Blogarchívum

2010. június 28., hétfő

Erdőszengyel román "mártírjai"

Nagy-Vajda Domokos - erdelyimagyarok.com

Aki még nem tudná, felhívnám szíves figyelmét arra, hogy július 11-én Erdőszengyelben emlékműavatásra készülnek.
Az emlékmű az ott 1848-ban (nyilván magyarok által) kivégzett 100 román vértanú emlékére állíttatik és hatalmas cécóval kerül majd avatásra. Erről bővebben értesülhetnek az Erdőszengyeli ortodox egyház honlapján.
(http://parohia-sangeru-de-padure.ro/page.php?3 és
http://parohia-sangeru-de-padure.ro/page.php?14)

Az egyetlen probléma az, hogy szerény történelmi ismereteim szerint Erdőszengyelt az 1848-as forradalomnak még csak a szele sem érintette meg. Sőt a faluban ennek az eseménynek még csak csíráját sem őrzik, az itt lakó románok szinte idilli békességben éltek együtt magyar sorstársaikkal, emberemlékezet óta.

Van azonban egy sanda gyanúm: a fent megjelölt honlapon a "tiszteletes" több ízben és következetesen összetéveszti Erdőszengyelt (Sáromberkétől keletre) Mezőszengyellel (Mezőbodon közelében). Erre utal az első okiratos említésre való hivatkozás (poss. Zengel,1333), de később, az oktatásra vonatkozó adatok is a mezőszengyeli iskolára vonatkoznak. (Lásd a Mezőszengyeli iskola honlapját:
http://scoli.didactic.ro/scoala_generala_sanger_jud_mures/

Érdekes módon a mezőszengyeli iskola történetére vonatkozó adatok szó szerint megegyeznek az erdőszengyeliével. Nem ismerné a tiszteletes a saját faluja nevét? Vagy jó ködösíteni, mert zavarosban jobban húznak a halak? Miért nem vette a fáradtságot, hogy legalább megváltoztassa a szöveget, ha már manipulálni akar.

És végül csodák csodája: A mezőszengyeli iskola honlapján és a mezőszengyeliek egy másik lapján (http://www.ecomunitate.ro/Istoric%2817461%29.html) is utalás történik egy 1848-as incidensre, ahol 100-nál is többen életüket veszítették. Érdekes, ugye? Persze óvatos az utalás és nem derül ki az áldozatok nemzetisége... Hogy miért? Hát egyszerűen azért mert magyarok voltak. 1848 október 18-án a románok kiirtották a falu lakosságának nagy részét. A Révai lexikon szerint a románok körülzárták a falut és ígéretük ellenére gyilkolták le a kapituláló magyarokat. Nem ellenőriztem ezeket az adatokat ez csak gyanú, de megalapozott gyanú. Egy hivatott és avatott történész véleménye mindenképpen jól jönne.

Konklúziók? Nem tudom... Egyszerűen képtelen vagyok rendszerezni. Még találkoztam történelemhamisítással, de olyat, hogy egy történelmi hazugságnak emlékművet állítsanak, ráadásul egy teljesen más, attól teljesen idegen településen - még nem hallottam. Tény az, hogy avatóünnepségre készül Erdőszengyel jámbor ortodox lakossága és várják az erdélyi ortodoxia jeles képviselőit. Ha a gyanúm valós, akkor a tömegmanipuláció és a történelemmel való visszaélés iskolapéldája az, amit Dumitrescu Mihai parókus úr művel...

Egyszerűen nem tudom, mit lehet tenni. De ezt nem lehet annyiban hagyni. Amit tehetek, az az, hogy észrevételeimet (és köszönöm azoknak, akik erre a figyelmem felhívták) közlöm mindenkivel, akit ismerek, remélve, hogy olyan kézbe kerül, aki tehet is valamit annak érdekében, hogy az a békés együttélés és szolidaritás, ami az erdőszengyeli emberekre évszázadokon át jellemző volt, megmaradjon.

Tisztelettel:
Nagy-Vajda Domokos
erdelyimagyarok.com

*** www.nemzetihirhalo.hu

9 megjegyzés :

  1. Még valaki feltette, s ott meg is jegyeztem, h. igy kell történelmet kreálni.Nekik nincs multjuk, hát most csinálnak.Az eszköz nem számit :lopnak, csalnak, vagy hazudnak.Az ifjú nemzedéknek kell a dicső múlt, mert nagy kalapáccsal verték beléjük a nemzeti öntudatot.

    VálaszTörlés
  2. Ezt találom furcsának, ha valaki KITALÁLJA a történelmét, az nem baj, aki ŐRZI, azt meg a pokolra kívánják.

    VálaszTörlés
  3. Én azt szoktam mondani, nagyobb templomot tudnak építeni , régebbit nem...
    Álljon mindenki a dédnagyapja sírja mellé, meglátjuk hányan maradunk mi és ők...

    VálaszTörlés
  4. Kedves szathmáry 1 nagyon egyet értek.Az volna az igazi, valós statisztika. Ők hol is voltak 48 ban?

    VálaszTörlés
  5. nagyobb templomot tudnak építeni , régebbit nem...
    Velős mondat.És mennyire IGAZ...

    VálaszTörlés
  6. Nem tartozik szorosan a témához, de azért megkérdem:
    - Mi a helyzet az árvízzel felétek?
    Hallom a hírekben.

    VálaszTörlés
  7. Felénk vannak, de nem nagyok, pár pince, stb.Már megszoktuk:-) Inkább magyarországi testvéreinknek segítünk , így vagy úgy!- http://www.magnificat.ro/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=4680&Itemid=150

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm, "arany" Jánosom. :-)

    VálaszTörlés