Blogarchívum

2010. június 28., hétfő

Június 29. Péter-Pál napja


csókistvánszénagyűjtők"Péter és Pál tudjuk nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyü nekik ott  szerényen
Megárulni egy gyékényen"


Péter jelentése kőszíkla. Péter apostol neve a Bibliában eredetileg az arameus Kéfa, Kéfás volt, ennek görög fordítása a Petrosz név.

Pál latin Paulus névből származik. Jelentése: kicsi, kis termetű férfi.

Péter-Pál napja ősi ünnep, az aratás kezdő időszaka. A hiedelem szerint e napon megszakad a búza töve és kezdődhet az aratás. Az időjárást illetően azt tapasztalták, hogy Péter-Pál után az igazi nyár napjai következnek.

Sárkeresztesen kalendáriumi rigmussal biztatták egymást:

Elmúlott már Ézsaiás,
Vágd a búzát pőre gatyás!

(Gelencsér)

A Mura-vidéken ekkor kezdik aratni a rozsot. Topolyán kimentek megnézni a búzát, és egy-két kaszasuhintást tettek próbaképpen, mert ez a nap egyébként dologtiltó nap volt.
Szent Pétert a halászok patrónusaként tisztelték, s az egykori halászcéhek ilyenkor rendezték a gyűlésüket. Ekkor volt a legény- és mesteravatás. Dunaszekcsőn Péter-Pál előestéjén a halászok rúdra kötött ponttyal járták végig a falut és köszöntötték vásárlóikat, akik kaláccsal, borral vendégelték meg őket. Másnap a halászok rendeztek vendégséget halpaprikással, túrós csuszával.
Szent Péter a szegedi lakatoscéh védőszentje volt, mert kezében kulccsal szokták ábrázolni.
A Csallóközben Péter-Pál napjához fűződik az a hiedelem, hogy amelyik legény vagy lány elsőnek hallja meg a harangszót e napon, az év végéig megnősül vagy férjhez megy.
A Csallóközben a gyümölcsevési tilalom (mely másutt általában Szent Iván-naphoz kapcsolódott) Péter-Pál napjához kötődött. Az ünnepig nem volt szabad gyümölcsöt, főként cseresznyét enni, akinek a kisgyermeke meghalt, hogy az a túlvilágon kaphasson. Az ünnep után pedig az első szemet idegen gyereknek kellett adni, s csak azután ehetett az anya.

csókistvánaratás Monostorapátiban az aratás ideje alatt a kaszások és a marokszedők minden este más családnál  vacsoráztak. Mindig egy-egy család látta vendégül az összes aratót. A vacsora után késő estig tartó nótázás volt, sőt a gyerekek táncoltak is, majd hajnalban folytatódott a munka. Általában az aratás kezdetén, Péter-Pál napján volt az aratóbál, de sokszor előfordult, hogy a munkák befejeztével is tartottak bált. Fiatal legények vitték a búzából és vadvirágokból font koszorút a bálba. Jó idő esetén a szüreti felvonuláshoz hasonló volt a menet település utcáin.

8 megjegyzés :

  1. Sajnos kikoptak -e nemes hagyományok mindennapjainkból.(kaláka, közös aratás,, vendégség, aratóbál.)

    VálaszTörlés
  2. Apátiban volt ilyen szokás? Nem is tudtam, köszönöm.-)
    Isten éltesse a Pétereket és a Pálokat!

    VálaszTörlés
  3. Elfeledtem:- ISTEN ÉLTESSEN BENNETEKET SZÁMOS ÉVEKIG!! Péterek, és Pálok./Várjatok, így nem teljes. Kivéve a gyevi Bírót!(Medgyesi, és még számos politikus)

    VálaszTörlés
  4. Itt kis hazámban Fóton is ugyanaz mint az Országos politika, csak kicsiben.

    VálaszTörlés
  5. Minél jobban beleássa magát az ember, annál rosszabb. NEM TUDJUK MEGOLDANI.

    VálaszTörlés
  6. Minél közelebb jutsz a bajok gyökeréhez, annál inkább látod, "hogy ezek mekkkora gyökerek"!!! ;-))

    VálaszTörlés