Blogarchívum

2011. március 2., szerda

Budaházy előzetesben marad


Nem kívánt vallomást tenni és kérdésekre sem akart válaszolni Budaházy György szerdán a Fővárosi Bíróságon. A terrorcselekménnyel vádolt férfit és társai szerdán reggel álltak bíróság elé, délelőtt bombariadó miatt félbe kellett szakítani a tárgyalást, ezért az ügyész csak a délutáni órákban ismertethette a vádiratot. Budaházy kirakatpernek nevezte a tárgyalást. Védője, Szikinger István védence szabadlábra helyezését indítványozta, de a bíróság a kérést érdemi indoklás nélkül elutasította. Budaházy továbbra is előzetes letartóztatásban marad.

A Központi Nyomozó Főügyészség Horváth László ügyész által ismertetett vádirata szerint Budaházy György és Toroczkai László 2007. április 21-én a Hősök terén tartott rendezvényen indították útnak a Hunnia-Párhuzamos Magyarország elnevezésű mozgalmat, amelynek az ügyészség szerint az volt a célja, hogy árnyékkormányt hozzon létre, amely átveheti majd az irányítást Gyurcsány Ferenc kormányától. A vád szerint Budaházynak az volt a terve, hogy létrehoz egy, az Ír Köztársasági Hadsereghez hasonló csoportot, amely az országgyűlési képviselők megfélemlítésével befolyásolhatta volna a parlamenti döntéseket. A csoport tagjai által elkövetett bűncselekmények után – írja a vádirat – Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg néven tettek közzé az interneten felelősségvállaló nyilatkozatokat. A vád szerint megtámadták például Hiller István és Kóka János országgyűlési képviselők, miniszterek lakását. A támadásokkal egyidőben internetes közleményben figyelmeztették az országgyűlési képviselőket, hogy bárki utolérhető lehet. A vád szerint amikor Csintalan Sándor a Hír Televízióban a Hunnia mozgalom embereit huligánoknak és provokátoroknak nevezte, elhatározták megleckéztetését. Csintalan a bántalmazás következtében 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az ügyészség szerint ugyancsak Budaházy utasítására a csoport 2008 elején Cegléden, Dunaújvárosban, Rácalmáson, Gödön, Kunhegyesen és Sarudon hajtott végre Molotov-koktélos támadásokat országgyűlési képviselők házai ellen. 2009 áprilisában a vád szerint egy miskolci, egy szigetvári és egy adonyi országgyűlési képviselő házánál akartak futball-labdába rejtett pokolgépeket elhelyezni, de azok felrobbantását már a rendőrség megakadályozta. A vádiratban olvasható még az SZDSZ XI. kerületi székháza, az MSZP kispesti és kőbányai irodája, a Broadway Jegyiroda és Szilvásy György nyaralója ellen intézett támadás is.

A Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy Györgyöt terrorbűncselekmény bűntettével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettével vádolja, mint felbujtót. Az ügyészség szerint Budaházy 16 vádlott-társa követte el a bűncselekményeket.

Csak észrevételeket fűzött a perhez

A bíróságon Budaházy György kijelentette, egyelőre nem kíván vallomást tenni és kérdésekre sem óhajt válaszolni, de észrevételeket fűzött a perhez. Budaházy György szerdán késő délután azt mondta a Fővárosi Bíróságon, hogy több mint 50 éve nem volt nálunk ilyen kirakatper, amit – szerinte – politikai okokból indítottak. Ehhez a koncepciós eljáráshoz tartozik szerinte a rendkívül felfokozott médiaérdeklődés, a mai bombariadó és az is, hogy őt símaszkos kommandósok őrzik. Jellemzőnek érzi azt is, hogy a bombariadó miatti kényszerű várakozás alatt a többi vádlott a családjával, barátaival beszélgethetett, ő pedig – úgymond – egy koszos, büdös lyukban üldögélt. Budaházy hangsúlyozta, pofátlanságnak érzi a vádakat. Végül hangsúlyozta: én nem vagyok bűnöző, én embereket soha nem károsítottam meg, amit tettem, mint például a szovjet emlékműnél, azt politikai okból cselekedtem.

Szikinger István, Budaházy György vezető védője azt mondta, politikailag távol állnak egymástól a védencével, de a közhatalom magatartásának megítélésében egyetértenek. Kérte, hogy a bíróság vizsgálja meg a Budaházy Györggyel kapcsolatos büntetőeljárást jellemző jogsértéseket és védence szabadlábra helyezését indítványozta.

A bíróság folytatta a vádlottak meghallgatását, de a másodrendű vádlott sem kívánt szerdán semmit mondani, csupán azt hangsúlyozta, nem ismeri el a bűnösségét.

A bíróság Budaházy Györgynek illetve a harmadrendű vádlottnak előzetes letartóztatásának megszüntetését kérő indítványt érdemi indoklás nélkül elutasította. A másodrendű vádlott részére azonban engedélyezte, hogy házi őrizetének ideje alatt délelőttönként kettő órára elhagyja a lakást.

A tárgyalás a vádlottak további meghallgatásával március 9-én folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

(FH)

10 megjegyzés :

  1. Nos... félnek a tetvek! Anyagyilkosok szabadlábon. Politikusok , a legkorruptabbak is szabadlábon! Akkor miért van még mindég börtönben ÍTÉLET NÉLKÜL!! egy ember? lehet azért,, mert birodalmi(Izrael) érdekeket sértett?

    VálaszTörlés
  2. Azt olvastam, hogy az elsők között neki támadtak kételyei a sukorói kaszinóváros ügyében. Ezért éppen úgy nem fognak neki megbocsájtani soha, mint Zuschlagnak a másik oldalon.

    VálaszTörlés
  3. ". A vád szerint Budaházynak az volt a terve, hogy létrehoz egy, az Ír Köztársasági Hadsereghez hasonló csoportot, amely az országgyűlési képviselők megfélemlítésével befolyásolhatta volna a parlamenti döntéseket. "
    Ha ezt Budaházy Györgyre rábizonyítják - életfogytiglan.

    "Szikinger István, Budaházy György vezető védője azt mondta, politikailag távol állnak egymástól " - azt meghiszem: sejtelmem sincs róla, miért hagyta öt Gaudi-Nagy Tamás magára és miért döntött a család eme vérSZDSZ-es mellett.
    Tán reménykednek a befolyásosságában ?

    "Budaházy György szerdán késő délután azt mondta a Fővárosi Bíróságon, hogy több mint 50 éve nem volt nálunk ilyen kirakatper, amit – szerinte – politikai okokból indítottak."

    Az Isten irgalmazzon ezeknek, ha ártatlan.
    Én - nem. Én irgalmatlan leszek. Nincs bocsánat, egy családapa tömlöcbe vetésére, ha büntelen.

    VálaszTörlés
  4. Katica, az egész ügyet enyhén szólva nem értem. Hová lett Vona, Toroczkai, Morvai Krisztina Gyuri mögül? Hogy kerül a képbe Szikinger?
    ..."megfélemlítésével befolyásolhatta volna ..."
    Túl sok a feltételezés, és roppant kevés a tény. Azzal csak a gondolatrendőrség foglalkozhat, hogy mit is tehetett VOLNA.
    - Mintha a vád képviselőinek nem volna érdeke az igazság kiderítése.
    Hogy ettől ódzkodott fletó és tsa - azon nem csodálkozom, de hogy a mostani kormány sem akar az ügy végére járni?
    - Avagy "zum trutz" szembeszegül velük a bíróság?

    VálaszTörlés
  5. Látod-e, Ólevendulám, ugyane bizonytalanság fog el engem mindahányszor, Budaházy ügyében tisztán látni: az ellene fölhozott vádak a legsúlyosabbak, de NEM bizonyítottak. Toroczkai is vádlott - olvastam valahol -, de ö szabadlábon van. Gyuri mellett ma is vannak szimpátiatüntetések, Morvai sem hagyta el, egyszerüen kevesebb szó esik az ügyröl, pedig sarkalatos eset.
    Szikingert a család fogadta föl, Gaudi állítólag sosem is védte - von wegen, hát dehogynem ! Még képviselöt is faragott volna Budaházy Györgyböl, ha sikerül tavaly ilyenkor elég kopogtatócédulát gyüjteniök - ki is volt a kerületi ellenlábasa ? Nem akarok hülyeséget leírni...
    S hogy még nincs szabadlábon, ítélet sem született, s eközben világméretü csirkefogók sétálnak ki a cellájukból a házifogságba, az egyenest elképesztö ! Hogy még nincs valamennyi befogva a síntértelepre, az hajmeresztö !
    Gyanítom, a kormány egy szabotázs áldozata - a törvény embereinek részéröl: keze-lába kötve, mandátuma lejárta elött lecserélni ezt a hiteltelen gárdát. Gondolj M.Szabó Imre mai napig le nem zárt esetére, amikor 2003-ban csak annyit mondott halkan a Terítékben, hogy "...egyes bírók...".
    Másfél milliójába került.
    Megállapítom, nálunk nem müködik az igazságszolgáltatás.

    VálaszTörlés
  6. Tovább komplikálja a helyzetet, hogy Budaházy a 2002-es - enyhén szólva - elképesztő országgyűli választási eredmények okán követelte a szavazatok újraszámlálását. Ezért állt keresztbe az Erzsébet-hídon.
    Ugyanakkor a Hír Tv bemutatott egy amatőr(?) videót az eset kezdetéről. Amikor egy túrista(?) a Gellért-hegyen sétált aznap hajnalban(?) és egészen véletlenül(?) az üres hidat videózta.
    A videón látható volt, hogy mielőtt Gyuriék odaértek volna, a szinte töküres hídon két rendőrmotoros (véletlenül) frontálisan ütközött egymással. Sérülés láthatólag nem történt, de a két belső sávot már előre lezárták a baleset(?) miatt.
    - Tudom persze, hogy "a hála nem politikai kategória", és nagyon régen volt 2002, de a többi tömeges szabadlábra helyezés tükrében mégis furcsa.
    M. Szabó Imrét is szinte végigüldözték a világon, és még mindig nem nyerte el az igazát. :-((

    VálaszTörlés
  7. Nem véletlen, hogy Balsai (tulajdonképpen a kormány) nem elnöki kegyelem gyakorlását, hanem csak a rendőri tanuskodás alapján elitéltek felmentését terjeszti elő. Elnöki kegyelem esetén ugyanis Budaházyt az elitélése után azonnal szabadon kellene engedni. Budaházyt azonban a mostani hatalom is túlzottan veszélyesnek és öntörvényűnek tartja, ezért sorsa megpecsételődni látszik.

    VálaszTörlés
  8. Az ártatlan Budaházyt majd nem csak elengedni, hanem búsásan kárpótolni is kellene - mondjuk, a filozófusok összgázsijával.

    VálaszTörlés
  9. Ez igaz: őt veszélyesnek és öntörvényűnek tartja. A többit sokkal kevésbé.

    VálaszTörlés
  10. Láthatóan a kormány ezért a rendőrség, a rendőrök szavahihetőségét is beáldozta.

    VálaszTörlés