Blogarchívum

2010. július 10., szombat

Hírek - Könyvszemle

A dél-szlovákiai Ógyallán, saját háza előtt péntek este lelőtték Basternák Lászlót, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) révkomáromi járási elnökét, a város egykori polgármesterét, jelenlegi főellenőrét. Az MTI tudósítója által az MKP rendkívüli kongresszusán megszólított magyar polgármesterek nem tartják valószínűnek a politikai indítékokat. Többnyire valamiféle helyi vállalkozói vitákat, leszámolást gyanítanak az ügy mögött.
Basternák László a feleségével sétált az udvaron, amikor a merénylő fejbe lőtte. A magyar politikus a helyszínen életét vesztette.

Ógyalla ismert személyisége ellen ez év márciusában is elkövettek egy merényletet, de akkor a golyó célt tévesztett.

Daniel Lipsic új szlovák belügyminiszter közölte: kivizsgáltatja, mit tett a rendőrség a Basternák-ügyben a márciusi merényletet követően. Basternák akkor azt mondta, félti saját és családtagjai életét, s rendőri védelemhez folyamodott. "Miután azonban megmagyarázták neki, hogyan működik a dolog, s milyen személyi korlátozásokkal jár, a felajánlott védelmet elutasította" - jelentette ki Lipsic.

"Egyelőre korai arról beszélni, hogy milyen indítékok - politikai vagy más - állhatnak a gyilkosság mögött" - véli a belügyminiszter.

Az MTI tudósítója által az MKP rendkívüli kongresszusán megszólított magyar polgármesterek nem tartják valószínűnek a politikai indítékokat. Többnyire valamiféle helyi vállalkozói vitákat, leszámolást gyanítanak az ügy mögött.

Az MKP felszólította az illetékes szerveket, hogy következetesen és mihamarabb vizsgálják ki a párt révkomáromi elnöke meggyilkolásának körülményeit, hátterét, s derítsék ki a tettest - jelentette be az MKP dunaszerdahelyi rendkívüli kongresszusának megnyitásakor Farkas Iván, az ideiglenes ügyvezető testület elnöke.

A kongresszus küldöttei egyperces csenddel tisztelegtek Basternák László emléke előtt. Basternáknak küldöttként szintén részt kellett volna vennie a tanácskozáson.

A meggyilkolt politikus az előző választási ciklusban a dél-szlovákiai kisváros polgármestere volt. Még 2002-ben festékes ballonokkal dobálták meg a házát, több névtelen fenyegető levelet kapott polgármestersége idején és azóta is.

Basternák László az MKP ismert személyisége, a párt révkomáromi járási elnöke volt.

Mesterházy átvette a stafétabotot Lendvaitól (+videó)

Mesterházy Attilát választotta a párt új elnökévé az MSZP rendkívüli tisztújító kongresszusa szombaton. Az ellenzéki párt elnökhelyettese Balogh András, távozó Thaiföldi magyar nagykövet, az MSZP korábbi államfő-jelöltje lett.

Ellenszavazat nélkül támogatták Tarlóst

Ellenszavazat nélkül támogatta a Fidesz országos választmánya, hogy Tarlós István, a párt fővárosi frakcióvezetője legyen a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje az őszi önkormányzati választáson – közölte a választmány szombati ülése után Kósa Lajos, a kormánypárt ügyvezető alelnöke.

Fellegi felel a magyar–orosz gazdasági kapcsolatokért

Fellegi Tamást nemzeti fejlesztési minisztert nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak hétfőtől – közölte a tárca. Feladatai között szerepel, hogy kezdeményezzen a két ország együttműködésének bővítésére és intenzitására irányuló intézkedéseket.

Könnyítés nélkül nehéz a törlesztés

A bankok a tömeges fizetésképtelenségtől tartanak, ezért tehercsökkentő lépésekről határoznak.
A magas törlesztőrészletektől megrémülve egyre több adós szeretné átváltani a devizahitelét forintalapú kölcsönre. A váltással azonban jelenleg meglehetősen rosszul járnak az ügyfelek, már csak azért is, mert a svájci frank árfolyama várhatóan még sokáig kétszáz forint felett marad. A bankok tömeges bedőléstől tartanak, ezért egymás után jönnek ki a tehercsökkentő lépésekkel.

Szanyi lelkesít: kampányolás közben is lehet csajozni (+videó)

Szanyi Tibor szerint csak személyzeti váltás várható az MSZP kongresszusán. A távozó pártelnök, Lendvai Ildikó viszont még hisz a párt morális megújulásában. A tíz országos elnökségi posztra 26-an pályáznak, a két alelnöki helyre 6 jelentkező van. Csak az új pártelnök személye látszik biztosnak a szocialisták szombati tisztújító kongresszusa előtt.

A kormány visszaadta az 1 milliárdot a sportnak

Visszaadta a kormány az olimpiai felkészüléstől korábban elvont 1 milliárd forintot. Az összeget a 2010-es költségvetés általános tartalékából csoportosította át azonnali hatállyal a kabinet az ötkarikás játékokra és a szabadidősport támogatására.

Rendteremtés és autóvásárlási stop

A Készenléti Rendőrség speciálisan képzett egységét vezénylik a fővárosból Faddra, ahol az utóbbi időben egyre brutálisabb bűncselekményeket követett el a helyi cigányság egy része – tudta meg a Magyar Nemzet.



KÖNYVSZEMLE     Gazda József:

 A megpecsételt vég

(?)
Leírás:

Egy valamikori ép, egészséges, rendtartó közösségről, a székelység vesszőfutásáról az oral history eszközeivel szólnak Gazda József kútfőinek megrázó vallomásai. A világtörténelem leggyalázatosabb századában az egyéni szenvedések állnak össze egy magára hagyott nép tragikus szenvedéstörténetévé.
http://www.magyarmenedek.com/products/5141/A_megpecsetelt_veg_-_Gazda_Jozsef.htm

4 megjegyzés :

  1. A könyvajánlást köszönöm, összeszedem magam és megszerzem, elolvasom; a legutolsú KIÚT olyan megrázó és olyan szorosan kapcsolódhatik e témához - idehaza, hogy elöre félek.

    http://tdyweb.wbteam.com/Kiut0710.htm

    Nézzétek csak...

    VálaszTörlés
  2. Hát ezek mára - rarität. Vigyázz rájuk és köszönöm.

    VálaszTörlés