Blogarchívum

2010. augusztus 23., hétfő

Los Lunas Decalogue Stone




3 megjegyzés :

  1. Hát, ha túró, akkor jól megkövült. :D
    E-mailben küldtem fel a Multiba, és lemaradt a szöveg, csak a kép érkezett meg.

    Feloldhatatlannak tűnik az új-mexikói kő rejtélye

    2010. augusztus 23. 14:03
    A Titokzatos kő, más néven a Tízparancsolat köve Új-Mexikó középnyugati részének egy sivatagában, egy hegyen található, és azon egy kihalt nyelven íródott szöveg, az egymásnak ellentmondó elméletek szerint paleo-héber vagy ciprióta-görög sorok olvashatók.

    A kőről először 1933-ban az állam elismert régésze, Frank Hibben tett említést: ő egy olyan személyről írt, aki állítólag az 1880-as években fedezte fel a titokzatos tárgyat. A két elmélettel ellentétben azonban a szöveg föníciai lehet, amelyet már a század legvégén is jól ismertek.

    A paleo-héber nyelv mellett kardoskodók Robert Pfeiffer harvardi kutató 1949-es fordítását citálják, aki megállapította, hogy a szöveg a Tízparancsolatot tartalmazza. Az új-mexikói egyetem grafológusa, Dixie Perkins 1979-ben viszont kijelentette, hogy a szövegek i.e. 500-ban, a Mediterráneumban keletkeztek, s egy Zakinerosz nevű felfedezőről vagy harcosról szól, aki a vadonban a túlélésért küzdött.

    Mások szerint a kőről szóló mendemondák Hibben fantáziát dicsérik, akinek egész munkássága arra épült, hogy bebizonyítsa a földrész prekolumbián kapcsolatait, s az első ismert paleoindián műveltség, a Clovis-kultúrát megelőző civilizáció jelenlétét. Hibbennek akadtak egyéb követői is, de ezek az elméletek teljesen megalapozatlannak bizonyultak, ugyanis a kő helyszínén nem került elő egyéb perdöntő bizonyíték egyik vagy másik elképzelés alátámasztására.

    Még több részlet a kőről
    http://en.wikipedia.org/wiki/Los_Lunas_Decalogue_Stone
    (Forrás: Múlt-kor Történelmi hírportál)

    VálaszTörlés