Blogarchívum

2011. március 1., kedd

Szigorúan titkos

Link

"

BEKÖSZÖNTŐ

Jelen összeállításban azon személyek szerepelnek, akiket Belügyminisztérium Személyzeti Osztálya szigorúan titkos állományú tisztként tartott nyilván, és akiknek iratanyaga az állambiztonsági Szolgálatok történeti Levéltára (továbbiakban: Levéltár) részére átadásra került. Abban a kérdésben, hogy ezen személyek valóban SZT-tisztnek tekinthetők-e, a kutatás nem kívánt állást foglalni. Az összeállítás csupán azzal a céllal készült, hogy bemutassa kik szerepeltek SZT-tisztként a korabeli Belügyminisztérium nyilvántartásában.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően újjászervezett ügynökhálózat, a társadalomba történő legtökéletesebb beépülést, a „csend társadalmának" létrehozását kívánta elérni. Az így kialakított állambiztonsági mechanizmus – főbb elemeit tekintve – egészen 1990-ig változatlan struktúrában működött. A pártállam idején, az állampolgári és emberi jogok intézményes semmibevétele és sárba tiprása a diktatúra általános gyakorlatává vált. A mechanizmus működésének megrendelői és haszonélvezői a mindenkori állampárt vezető testületeinek szintjén, a politikai elit tagjai között keresendők. Mellettük azonban – Medgyessy Péter (D-209) esetén kívül – mindeddig rendkívül kevés szó esett a hivatásos szolgálati jogviszonnyal rendelkező szigorúan titkos állományú tisztek szerepéről. Az 1990 óta a közbeszédben újból és újból felmerülő ügynökkérdés megvitatásának társadalmi jelentőségén és tudományos igényű feldolgozásán túl – megítélésem szerint – fontos figyelmet fordítanunk azon személyek tevékenységére is, akik hivatásos szolgálati jogviszony alapján, de fedőmunkahelyükön keresztül szolgálták az állampárt érdekeit, és hajtották végre az állambiztonság által számukra meghatározott feladatokat. Meggyőződésem, hogy a szigorúan titkos (SZT) állományú tisztek szerepének vizsgálata az állambiztonsági rendszer működésének megértése szempontjából kulcsfontosságú...."

9 megjegyzés :

  1. Bármilyen lista, melyet a TÖRVÉNYTELEN illegitim álhatalom ad ki, teljesen értéktelen, hisz evidens, hogy a lista élén mindig az aktuálisan regnáló hatalomnak kell lennie !

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! A lista biztosan nem teljes, mindég a közszemlére adó szemszögéből készül. A történelmünket jelenleg is formálják, ami szerintem elképesztő, amit őseink tudtak, azt jelenleg cáfolni akarják. Eredetünket már több mint három féle verzióként publikálják, "NEVES" történészeink. Egyszer csak kiderül az igazság, vagy külső behatásra bizonytalanságot szítanak a magyarság ellen a "NEVES" történészeink?

    VálaszTörlés
  3. "A pártállam idején, az állampolgári és emberi jogok intézményes semmibevétele és sárba tiprása a diktatúra általános gyakorlatává vált"

    Szerintem csak a módszerek változtak, a lényeg azonban maradt.

    VálaszTörlés
  4. István, ahogy én belenéztem, nem is a teljes országra kiterjedő lista, és a végén a nevek hiányoznak, is sok helyütt, csak az azonosító számuk került elő.
    Esetleg ki-ki felismerheti a sajátját. :-S
    Nagyon sokat tüzeltek el 89-90-ben horngyusziék. :-((

    VálaszTörlés
  5. Érdekes lehetne, mert esetleg megtudhatnám, ki, kik, is jelentgettek rólunk, anno.. Ne aggódjatok, a színe, javát kitörölték. Hogy szakadna a nyakukba egy mázsa sz@r.

    VálaszTörlés
  6. Az szt-lista miatt mondott le Bérczes?

    Lemondott Bérczes Róbert a Budapesti Ügyvédi Kamara alelnöke. A választott bíróként is dolgozó ügyvéd szűkszavú közleménye arra utal, hogy az egykori szigorúan titkos tisztek most nyilvánosságra került listája miatt távozik posztjáról.



    Bérczes Róbert állambiztonsági múltját egy történészekből álló csoport tárta fel, akik további 550 személyre találtak terhelő adatokat a történeti levéltárban. Így derült ki az is, hogy a Gyurcsány kormány volt külügyi államtitkára is kémelhárítóként szolgált, és a sanghaji világkiállítás magyar pavilonját szervező cég egyik tulajdonosa is szt-tiszt volt. (rá)

    hírTV

    VálaszTörlés
  7. Nyilvánvaló, hogy nem teljes a lista és soha nem is lesz az. Orbánéknak is okozott ez a leleplezés meglepetéseket, a mindenféle nemzetbiztonsági átvilágítások ellenére. Tehát még mindig sokat tudnak manipulálni ezekkel az infókkal a nem tudom kik...

    VálaszTörlés
  8. És azt sem lehet tudni, hogy a valamikori MSZMP-sek különböző pártokba szétszóródott egyike-másika nem teljesít-e valamilyen feladatot. Úgyhogy az új pártoknak már eleve be sem kellett volna engedni soraikba és ki kellene onnan zárni valamennyit, mert ez is komoly kockázatot jelent.

    VálaszTörlés