Blogarchívum

2010. november 27., szombat

Tízezrek tüntettek az ír takarékossági csomag ellen

MTI

2010. november 27., szombat 16:28

Tízezrek tüntettek szombaton a súlyos költségvetési és adósságválsággal küszködő Írország fővárosában a kormány tervezett megszorító intézkedései ellen.

Dublin központjában rendőrségi becslések szerint 50 ezren gyűltek össze szombat délután az ír szakszervezeti szövetség (ICTU) felhívására, a demonstráció szervezői azonban 100-150 ezresre taksálták a tömeget. A tüntetőknek sípokat osztottak ki, hogy a kormányzati negyed mellett elhaladva ezzel is kifejezzék tiltakozásukat.

David Begg, az ICTU főtitkára, a megmozdulás főszónoka az ír társadalom kifosztásával vádolta meg a kormányt, amelyet Dick Turpinhez, a legendás XVIII. századi angol útonállóhoz hasonlított. Begg kijelentette: Turpin az ír kormánnyal ellentétben legalább annyit megtett, hogy álarcot öltött, mielőtt áldozatait kirabolta.

Turpin marha- és lótolvajként, majd országúti rablóként vált hírhedté az 1700-as évek első felében. Az angol hatóságok végül York környékén elfogták, halálra ítélték és 1739-ben felakasztották. Kivégzése után az angolszász folklór máig legendás figurájává vált.

A szombati dublini tüntetésen ismertették több kormánytag mobiltelefonjának számát, felszólítva a tiltakozókat, hogy minél többször hívogassák a minisztereket.

Az ír kormány az elmúlt hétvégén jelentette be,  hogy Írország nemzetközi pénzügyi segítséget kér az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF). A segélyprogram összetételéről és méretéről még folynak a tárgyalások, de elemzői előrejelzések szerint 85-90 milliárd eurós csomagra lehet számítani.

Ennek fejében az ír kormány már jelezte, hogy a következő években komoly megszorításokat kell végrehajtani az összeomlás szélére került közfinanszírozás megmentése végett.

Az eddig ismertetett tervek alapján 2014-ig szélnek eresztetnének csaknem 25 ezer közalkalmazottat, 2,8 milliárd euróval lefaragnák a jóléti kiadásokat, a jelenlegi 21 százalékról 24 százalékra növelnék a fő áfakulcsot és ingatlanadót vezetnének be.

A megszorító csomagtervtől az ír kormány összesen 15 milliárd euró megtakarítást remél; ez az ír hazai össztermék (GDP) éves értékének 9 százaléka. Ebből várhatóan 10 milliárd euró kiadáscsökkentésekből, ötmilliárd euró adóemelésekből ered.

Példátlan hiány


Írországban az elmúlt két évben már végrehajtottak egy szintén 15 milliárd eurós takarékossági programot. Az eddigi költségvetési szigort a lakosság elfogadta, az újabb megszorítások tervei azonban már széles körű tiltakozást váltottak ki. Az indulatokat csak tovább szítja, hogy az EU/IMF-segélyprogram kérvényezésének múlt vasárnapi bejelentése előtt a kormány még annak tényét is tagadta, hogy előzetes tárgyalások folynának egy ilyen külső pénzügyi segítségről.

Az euróövezet egészét "járvánnyal" fenyegető ír pénzügyi válságon belül a fő problémát az ír bankszektor okozza, amelynek hatalmas kinnlevőségei ragadtak benn az ingatlanpiaci buborék kipukkadásával tönkrement ír építőipari és ingatlanvállalatokban.

Az ír bankrendszer feltőkésítésének költségei az idén a kormány várakozásai szerint a GDP-érték 32 százalékára duzzasztják Írország államháztartási hiányát. Ez az euróövezet egész történetében példátlan költségvetési deficit lenne

Kapcsolódó:

14 megjegyzés :

  1. Ez az egyik oka a forint gyengülésének is....

    S még hátravan Portugália, az fogasabb probléma lesz és addig takarékon tartják Spanyolországot amelyik nagyságrendekkel nagyobb fejfájás lesz az előzőeknél.....
    Nagyon megszenvedi ezt az euró és ez kitűnő alkalmat ad a kormánynak vagy kívül maradni az euróövezeten, vagy nagyon jó feltételekkel venni át az eurót.....

    VálaszTörlés
  2. Én nagyon szkeptikus vagyok az EU jövőjében is.

    VálaszTörlés
  3. Az EU eleve egy halvaszületett nagymama, egy köztes lépés, a cél a teljes globalizáció, nemzeti határok, pénznem és gazdaság nélkül....

    VálaszTörlés
  4. Én hiszek az emberi bölcsességben, ez még a történelem során nem sikerült Nagy Sándornak, Hitlernek sem.

    VálaszTörlés
  5. Emberi bölcsesség nincs!
    Az emberek túlnyomó többsége köcsög, ostoba, állat és mert a többség diktál, amit nevezhetünk demokárénak, de akár bolsevizusnak is, ezért esély sincsen az igazság felszínre kerülésének...

    VálaszTörlés
  6. Hosszú távon igazad lesz, legalábbis ebben reménykedem ....

    Rövid távon teljesen más a helyzet, sajnos, amint az utóbbi nyolc év is mutatja.....

    VálaszTörlés
  7. Kedves David.
    Vajon miért nem otthon az EU-n kívüli? Israel-n kelted a hangulatot? azon kívűl még egy kérdésem lenne a "tisztelt" CION bölcseinek nem volt elég KÉT VILÁGHÁBORÚ??? Izzik a világ...., - a hamu alatt nyílt uszítás tüze villan! Mintha Fehér alapon kék, két egymásra fordított háromszög árnyéka vetülne a világra.?! VILÁG!!!! ÉBRESZTŐŐőőőőőőőőőőőőő.. Ha nem ébredsz, később nem lesz érkezésed!

    VálaszTörlés
  8. Szerintem az "emberi bölcsesség" létezik, csak az emberiség kb. 20 %-át alkotó kapzsi, erőszakos és szívtelen emberek elnyomják, nem engedik érvényesülni.

    VálaszTörlés
  9. Vajon miért nem gyengül pl. a svájci frank? Ugyanazért, amiért a forint gyengül, a gazdaságpolitika, esetünkben a rossz, globalista irányzat.

    VálaszTörlés
  10. Ezzel a kérdéssel fején találtad a szöget.
    Ma meg ime itt van Simor András bosszúja - a kamatemelés.

    VálaszTörlés
  11. A svájci frank azért nem gyengül, mert oda menekül a tőke a pesetából, az escudóból, euróból, stb.....

    VálaszTörlés
  12. Kivétel nélkül mindig, így most is csak a liberalista gazdaságpolitikát folytató államok és az őket hűen kiszolgáló országok valutái gyengélkednek, gyengülnek.
    Azon meg nem kell csodálkozni, hogy a tőke, ha menekíteni kell, a biztos helyeket keresi.

    VálaszTörlés
  13. Sajnálatos, hogy a biztos hely nem mi vagyunk.

    VálaszTörlés
  14. Ebben az esetben is több jó példa van előttünk, csak végre eltökélt szándékkal alkalmazni kellene. Persze az eredmények nem jönnek máról-holnapra, több évtizedes munkálkodás szükséges.
    Az ország jelenleg hasonló helyzetben van, mint a II. világháború után. Akkor is volt felállás, most is lenne. De ehhez szakítani kellene a neoliberalista politikával. Ne legyünk ismét mi az utolsó csatlósok.

    VálaszTörlés