Blogarchívum

2010. október 17., vasárnap

Program készül a hajléktalankérdés megoldására

MR1-KOSSUTH RÁDIÓ: Krónika  Suri Szilvia - 2010.10.17

A szegénység elleni küzdelem világnapja van. A főváros szeretné lakáshoz juttatni az összes fedél nélkül élőt.
 Hallgassa meg!

Magyarországon több mint hárommillióan élnek a létminimum alatt, ami azt jelenti, hogy naponta legfeljebb 640 forintot költhetnek élelmiszerre. Az ENSZ 1992-ben nyilvánította október 17-ét a szegénység elleni küzdelem világnapjának. Ma több civil szervezet is programot szervezett, van olyan, amely a hajléktalanok kapcsán a lakáshelyzettel foglalkozik.

A létminimum alatt élők közül sokan vannak, akiknek otthonuk sincs - országosan harmincezerre tehető a hajléktalanok száma, a fővárosban háromezren töltik az éjszakát az utcán, hatezren pedig szállókban. Pedig Budapesten nincs lakáshiány, több ezer önkormányzati ingatlan áll üresen - mondja Vojtonovszki Bálint, a Város Mindenkié civil csoport aktivistája. Szerinte több mint kétezer önkormányzati bérlakás áll üresen, ezeknek a nagy része természetesen felújításra szorul. Tehát ez sokkal több, mint ahány hajléktalan ember él utcán Budapesten.

A civil szervezet szerint az is gondot okoz, hogy nincs pontos nyilvántartás az üresen álló ingatlanokról - a városvezetés már elkezdte a felmérést- mondja a főpolgármester. Tarlós István szerint nem is fog túl sok időbe kerülni, amíg elkészül a nyilvántartás. Emellett a Máltai Szeretetszolgálattal együtt dolgoznak azon, hogy a hajléktalan-problémát megoldják. Azt, hogy ez mennyibe kerülhet a fővárosnak, egyelőre szakértők számolják.

A támogatások rendszerét érdemes volna átgondolni, mert miközben az állam havonta körülbelül ötvenezer forintot* fizet egy hajléktalan ember után a hajléktalanszálló fenntartójának, addig ugyanennek az embernek az önálló lakhatását havi hatezer forinttal támogatja.



Kapcsolódó téma:
"A Város Mindenkié csoport 2010. október 17-én, vasárnap sétát szervez a VI. és a VII. kerületben, hogy felhívjuk a figyelmet a kihasználatlanul álló lakásokra és ingatlanokra. A séta során bemutatunk néhány üresen álló épületet és ingatlant, tulajdoni hátterüket, és azt, hogyan lehetnének hasznosíthatóak szociális bérlakásként"


- *EDDIG 4.800.000 Ft-ot spóroltam tehát a Fővárosnak...

...amikor "ideiglenesen" befogadtam egy lakásvesztőt, abban a reményben, hogy  betegségére és rokkantnyugdíjára tekintettel kaphat majd egy szociális bérlakást. Ám az önkormányzatnál "nem szeretik", ezért a kérelmét elutasította a lakásosztály  (és nem tárgyalta a képviselőtestület) (???) mondván,  vegyen lakást magának.
Ennek immár 8 éve. Azóta miránk testálta a Hivatal a róla való szociális gondoskodást.
 - Méghogy napi 600 Ft/fő a létminimum. Meg tudnék szakadni a röhögéstől, ha volna rá kedvem.


4 megjegyzés :

  1. Hm...Mindenképpen jó lenne végre megoldást találni erre a problémára. Ha már napirendre kerül, az talán beindítja a folyamatot. Reméljük, nem csak a világnap alkalmából merült fel ez a téma!!!!

    VálaszTörlés
  2. Hogyassszongya: mégsem kíván Tarlós úr sokezer hajléktalant mocsárba hajtani, elgázosítani, neutronbombával megkínálni, hanem sürgös felmérést kezdeményezett az üresen tátongó fövárosi állami lakásokról ?
    Fasisztából lesz a legjobb szalonna, nemzeti érzelmü föpolgármesterböl - karitatív, nyomortfölszámoló népbiztos: én hiszek egy mielöbbi megoldásban.

    VálaszTörlés
  3. Az nyilvánvaló blabla volt, hogy "Dunába lövik" a hajléktalanokat, csak abszurd az átmeneti helyzet, hogy közterületen, aluljárókban tilos az italozás, a dohányzás, a padon alvás, miegymás...
    Na és élni szabad-e közterületen?
    - Ami az üres lakásokat illeti: Amikor éppen a szoc. lakás ügyében próbálkoztam, még én mondtam tippeket, és ki is utalták nyomban - másoknak.

    VálaszTörlés