Blogarchívum

2010. november 26., péntek

Tomka Miklós szerint robbanás előtt áll a magyar társadalom


http://www.btk.ppke.hu/Gyászjelentés

Megrendülten tudatjuk, hogy Dr. Tomka Miklós professzor, a Szociológiai Intézet korábbi vezetője (2001-2009), neves vallásszociológus, sokunk tanára, kollégája, barátja, november 25-én váratlanul elhunyt.

Szociológiai Intéze

 


Tanulmányok :         2009-10-07

Tomka MiklósA magyar társadalom anómiáját komplex és régóta ható problémakör idézte elő.
A még létező közösségeknek meg kell küzdeniük saját elitjeik negatív nyomásával, illetve a globalizáció által jelentett kihívásokkal is. Míg politikusok következmények nélkül vallhatnak hazugságaikról, addig a negatív spirál dolgozik a társadalomban is. A teljes társadalmi széthullás elkerülésének a helyi közösségek tudnak gátat szabni. Az MNO Tomka Miklós szociológussal beszélgetett.
A magyar társadalom 1945-ben hullott szét, ez a katasztrofális szétesés „részben azoknak a kollaboránsoknak köszönhető, akik szovjet fegyverekkel felépítették a szocializmust”. A széthullás azzal folytatódott, hogy „a forradalom utáni korszak az esetleg kikerülhetetlen gazdasági döntéseket a társadalom megerőszakolásával hajtotta végre”. Az 1959 és ’61 között történt téeszszervezés pedig egyenlő volt a magyar falu felrobbantásával, emberek százezreinek tönkretételével – válaszolta az MNO-nak Tomka Miklós a magyar társadalom közösséghez és individualizmushoz való viszonyát firtató kérdésünkre. A szociológus szavai szerint ezzel egyidejűleg a társadalmi szövetet is hatalmas károsodás érte. Mint amikor sósavat öntenek a ruhaszövetre – érzékeltette az egyetemi tanár.
Többek között a fenti folyamatoknak is köszönhető, hogy a magyar társadalom elreménytelenedett, „nem bízik önmagában és a jövőben”. Az emberek jelentős többsége úgy érzi, nem ő dönt a saját sorsáról, a döntéseket a feje felett hozzák meg. Tomka Miklós szerint „ez egy borzasztó állapot, amit a szociológia anómiának nevez”. A „rend nélküli” állapot nélkülözi a bizalmat, hiányzik az együttműködési készség, s „ez fut bele egy szélsőséges individualizmusba”. Ám nem teljesen reménytelen a helyzet az egyetemi tanár szerint, „ugyanis amint szétverik a társadalmat, már a 70-es évek elején megkezdődik egy közösségi önszerveződés”. Kialakul a feketegazdaság, „beindul a háztáji és a második gazdaság” is. Elkezdődik egy gazdasági önszerveződés, ami mégiscsak az egyének összefogását jelenti: az „emberek kipróbálják egymást, s úgy működnek együtt, hogy a helyzet kikényszeríti a bizalmat és a tisztességet egymással szemben”.

Súlyos árat fizetett a társadalom

Nem szabad elfeledkezni Tomka szerint arról sem, hogy folyamatosan létezik egy olyan vallási kisközösség-képződés is, „amely megteremti a társadalomnak azokat a pici csíráit, amelyek a későbbi újjáépülésnek az alapját képezik”. Az állampárt persze mindent megtett e folyamatok ellen – emlékeztet Tomka Miklós. Nem szűnt meg a társadalom életképessége, ám súlyos árat kellett fizetnie, például megindult a születéskor várható élettartam csökkenése a 70-es évektől. „A másodállás egyúttal kizsákmányolást is jelent.” Ebbe pedig rengetegen beleroppantak – hívja fel a figyelmet a szociológus. Hatalmas ellenszélben kellett akkor is és most is épülnie a társadalomnak. Annak ellenére alakulnak a különféle kezdeményezések, hogy „iszonyatos túlerőben van az állam és az éppen azt uraló elitek. Ennek részei a tömegkommunikáció s azok is, akik a pártállamban vagy az akkori kapcsolataikat később kihasználva lettek az elitek tagjai”.

Vannak dolgos kezek is

Nagyon nagy bajban vagyunk, de van a magyar társdalomban annyi megfogható kezdeményezés- és összefogáskészség, hogy lehet a jövő építésén gondolkodni – véli a szociológus. Lassan láthatóvá válik egy olyan csoport a társadalmon belül, amely kötelességének érzi, hogy legalább a közvetlen környezetében emberibb viszonyokat teremtsen. Tomka Miklós szerint 5-10 százaléknyi ember vállalkozik önkéntes munkákra, ők vállalnak felelősséget a közügyekért. Ez a folyamat lehet a záloga annak, hogy ne következzen be a teljes társadalmi szétesés. A probléma, hogy „tízmillió ember él ebben az országban, s ezek az emberek szeretnének bízni a jövőben, meg akarnak szabadulni a kiszolgáltatottság érzésétől”.
Már 1987-től megindult egyfajta bizakodás, ami körülbelül 1994-ig tartott – feleli a szociológus arra a kérdésünkre, hogy a rendszerváltás akadályozta vagy inkább katalizátora volt-e ennek a folyamatnak. Az ekkor bekövetkező gazdasági krízist követte egy politikai váltás is, s eljutott az ország egy olyan helyzetbe, hogy nem a munkahely vagy a jövedelem kérdése a legfőbb baja az embernek – mondta az egyetemi tanár. Elvesztették a hitüket – állítja Tomka. Szerinte „amikor a miniszterelnök és a kormány nyilvánosan bejelenti, hogy hazudik, és nem történik semmi, az egy nagyon súlyos üzenet a társadalom számára” (ki ne emlékezne Gyurcsány „drámai monológjára”, amelyben felfedte a szocialista munkamódszer lényegét – L. R.). Megemlíti a botrányos kifizetéseket is, amelyek ugyan szerződéses, jogi köntösben történnek, ám mégis gyanúsak. „A szó klasszikus értelmében nem, ám a szó erkölcsi értelmében rablók.” Mivel nincs következménye mindezeknek, az átlagember eljut a „minek bízzak én bármiben is” alapálláshoz.

Aminek változnia kell(ene): a jogrend és az elitek viselkedése

Az előrelépés nagyon erős változást igényel a jogrend és a politikai szintjén, illetve az elitek viselkedésében is. Tomka szükségesnek nevezte a valódi számonkérhetőséget is. „Amíg ez nem történik meg, addig nem beszélhetünk általános társadalmi bizalomszint-növekedésről.”
Az eleven tömegkommunikáció jó eszköz lehet arra, hogy az emberekhez eljussanak a pozitív üzenetek is – feleli Tomka Miklós arra a kérdésünkre, hogy ennek az értéktranszfernek miképpen lehetne megváltoztatni az előjelét. Szerinte léteznek megoldások arra, hogy a bizalomérzet újra megerősödjön a társadalomban. A szociológus példaként említi Angliát, ahol olyan kemény vagyonadót vezettek be a második világháború után, hogy két évtized alatt az összes korábbi hercegi, grófi kastély az államnál kötött ki. Nem tudták fizetni az adót – teszi hozzá. A társadalom nagy része igazságtalannak érezte, hogy „míg neki lakásgondjai vannak, mások kastélyokban élnek”. Tomka Miklós szerint a jelenlegi kormány lényegében megszüntette a progresszív adózást, a vagyont nem igazán adóztatja, hallatlan előnyben részesíti a nagyon gazdagokat.
„Lehet érvelni ennek a gazdasági okai mellett, ám az emberekben emiatt bekövetkező bizalomdeficit okozta kár felmérhetetlen.” A következő kormánynak mindent meg kell tennie a társadalmi igazságosság helyreállításáért.

„Dolgoznunk” kell emberi kapcsolatainkon

Az a rendkívül mozgékony rendszer, amit a globalizáció jelent (korábbi interjúnkban bővebben olvashat e jelenségről – L. R.), valóban képes arra, hogy szétszakítsa a közösségeket – állítja a szociológus felvetésünkre. Hiszen szinte folyamatosan mozgásban vagyunk,
„ha van egy baráti köröm, és én elmegyek Angliába tíz évre dolgozni, akkor a társaságból talán még egy képeslap sem marad”.
Míg évtizedekkel korábban a baráti és közösségi kapcsolatok akár egy egész életen át megmaradtak, manapság komoly erőfeszítést igényel ennek fenntartása. Ezeket a kapcsolatokat tudatosan kell építeni – teszi hozzá Tomka Miklós. Ez a közösségeket veszélyeztető jelenség nemzetközi szinten létezik, s valóban a globalizáció egyik következménye.

„Ha nem hatunk ellene, akkor egyes globális nagyhatalmak, multicégek vagy éppen a saját államunk is” kénye-kedve szerint játszhat az emberekkel. "
A szociológus kijelentette: egy normális társadalom erre válaszul kiépíti saját intézmény- és szervezetrendszerét, amellyel képes elérni a kitűzött célokat.

Lejtő.
Nem dicsekedhetünk egészségügyi helyzetünkkel sem, súlyos problémáink vannak szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek okozta elhalálozási mutatóinkkal. Ám nem csak e problémakör jelent súlyos kockázatot. A gyermekvállalás, a demográfiai helyzet tekintetében is krízisben van a társadalom. Könnyen megtörténhet, hogy már a következő esztendőben 10 millió alá esik a lélekszám. Gondok vannak a társadalmi értékek tekintetében is: az értékvesztés a lakosság több mint 50 százalékát érinti. Ebből (is) ered az erőszakos viselkedés térnyerése. Tudatosan felépített kultusza az erőszaknak? Növekvő tendenciát mutat az iskolai erőszak is, e viselkedés immár nem csak „problémamegoldásként”, hanem szórakozásként is tetten érhető. (L. R.)
(MNO - Liptai Roland)


25 megjegyzés :

  1. A megoldás első lépése, fnoman szólva, az utódlás biztosítása, jó magyarsággal a gyerekcsinálás....

    Aki nem érti meg hogy az ő nyugdíját is be kell valaki fizesse, az szerintem nem érdemel nyugdíjat....
    A többi eléggé magától jön, mert aki elfoglalt az nem ér rá filozofálni, a megélhetésért hajt....
    Kedvenc teóriám, a "gondoskodó állam" teszi a legnagyobb kárt a társadalomban.....

    VálaszTörlés
  2. Hülye szöveg és főleg nagyon aljas, hogy bárki nyugdíját is más keresi meg !!!!!!!!!!!!!!
    Aki 30-40 évet dolgozott, attól 300-400 évi adót vontak le !!!!!!!!
    Sehol a normális országokba (ahol nem az idegen csőcselék tetüi terrorizálnak, hanem az őslakos hazafiakból állo kormány vezeti a saját népét!) NINCS KÖTELEZŐ NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS !

    Ha csak az utóbbi 20 évet nézzük, minden dolgozótól 60 millió Ft-ot loptak el, kötelező adóként.
    Az testvérek között is havi 250.000 Ft ellopását jelenti.
    Ha befőttesüvegbe gyűjti valaki a saját munkájának verejtékét,
    akkor 40 évi munkaviszony után ez már 500.000 Ft havi megtakarítást jelent, de mivel 65 éves kortól sejthető, hogy nem fog élni még 40 évet, maximum csak 20-at, az azt jelenti, hogyha maga gyűjti a nyugdíját, akkor 20 éven keresztül havi 1.000.000. Ft-ból élhet meg.

    Ez a különbség színtiszta MAGYAR kormány és szarházi idegen csőcselék sátánfattyainak kormányzása között.

    Aki nem tud számolni az vagy mellébeszél, vagy maga is a fattyak táborához tartozik !

    VálaszTörlés
  3. Fattyú vagy te, meg aki csinált téged részegen, te agyalágyult barma az Istennek.....

    VálaszTörlés
  4. Köszi az árulkodó mondatot, a sábeszdekli nyomhatja a fejedet.

    VálaszTörlés
  5. Bármikor nagyon szívesen, te kis agyalágyula, neked a veled született terheltség nyomhatja azt a vizenyős agyadat....:D

    VálaszTörlés
  6. Ez világos, hisz' a népesség csökkenésével végül kihal a magyarság. Az is világos, hogy ha nincs adózó állampolgár, csak adószedő, végül az adószedő is állás nélkül marad.
    Csak hát hová lett az amire azt ígérték, hogy a mi nyugdíjunk lesz?
    A Ratkó-korszak lényegében "legyártott" egy nagy csomó "nyugdíjkitermelőt", a mostani korszak meg adminisztrative igyekszik megszabadulni ettől a korosztálytól, mert hasznot már nem hajt, csak ráfizetés és gond van velük. :-((
    A "józan" kereskedői szemlélet alapján gyorsan, olcsón kell megszerezni, ami bevételt hoz, és gyorsan meg kell szabadulni a ráfizetéses "termékektől". .-((

    VálaszTörlés
  7. „iszonyatos túlerőben van az állam és az éppen azt uraló elitek. Ennek részei a tömegkommunikáció s azok is, akik a pártállamban vagy az akkori kapcsolataikat később kihasználva lettek az elitek tagjai”. Sajnos szerintem jelenleg is ez a lenagyobb problémája a Magyar társadalomnak. Ma is az emberek jelentős többsége úgy érzi, nem ő dönt a saját sorsáról, a döntéseket a feje felett hozzák meg. A 2/3 nem arra hatalmazza fel a kormányt, hogy tovább tolja a társadalmat lefelé a leejtőn. Kinek is tömik a zsebeiket az 1 kulcsos jövedelemadóval? Kiken is hajtják be a Multik és Bankok különadóját? Kiknek a levont nyugdíjalapját költik az államadóság csökkentésére (A nyugdíj járulék az emberek magánpénze!)? Ezek az intézkedések mennyivel is növelték az emberek társadalomba vetett bizalmát? Nem egymást kell pocskondiázni, ha más is a véleményünk, hanem az emberek egymás iránt tartozó összefogásán kell elgondolkodni. Ezért tartunk itt, mert a politikusaink megfelelően tudják egymásra uszítani és manipulálni az embereket. Még az emberek közötti feszültségeket fenn tudják tartani, addig ők tömhetik a zsebeiket. A jelenlegi társadalmi kép így fest. Amíg az elszegényedő társadalmi rétegeket egymás ellen tudják hangolni addig ez csak lefelé visz a leejtőn bennünket. A Nagyjaink pénze be van bíztosítva, Indonézia Államkölcsönbe, Izraeli Bankokba, Romániai vállalkozásokba, kastélyokba vagy privatizált Magyar kőbányákba. Itt tartunk jelenleg. Én kezdek hinni abban, hogy elég közel állunk a társadalom robbanásához.

    VálaszTörlés
  8. Pedig ez egy 2009-es tanulmány.
    Tomka Miklós váratlan halála okán tettem föl, mintegy megemlékezésül. Sajnos, még ma is aktuális. Nagyon nehéz lesz a ránk erőltetett mentális és fizikai nyomorból kivergődni.

    VálaszTörlés
  9. Némethék tüntették el a "nagy változás" felfordulásában végleg, de igazság szerint Kádárék már többszörösen elköltötték előre.....

    Ezért is sajnálom nagyon, hogy nem volt meg a felelősségrevonás, akkor tiszta képünk lenne....

    VálaszTörlés
  10. Ezért kellene egy irányba húzni azt a rohadt szekeret..., legalább ilyenkor..., és arra koncentrálni ami valóban fontos, a túlélésre, mert anélkül mind mehetünk a búsba.....

    VálaszTörlés
  11. Sajnos ez így igaz! Még pislákoló fény sem látható.

    VálaszTörlés
  12. Egyetértek, csak egy kicsi fény lenne az alagút végén. Éreznénk a változást!

    VálaszTörlés
  13. A változások már tisztán láthatóak, ami az emberekben bizonytalanságot generál az a baloldali és szélsőjobbos sajtó....

    Az emberek Magyarországon tüneti kezeléshez vannak szoktatva, hetven éven keresztül ezt látták és tapasztalták.
    Azt látták, amikor baj volt a disznóólban ezek kisminkelték a disznót és azt mondták rá hogy itt a szűzleány....

    Itt most teljesen más dolog folyik, egy mélyreható szerkeszeti átalakítása az állam, a gazdaság és a társadalom működésének, ami most történik ez PÉLDÁTLAN Trianon óta!!!!

    VálaszTörlés
  14. Ezekkel a hülye beszólásokkal éppen a pislákoló fényt köpködik le azok, akik gerjesztik a nép haragját, mert nem képesek hosszú távon előre gondolkodni. Igen, már látszik az alagút végén a fény... Ez a kormány nem saját zsebre dolgozik, hanem próbálja menteni azt, ami még menthető. Ezért viszont újabb áldozatokat kell hozni, amire viszont a kormány ad garanciát... A változásokat, amíg gáncsolják nem könnyű érezni. Hagyni kéne a huhogókat és józan paraszti ésszel végiggondolni, hogy mit is akar a kormány....

    VálaszTörlés
  15. A struktúrális átalakítás adja meg a változás alapját, akkor lehet majd érdemben beszélni változásokról.

    Mit gondoltok, miért sikoltoznak ennyire a szoclibek meg a "jobbikosok"?????

    VálaszTörlés
  16. Ebben rendkívül nehezen kezdődik meg a strukturális változás.
    Elképesztő, hány szólamon tudnak jajveszékelni!
    Fogadalmat tettek az apró piros szócsövek, hogy csak rossz hírt közölnek. Emiatt aztán még a jószándékú bírálattal is nagyon óvatosan kell bánni - több okból is...

    VálaszTörlés
  17. Ezen nem lehet változtatni a jogállamiság keretei között, ezt a természetes kiválasztódásra kell hagyni, sajnos...:D

    Meg kell teremteni egy minél szélesebb társadalmi bázisú ellenpólust a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében és habozás nélkül haladni tovább, nem szabad beleragadni a mocsárba....
    Kell két-három láncos kutya akik tehermentesítik a kormányt a támadások alól és durr bele...:D

    VálaszTörlés
  18. Maradjunk abban, hogy nem egyformán látjuk a dolgokat. Nem hogy munkahely teremtődne egy is, hanem további munkahelyek szünnek meg. Az sem tiszta jövőkép, hogy nyíltan bejelentik,hogy az emberekálatal befizetett személyes nyugdíjjárulékukat elköltik az államadóság csökkentésére. Való igaz, hogy a világ minden részén, külön megadóztatják a magaskeresetű (5 - 6 milliós havikereset) embereket, nálunk teszünk a zsebükbe. Hol is az a szép tiszta kép?

    VálaszTörlés
  19. EZT MÉG NEM IS HALLOTTAM! KO-MO-LYAAA-N? :-O

    VálaszTörlés
  20. Érdekes, éppen az ellenkezőjét mutatja a statisztika....


    Egyre többen jutnak álláshoz

    A legfrissebb hazai munkaerő-piaci adatok szerint a foglalkoztatottak száma 35 ezer fővel nőtt. Elemzők szerint a jövő év végére tíz százalék alá csökkenhet a munkanélküliségi ráta.
    Augusztus–októberében a 15–74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 824 ezer fő volt, ami 35 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 5,9 százalékkal, 466 ezer főre nőtt, ami 0,5 százalékponttal magasabb, azaz 10,9 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzőket nem lepték meg a friss adatok. Jelezték: tovább nőtt a foglalkoztatottak száma, igaz, lassabb ütemben, mint az előző hónapban. „A szeptember–októberi hónapokban általában azért nő a munkanélküliek száma, mert véget érnek a nyári szezonális munkák, és megjelennek a friss diplomások. Ezt azonban most nem látjuk az adatokban, így a friss számok ebből a szempontból biztatók” – mondta lapunknak Németh Dávid, az ING vezető elemzője. A szakértő szerint a jövő év végére csökkenhet tíz százalék alá a munkanélküliségi ráta. A munkaerő-paci helyzet jelentősebb javulására pedig csak négy-öt év távlatában lehet számítani. Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője a távirati irodának elmondta: kérdés, hogy a gazdasági fellendülés mennyire tudja kompenzálni a szezonális hatásokat. A szakértő szerint a szezonális hatások miatt a téli hónapokban átmenetileg nőhet a munkanélküliség. Árokszállási Zoltán az idei évben átlagosan 11,1 százalékos, jövőre 10,5 százalékos munkanélküliségi rátával számol. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint számítani lehetett arra, hogy az év közepétől 11 százalék környékén lassul a munkanélküliség csökkenése. Nagy javulás elsősorban a feldolgozóipari exportáló vállalatoknál történt, de mivel a belső kereslet továbbra is gyenge, a hazai kis- és középvállalati szektor továbbra sem tud érdemben munkahelyeket teremteni, csak nagyon lassú csökkenéssel lehet számolni. Az elemző az év végére 10,7, a jövő év végére 9,9 százalékos munkanélküliségi rátára számít.

    MHO


    VálaszTörlés
  21. Hát persze, azért csinálják ezt az egész cirkuszt, mert ki akarják rabolni az embereket....:D :D

    VálaszTörlés
  22. Gabriella Matolcsi úr kijelentése volt, TV-ben láttam, halottam több ezer honfitársammal!

    VálaszTörlés
  23. Ami a "kozmetikusokat" illeti és az új médiatörvényeket, azokban már nem lehet megbízni. Maradoh a tényeknél és amit tapasztalunk. Ém már a kábításokon túl vagyok. A bizalmat ki kell érdemelni. Számomra még a pislákoló fény is hiányzik.

    VálaszTörlés
  24. Látod, ezt simán elfogadom, a véleményed a sajátod és avval nincs is semmi fennakadás, ez viszont köszönő viszonyban sincs a tényszerűséggel, mindössze egy sajátosan negatív személyes álláspont...

    Mondhatni, ékesen illusztrálod Gabi egyik fenti hozzászólását....

    VálaszTörlés
  25. 1. Teljesen nyilvánvaló, hogy senkinek a nyugdíját nem kell másoknak kitermelnie. Jelenleg is havonta minden brutto bér 9,5 %-át a dolgozótól, plusz 24 %-át a munkáltatótól vonják. Ez 100 000 Ft-os fizetésnél 34 000 Ft-ot, 200 000-nél 68 000 Ft-ot, 300 000-nél
    102 000 Ft-ot, etc. tesz ki. Amennyiben ezeket az összegeket 0-40 év közötti kamatos kamattal számoljuk, akkor 40 év elteltével minimum a duplájára növekednek, azaz a havi nyugdíj összege 68 000 Ft-ra,
    136 000 Ft-ra, 204 000 Ft-ra, etc adódik, amely kisérteties módon megegyezik a törvény szerinti nyugdíjszámítás alapján kijövő nyugdíj összeggel. Persze, ha beleszámítjuk azt is, hogy 40 évi befizetés után csak átlag 20 évig élvezhetjük a nyugdíjat, akkor a fentiek szerint számított nyugdíjak összegének kétszeresét, azaz 136 000 Ft-ot,
    272 000 Ft-ot, 408 000 Ft-ot, etc. kellene adni, hogy egyáltalán visszakapjuk a befizetett járulékunk teljes összegét. Hol vagyunk mi ettől? Ez bizonyítja, hogy a nyugdíjunkat nem mások mai befizetései fedezik, hanem a saját magunk korábbi befizetései(nek kellene).

    2. Nálunk kb. 1949-ig, Nyugat-Európában az '50-es évek közepéig biztosítási alapú volt a nyugdíj. A kommunista rezsimek hatalomra jutásuk után szinte azonnal rátették a kezüket a nyugdíjbiztosítók vagyonára, megszüntetve ezzel azok biztosítás jellegét. Aztán Nyugat Európában is rájöttek, hogy a nyugdíjbiztosítók pénzeit így lehet beolvasztani a költségvetésbe. Azaz elköltötték, felélték a nyugdíj befizetéseket. Ezért nemcsak Rákosiékat (Kádárék és Némethék felemlegetése ireleváns), hanem Adeneaurékat, De Gaulleékat, etc. is felelősségre kellene vonni.

    3. Nyugat Európában nemrégen rájöttek, hogy a jelenlegi gyakorlat, mely szerint a nyugdíjbefizetéseket a költségvetésbe folyatják és abból fizetik a nyugdíjakat, a születési ráta csökkenése miatt hosszabb távon a költségvetést egyre jobban megterheli. Ezért szorgalmazzák a biztosítási alapra való - részbeni - visszatérést. Nálunk ennek folyományaként vezették be a hárompilléres nyugdíj rendszert. Az Orbán kormány mostani intézkedésével pontosan a nyugdíjak jövőbeni biztosíthatóságát kótyavetyéli el. Rövid távú költségvetési megfontolásból ismét elveszi a jövőbeni biztos nyugdíjakat. Ugye milyen ismerős? Rákosiék csinálták ugyanezt 1949-ben.

    Vigyázzunk. Ismét elkötelezett FIDESZ agitátorok (és bódult muslincáik) erőteljes kampányának lehetünk tanúi. Egyfolytában fényezik az aszfaltot.

    VálaszTörlés