogy Ficsor leszavazása után Vahl Tamás gazdasági miniszter-jelölt még kinevezése előtt visszalépett - szakadozik a még meg sem választott Bajnai-kormány.) Simicskó úgy véli, inkább arról szól a történet, hogy Gyurcsány Ferenc az utolsó pillanatban még néhány emberét gyorsan bedugja kulcspozíciókba.

Mit akar?

A kereszténydemokrata képviselő úgy látja, ahhoz, hogy ilyen magas pozícióba kerüljön valaki - még az ember személyiségfejlődésének szempontjából is - végig kell járnia a politikai ranglétrát. Ez Ficsor Ádám esetében nem történt meg. Gond az is, folytatja Simicskó, hogy Ficsor Ádám ugyan kijelentette, együttműködés párti, de ennek ellenére nem adott határozott válaszokat, mik lennének a konkrét tervei. „Pedig a sajtónyilvános ülés (bizottság ülései szinte mindig zártak - a szerk.) jó lehetőséget teremtett volna arra, hogy kinyilvánítsa, mik azok a dolgok, amiket komolyan el szeretne érni” - mondta a politikus.

Tény, hogy számtalan olyan alapvető fontosságú nemzetbiztonságot érintő ügy van, (ilyen például Laborc István a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának kinevezése körüli nézeteltérés), amit a leendő miniszternek illene kezelnie.



Gulyás József, a mérleg nyelve


Ficsor Ádám bizottságban való bukásához nagymértékben járult hozzá Gulyás József SZDSZ-es honatya, aki tartózkodásával végül eldöntötte a döntetlenre álló kérdést (nélküle 5-5 volt az MSZP-Fidesz szavazatok aránya). a HírExtra megkereste a politikust, ám ő elzárkózott a nyilatkozattól.

Mindenesetre a bizottsági ülésen Gulyás még vállalta véleményét, miszerint „depolitizált működésre és bizalomerősítő lépésekre van szükség nemzetbiztonsági területen.” A politikus azt is felvetette, hogy a szakbizottsági meghallgatás során nem derült ki, a miniszterjelölt mennyiben kész, és képes új fejezetet nyitni az új kormány tagjaként a titkosszolgálati tárca vezetőjeként.

Gulyás József azt is elmondta, az SZDSZ a Bajnai vezetésével felálló kormányt támogatta, és a jövőben is támogatni kívánja annak válságkezelő intézkedéseit, ám ez a támogatás nem vonatkozik minden személyi és tartalmi kérdésre.

Ficsor Ádám sorsa hivatalosan Bajnai Gordon kezében van. Ő egyelőre kitart a jelöltje mellett. Ám ezek után nem lenne meglepő, ha mégsem ő lenne a végső befutó.

2 megjegyzés :

  1. Bajnai gordiusz nyakig benne van az éppen lebukó Hajdu bét korrupciós botrányában, így eleve halálra van ítélve minden embere, akinek köze van hozzá.

    VálaszTörlés
  2. De mán látnám...ha kell, azt a csomót magam húzom meg a nyakuk körül...!

    VálaszTörlés