Blogarchívum

2010. április 16., péntek

Virtus.hu: Vulkanizmus légköri hatásai

Vulkanizmus légköri hatásai

Ediacara - 2008.03.17 22:52


Miként befolyásolja a Föld légkörét hosszabb-rövidebb időre egy vulkánkitörés? Milyen jelenségeket hozhat létre? Miként hat az időjárásunkra?



A vulkánkitörések számos olyan hatása van Földünkre, amelyet jól ismerünk. Részint gyarapíthatják a szárazulatok területét a tengerbe folyó láva megszilárdulásával, új szigetek létrejöttével, részint csökkenthetik is, ha például egy vulkáni sziget felrobban. A szárazföldek belsejében is átalakítják a tájat, valamint kiváló termőtalajt biztosítanak az ember termesztette növények számára. Van azonban olyan hatásuk is, amely az egész bolygón, de legalábbis nagy területeken érezteti befolyását életünkre. A légkörbe jutó vulkáni eredetű anyagok időjárást s így a mi életünket is befolyásoló hatásairól lenne szó.

Egy vulkánkitörés során kétféle, jelen szempontból lényeges anyag jut a légkörbe- vulkáni hamu- kén-dioxid
(Jut más is, de számunkra jelen esetben nincs szerepe; pl. CO2-ból vulkáni úton évente mintegy 110 millió tonna, az emberi hatásra a légkörbe kerülő pedig egy nagyságrenddel nagyobb mennyiség. Ezen kívül klór, fluor, stb is kerül a légkörbe, amelynek aztán az ózónréteg bontásában van szerepe, de ez is elhanyagolható az emberi tevékenység során felkerült mennyiséghez képest.)
1991. június 12. a fülöp-szigeteki Pinatubo vulkán kitörése.
Fotó: Richard P. Hoblitt, USGS.
*

Kezdjük a vulkáni hamuval. Helytelen kifejezés a hamu, mivel nem égéstermékről van szó, bár küllemében valóban úgy néz ki: igen apró szemcsés szürke anyag. Vulkáni hamunak azt a 2 mm-nél kisebb szemcseméretű szilárd anyagot nevezzük, ami egy kitörés során a levegőbe jut. Részben a kitörés során a gázok által szétvetett olvadt kőzetanyagból, részint a vulkán esetleges nagyobb robbanása során a kráter szilárd kőzetanyagának felaprózódott darabjaiból áll. Elsődlegesen helyi hatása van, tehát a vulkánkitörés körzetében hullik ki a levegőbe jutott hamu, s mivel a hamu nehéz, sok kárt tehet a környezetben: növényzetben, építményekben. (Ez a téma külön cikket érdemel...) A jónéhány kilométer magasságba jutó hamu veszélyezteti a légiforgalmat, mivel a repülők hajtóműveibe jutva leállíthatja azokat, így vulkanikus térségekben a légiirányítás állandó információkkal rendelkezik a környék vulkánjainak aktivitásáról, hogy alkalmasint eltereljék a forgalmat. A hamu egy része feljuthat még magasabbra is, főként igazán nagy kitörések alkalmával.
Vulkáni hamu mikroszkóp alatt, 400x nagyításban
*

Elsősorban rövid távú hatásai vannak, mivel néhány hét (maximum egy-két hónap) alatt kiürül a légkörből még a magasabbra jutott hamu is. (A Krakatau 1883-s kitörésekor kb. 2500 kilométerre a kitörés helyszínétől is tapasztaltak hamuhullást, ez igen extrém eset.)

Hamunál jóval könnyebb gázok sokkal nagyobb magasságokba juthatnak, átlagosan 15-25 km magasságba, de a nagyobb magasság is lehetséges.
Lényeges és hosszú távú (nagy kitörések esetében évek során át tartó) hatása a kén-dioxidnak van. A kitörések anyag néhány hét alatt körbeutazza a Földet a légköri széljárások függvényében. Attól föggően, hogy a kitörő vulkán milyen táján van bolygónknak, az adott övezet szelei és magaslégköri szelei határozzák meg, merre juthat el, s milyen gyorsan képes elterjedni a légkör magasabb rétegeiben. A passzátszelek övezetében lefolyt nagy kitörések igen hamar szétterjednek a bolygó légkörében, így pl. a Pinatubo 1991-es kitörése során a mintegy 25 km magasságba jutott gázok 3 hónap alatt teljesen körbeérték a Földet.
A piros színnel jelölt területen a legnagyobb a SO2 koncentrációja
*

A SO2 (millió tonnás mennyiségben) a sztratoszférába jut fel, s a vízpárával kénsavat képez. Ez aeroszolként van jelen a légkörben (hasonlóan, mint az emberi tevékenység során odakerülő egyéb szennyező anyagok) a sztratoszférában fejti ki hatását is.
A sztratoszférában lévő aeroszolok felhőképződés nélkül is szűrik a napsugárzást, a földre jutó besugárzást csökkentve ezzel a földfelszín közelében hűtő hatást fejtenek ki.
Ezen felül a sztratoszférában (12-50 km) s a mezoszférában (50-85 km) lévő anyagok nagy magasságokban leheletvékony felhőket képeznek, melyek napsugárzás hatására látható különös jelenségeket produkálnak. Ilyesmiket elsőként az írott történelem során az 1883-as Krakatau kitörést követően jegyeztek fel. A Krakatau kitörési felhője mintegy 80 km magasságba juttatta fel a vulkánból származó gázokat! A feljegyzések azért köthetőek ezen időponthoz, mert részint a tudományos kutatás erre az időre jutott a megfigyelések - akár amatőr természetbúvárok által - széles körűvé válása okán jelentősebbé, részint pedig globális érdeklődés volt a hatalmas kitörés után a vulkánok hatásait illetően, s a korábbiaknál jóval többen kezdtek e témával foglalkozni. Abban mutatkozott meg a jelenség, hogy napnyugta utáni órákban (amikor már sötét volt), megjelentek az égen úgynevezett éjszakai világító felhők. Ezek neonkékesen fénylő, fátyolfelhőre hasonlító égi jelenségek. A mezoszféra felső régiójában, a mezopauzának nevezett réteghatáron van a leghidegebb a Föld légkörében, kb. -160°C, a nyári hónapok során hűl le ennyire atmoszféránk ezen rétege. Egy nyári, igazán nagy vulkánkitörés tehát gyönyörű látvánnyal ajándékozhatja meg a légköri jelenségek szerelmeseit és kutatóit. (Akit bővebben érdekel a világító felhők témája, itt olvashat róluk .)
Éjszakai világító felhő 2007. június 29-én napnyugta után egy órával
Hazánkban tavaly nyáron többször is látható volt a korábban nem tapasztalt jelenség; saját fotó
*
E felhők azonban nem normál fátyolfelhők (cirruszok), mivel nem 8-10 ezer méteres magasságban vannak, hanem 80-85 ezer méteren. E felhők a világűrből is jól láthatóan fénylenek, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) több ilyen témájú képet készített már.


Éjszakai világító felhő látványa a világűrből, fotó: NASA
*
Ezen felhők részben a vulkáni eredetű aeroszolnak köszönhetően jönnek létre - részben pedig az ember ipari tevékenysége által a légkörbe juttatott gázok szülik őket. Egyre gyarapodó számuk ez utóbbi feltevést támogatja, mivel nem volt mostanában akkora vulkánkitörés, amely elég jelentős szerepet játszhatna az éjszakai világító felhők egyre gyakoribb s egyre nagyobb területeken történő létrejöttében.
Gyöngyházfényű felhők az Antarktisz felett, fotó: Matt Thompson
*
A sztratoszférában is létezik hasonlóan szép jelenség, ez azonban jóval kisebb mértékű öszefüggést mutat a vulkanizmussal, ezen jelenség a sarki sztratoszférikus felhő (PSC), vagy szép magyar szóval a gyöngyházfényű felhő; ennek a létrejötte jórészt nitrogén- és klórvegyületeknek köszönhető, s bár ezek a vulkánkitörések gázaiban is jelen vannak, mennyiségük elhanyagolható az emberi tevékenység miatt légkörbe jutó adaghoz képest.
1978-tól fogva létezik az a műhold, melynek mérései kimondottam a sztratoszférában jelen lévő anyagokra és a sztratoszféra fizikai változásaira vonatkoznak. (Nagyjából ennek a műholdnak köszönhetjük az ózonlyuk felfedezését is.) Ez a műhold végzett olyan méréseket, hogy a sztratoszféra kémiai összetétele miként befolyásolja a hőmérsékletet. Korábban is voltak olyan elméletek, melyek szerint egy vulkánkitörés által a légkörbe jutott anyagok megváltoztatják a klímaviszonyokat. Elsőként Benjamin Franklin jött rá erre a dologra, mégpedig az izlandi Laki hasadékvulkán tevékenysége után tapasztalt drasztikus (északi féltekére kiterjedő) hőmérsékletcsökkenés okán. Ő akkor még azt hitte, hogy a vulkáni hamu okozta a lehűlést, ám később kiderült, hogy a SO2, nem pedig a gyorsan kiürülő hamu. Franklin után meteorológusok és geológusok nemzedékei tanulmányozták a kérdést, ám bizonyítást csak akkor nyertek az elméletek, amikor a mérőműszereket el tudtuk juttatni kellő magasságba. Az izlandi Laki kitörése 1783-ban kezdődött, több hónapon keresztül folyamatosan tartott, rendkívül nagy mennyiségű kéndioxidot juttatva a légkörbe (azonban elhelyezkedése okán nem lett teljesen globális hatású, csak az északi félteke időjárásán lehetett észlelni a lehűlést) Becslések szerint 8 millió tonna fluor (helyi viszonylatban rendkívül mérgező hatású volt, Izland lakosságának negyede - a gázmérgezés közvetlen hatása s a kitörést követő éhínség miatt -, szarvasmarha- és lóállományának fele, juhállományának 80%-a elpusztult) és 120 millió tonna kéndioxid jutott a légkörbe. A mérgező gázok (a kéndioxid) száraz ködszerű tünemény formájában Európát is elérték, Angliában is voltak közvetlen halálos áldozatai a gázoknak elsősroban a szabadban dolgozók köréből, becsült adatok szerint 23000 halottal számolhatunk, de még közép-európai feljegyzések is vannak a fojtó, nehéz, ködös levegőről, amely a Laki kitörése után jutott be a kontinens belsejébe. 1783-84 telén rendkívüli hideg volt az egész földrészen, majd hatalmas jeges áradások voltak a folyókon, 1785-ben szinte nem volt aratni való a nyugat-európai mezőkön, tovább fokozva a lakosságra nehezedő terheket, éhínséget. Egyes történészi következtetések arra hajlanak, hogy a nagy francia forradalom közvetett előidézője a Laki kitörése volt. (a hazai időjárási hatásokról Réthly Antal könyvein kívül még egy kiváló munka ) A hőmérsékleti hatásra jellemző adat, hogy az USA-ban a Mississippi egészen New Orleansig befagyott azon a télen, s még a Mexikói-öböl vizén is volt jég.
A klímára kifejtett hatás szempontjából nem mindegy az sem, hogy milyen szélességi körön fekszik az adott vulkán. A Föld légkörzésének jellemző áramlási vonalai mentén terjed ugyanis tovább a kibocsátott anyag, így egy sarkvidéki elhelyezkedésű vulkán kitörése globálisan nincs hatással az időjárásra, mivel a sarkvidék feletti légkörzés egy viszonylag kis terület felett érvényesül csak. A mérsékelt övi, vagy a trópusi öv szélein elhelyezkedő vulkán által kibocsátott anyag azonban rövid idő alatt eljuthat a Föld nagy területei fölé. A légkörzés miatt a Földet körbejáró, a légkörben terjedni képes aeroszolok globális hatással bíró eseményeket hoznak létre. Így van ez a vulkánkitörések anyagával is. Tehát egy vulkán kitörése során a légkörbe jutó SO2 nagy távolságokra jut el, s nagy szélességben terjedhet tovább. A Krakatau 1883-as nagy kitörése nyáron történt (augusztus), amikor a trópusi övben az Egyenlítőnél felemelkedő levegő a termikus Egyenlítő elhelyezkedésének moduláló hatására északra tér ki, vagyis az északi féltekét érinti jobban a mozgó aeroszol-tömeg. Ezt erősítik meg a kitörést követően megfigyelt jelenségek is. Az északi féltekén (Angliában, Németországban) említenek ekkor elsőként éjszakai világító felhőket.

William Ascroft angol festő képe 1883-ban, Londonban készült. A lángvörös naplemente mindennapos jelenség volt ezekben, a Krakatau kitörését követő hónapokban, s azt ezt észlelő Ascroft akvarellsorozatban örökítette meg a különlegességet. Művészetének ma már tudománytörténeti jelentősége van.
*
A kép a Pinatubo kitörését követően hosszú ideig látványos színeket produkáló naplementék egyikét örökítette meg Seattle városából. Fotó: Robb Harrington
*
Ekkor figyelnek meg látványosan vörös naplementéket, melyek során napnyugtát követően extrém hosszú ideig vörös marad az ég alja. Ekkor észlelik a lehűlés hatásait is. A ma Bishop-gyűrűnek nevezett légköroptikai jelenség első leírása is 1883-ból származik Hawaii-ról, Sereno Bishop nevű művelt, és természettudományos megfigyeléseket is végző misszionárius feljegyzéseiből, melyet kissé később Japánból is megerősítettek. E jelenség következtében a Nap körül nagy (kb 25 fokos sugarú) belül kékesfehér, kívül okkeres színű fénykorong látható, ugyanezen jelenség éjszakai formája a jóval gyengébb fényerejű Hold határozottan kék színűvé válása. (B ishop-gyűrűről részletesebben )
Bishop-gyűrű, a kép Németországban készült 1991-ben, szintén a Pinatubo kitörését követően. Fotó: Peter-Paul Hattinga Verschure
A kitörés optikai hatásai a lakott területek 70%-án észlelhetőek voltak!
Adott tehát egy magasba jutott aeroszol, melynek hatására változik a légkör viselkedése az átlagoshoz képest. Miként fejti ki a hatását az aeroszol? A molekulák mérete által. Az adott hullámhosszú fénysugárzás és adott méretű molekula találkozik. Ha a hullámhossz nagyobb a molekulaméretnél, akkor esélye van annak, hogy a fény a molekulával találkozva kitérjen, törjön, szóródjon. Ez a légkörben általánosan jelen lévő kisebb molekulaméret esetében azt jelenti, hogy a rövidebb hullámhossz (kék) fog szóródni. Ez okozza az égbolt kékes árnyalatát, vagyis alapesetben kéknek látjuk az eget. Amikor a vörös színek dominálnak, az a többszörös szóródás által a kék szín kiszűrése miatt adódik, illetve nagyobb molekulák jelenlétében a kék már háttérbe szorul a hosszabb hullámhosszú vörössel szemben. (Rayleigh-szórás - a szórt fény intenzitása a hullámhossz negyedik hatványával fordítottan arányos.)
A fény különböző hullámhosszainak szóródása
*
A vörös árnyalatainak erősségét az okozza tehát, hogy a légkör rétegeiben a vörös hullámhosszai jobban áthatolnak vastagabb légréteg esetén, illetve több aeroszolt tartalmazó légréteg esetében a kék nagyobb szóródása által. A Krakatau kitörése után a felső légkört kitevő gázokénál nagyobb méretű molekulák (pl. SO2) fokozott jelenléte okozta a vörös felé való hajlást. Napnyugtakor (és persze napkeltekor) a fénynek eleve hosszabb utat kell megtennie, a kék tehát kiszóródik, ezért a vöröses árnyalat. Amikor a magas légkör teszi vörössé a fényt, akkor az elhajlás miatt tovább érzékelhető a vöröses árnyalat, a fény jelenléte. (Hasonló a helyzet globális méretben, mint amikor nagy esti ködben a városi fények rózsaszín "fénybúrái" messziről látszanak az országúton a sötét tájból kiemelkedve.) A Összefoglalva: a vörös színek sokkal messzebbre látszanak a kékeknél (ezért is lett a vörös a közlekedési lámpák "tilos" jelzése) és még sokkal naplemente után is látszik a nap fénye, ha a légkörben lévő aeroszolok a Föld görbületét figyelembe véve azt tovább közvetítik. Minél magasabban lévő légköri aeroszolról van szó, annál messzebb látszik.
Miként hat azonban ez a hőmérsékletre? A magas légköri aeroszolok arányának növekedése miatti szórás fokozódása nem csak a színek változását jelenti, hanem azt is, hogy a beérkező fénynek egy része el sem jut a földre, mivel a légkörből kifelé szóródik. Emiatt némiképpen csökken a bejutó energia, azaz ez már eleve csökkenti a hőmérsékletet (mondhatjuk, hogy árnyékol az aeroszol). Azonban ezek az aeroszol részecskék nem csupán optikai hatásúak, hanem a vízpára kicsapódását kondenzmagként is elősegítő módon a felhőképződés fokozásával klimatikus hatásúak is. A több kiszűrt fény és a nagyobb százalékban képződő felhőzet már mérhető hatással bír a hőmérsékletre. Nagy vulkánkitörések után a nyári hőmérsékletek csökkenése jelenti a legfőbb hatást. Vagyis nyáron, amikor az legnagyobb lenne a besugárzás az északi féltekén, a magas rétegű vékony felhőzet már képes jelentősen csökkenteni az átlaghőmérsékletet.
Benjamin Franklin említett 1783-84-es megfigyelése után a kései utódok műszereikkel a hőmérséklet globális csökkenését már igazolni is tudták egy-egy adott nagy vulkánkitörést követően. 1815-ben az elmúlt tízezer év leghatalmasabb vulkánkitörése zajlott le az indonéziai Tambora hegyén. A történészek is felkapták a fejüket a kutatásokra, mivel feljegyzésekből ismeretes, hogy az 1816-os esztendőt a "nyár nélküli év" néven emlegetik, mivel a Tambora kitörése oly mértékben hűtötte a Földet, hogy a nyári évszak hőmérsékletei nagyban elmaradtak a szokásostól, rendkívül alacsony termést, így világszerte éhínséget okozva.
Korábbi történelmi és történelem előtti nagy kitörések hatásait a fák évgyűrűinek vizsgálatával egyértelműen ki lehet mutatni (hűvösebb években az évgyűrűk vékonyabbak, sűrűbben követik egymást - ezt például az ókori Théra szigetén volt, egész Mediterráneumot érintő hatású kitörés esetében is regisztrálták. Sokmilliós- százmilliós távlatra visszatekintve a mainál lényegesen nagyobb és hosszabban tartó vulkáni működés volt jellemző a Földre. Ezek nyoma például a dél-afriaki Karoo plató, ahol ma a nemesfémek- s a gyémánt bányászata ki is használja az egykori vulkanizmust. De ilyen az indiai Dekkán is, vagy a Colorado folyó fennsíkja (melybe a Grand Canyon mélyült), illetve a Perm végi kihalással egy időben folyt hatalmas szibériai bazaltvulkanizmus is. Ezen periódusokban jellemzően hosszú ideig tartó folyamatok során hatalmas mennyiségű láva ömlött a felszínre, az ezzel együtt járó folyamatos SO2 kibocsátással egyetemben fejtettek ki globális hatást. (Jellemző mennyiség, hogy a szibériai bazaltláva mennyisége az egész földfelszínt kb. 3 méteres rétegben borítaná el...)A Dekkán-fennsík bazaltvulkanizmusa a 65 millió évvel ezelőtti dinoszaurusz-kihalással egy időben zajlott. Valószínűsíthető, hogy a már bizonyított aszteroida-becsapódással együtt fejtett ki globális katasztrófát előidéző hatást.
Ahogy a történelmi feljegyzésekből s a jelenkor méréseiből tudjuk, bolygónk igen érzékenyen reagál a változásokra, így a vulkánkitörésekre is. Ezeket kivédeni nem tudjuk, ám a megértésük felhívja a figyelmet az esetleg ma még jelentéktelennek tűnő emberi hatások globális folyamatokba való beavatkozásaira.


Ediacara rovata (ediacara.virtus.hu)

27 megjegyzés :

  1. Szívesen. A vulkan-izmus kifejezés nekem történetesen nem tetszik, de ez az eredeti címe. Vulkán-működés, vagy tevékenység, netán vulkanikus talán jobb lett volna, de nem ez a lényeg úgysem. :-)

    VálaszTörlés
  2. Ezen morfondíroztam magam is, azt hittem eddig a vulkáni tevékenyság kifejezés tökéletesen fedte...:O

    Amit nem értek, más nyelvekben sem hallottam még ezt a kifejezést, akkor honnan vették?

    A másik meglepő dolog, lezárták a kolozsvári repülőteret miatta...:O :))

    VálaszTörlés
  3. "A másik meglepő dolog, lezárták a kolozsvári repülőteret miatta...:O :))"

    - Esetleg éppen kapóra jött nekik. Náluk aztán a fene se tudja...

    VálaszTörlés
  4. Legújabb hír, Obama lemondta Kaczynski temetését, ezt is már vártam.
    Az összes többi szoci potentát sorban fogja lemondani...., a nagy "európaiak"....:((((

    VálaszTörlés
  5. ...vagy rájöttek, hogy ők is leeshetnek. :-S

    VálaszTörlés
  6. Ők biztos nem, ezek soha semmilyen rizikót nem vállalnak és ha kell, mást tolnak maguk elé....

    VálaszTörlés
  7. Ebbe a témába is politikát vinni beteges elmére vall. De ha már így történt, akkor vigyorogjunk a betegre és mondjuk azt neki: Még az is lehet, hogy a vulkánkitörést maguk a "szocik" idézték elő, hogy ne kelljen elmenniük a temetésre.

    VálaszTörlés
  8. Elgondolkodtató, hogy a mai világban egy ekkora tömegű porfelhő gyakorlatilag tisztább levegőt eredményezhet. (A légiközlekedés által okozott napi szennyezéshez képest.)

    "Akár az európai éves gazdasági növekedés is rámehet az izlandi vulkán fél kontinenst elborító hamufelhőjére, ám a kitörés környezeti hatásai kifejezetten pozitívak. A repülési stop miatt a szokásos napi szén-dioxid mennyiség alig 5%-a kerül a levegőbe.

    Az informationisbeutiful.net internetes oldal számításai szerint a repülők miatt naponta 344, 109 ezer tonna, míg a vulkánkitörés miatt naponta "csak" 15 ezer tonna szén-dioxid kerül a légtérbe, vagyis a kitörésnek "köszönhetően" jelentősen csökken a légszennyezettség mértéke.

    A másik oldalon persze ott vannak a légitársaságokat ért veszteségek, amelyek egyes számítások szerint elérik a napi 200 millió dollárt.

    portfolio.hu - barikad.hu"

    VálaszTörlés
  9. "Legújabb hír, Obama lemondta Kaczynski temetését, ezt is már vártam.
    Az összes többi szoci potentát sorban fogja lemondani...., a nagy "európaiak"....:(((("

    Képes és a kedvükért tört ki az izlandi vulkán: nem kell kiállniok a lengyel nemzet mellett.
    S most beúszott a képbe béci bölcsessége...

    VálaszTörlés
  10. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint a vulkáni hamuval szennyezett levegő 14 órára elhagyja a keleti országrészt. Ám a hét közepére újabb hamufelhő érheti el hazánkat.

    A jelenlegi számítások szerint mostanra 6000 méter alatt megközelítőleg Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém megye nyugati, Hajdú-Bihar-, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egészében, továbbá Békés-, Jász-Nagykun-Szolnok megye keleti részében lehet hamuval szennyezett a légtér. 6000 méter felett a légtér nagy valószínűséggel nem tartalmaz vulkáni hamut.

    A londoni VAAC (Volcanic Ash Advisory Center) központ friss modellszámítása megerősíti azt a korábbi várakozást, mely szerint a keleti országrészt 14 órára elhagyja a szennyezett levegő - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Valószínű, hogy 14 órára a légkör hamu általi szennyezettsége a teljes vertikumban megszűnik.

    Újabb hamufelhő belépése 20 órára Győr-Moson-Sopron megye északnyugati csücskében várható. A hamufelhő Közép-Európában várt elhelyezkedése alapján a déli irányba, illetve a déli irányból történő esetleges repülőforgalmat meteorológiai szempontból nem zavarja.

    A vulkán hétfőn napközbeni kibocsátásából származó hamufelhő a következő 3-4 napon belül nem éri el az országot, viszont az estétől/éjszakától a vulkánból újonnan kiáramló hamu a hét közepére ismételten elérheti hazánkat.

    fn.hu - barikad.hu

    VálaszTörlés
  11. MEGVAN!!!!

    MEGTUDTUK MI OKOZZA EZEKET A DOLGOKAT!!!!!

    NEM HISZED EL, GABI!!!!!!!!!!

    http://carnet.causeur.fr/antidote/kazem-sedighi-versus-stephane-guillon,00610

    Francia újságok jelentik a fárszi nyelvű Aftab-e Yazd tudósítása nyomán:

    Kazem Sedighi iráni ajatollah a pénteki "prédikációjában" ezeket mondta:

    Sok nő, akik nem öltözködnek megfelelően, rossz útra vezetik a fiatalságot...,...elvesz(t)ik a szűzességüket és házasságon kívüli nemi életre bíztatnak, ami MEGEMELI a földrengések számát és gyakoriságát."

    "Az ilyen szerencsétlenségek az emberi tettek következményei. Nincs más választásunk a veszélyek elkerülésére mint az Iszlám követése."

    Na, kérem, csak semmi bikini, mert Kaliforniában baj lesz...!!

    http://www.memritv.org/clip/en/2249.htm

    Itt van az ajatollah, a péntek esti prédikációit az egész síita vallásterületre közvetítik.

    VálaszTörlés
  12. Kanbagoly, hatalmasat kacagnék beírásodon, ha nem lenne annyi moszlimmal dolgom, már három évtizede: többségük úgy puszilja be ezt a baromságot, mint majom a cukrot !
    Emlékezzetek a dán karikaturista esetére, aki Mohamed profétát cifrázta, vagy Claudia Schifferére, aki egy divatbemutatón Korán-idézeteket hordott hatalmas szoknyáján - olyan gyorsan még nem vetkezett a kicsike, mint aznap ! - de a legdurvább Salman Rushdie esete, aki a Sátáni rímek-et írta, Khomeini az örökös dzsihádot hirdette ki ellene Iránban !
    Az angol II.Erzsébet 60. születése napján kitüntette, mire a dzsihádot örá is kiterjesztették, mint az iszlám legnagyobb ellenségeként számon tartott európaira !

    Fájintos.

    VálaszTörlés
  13. "Az ilyen szerencsétlenségek az emberi tettek következményei. Nincs más választásunk a veszélyek elkerülésére mint az Iszlám követése."

    - Puff neki! Én meg már azt hittem, hogy a Római Katolikust kell követni.
    Na, csd meg, most, micsinájjak? :-O ;-))

    VálaszTörlés
  14. Nekik könnyű, mert aki harc közben, vagy a mecsetben hal meg, az azonnal a hetedik menyországba kerül, ahol majd a hurik csiklandozzák a talpát.
    Mármint, ha férfi...
    Ebben hasonló a moszlim és a héber hit, miszerint az asszonyi állat nem kerül a menyországba.
    Hát... nekik legyen mérve. :D Dög unalmas lehet... Mint a börtönben. :-)

    VálaszTörlés
  15. De akkor milyen nemüek a hurik ? Mindeddig azt gondoltam, feminin perzónák, akikkel az uraságok jól elszórakoznak...legalábbis ha törökök elött szóbakerül, olyan huncutul vigyorognak hozzá...lehet, hogy meg vannak vezetve...? Mert akkor nem is érdemes moszlimnak felkötni a bombát a derekára...

    VálaszTörlés
  16. "De akkor milyen nemüek a hurik ?"
    - Álljon meg a nászmenet...! Hehehe... :D

    VálaszTörlés
  17. Nem úgy van ám, Gabi!

    Aki az Iszlámért adja az életét, annak 72 drb. SZŰZ !!! dukál hivatalból a mennyek országában és ez nem vicc, ők mondják!

    VálaszTörlés
  18. Erről van az amerikai vicc:

    Kupán vágják Oszama bin Ladent egy rakétával, meg sem áll a mennyországig.
    Bemegy, kérdi hol van a 72 szűz?

    Kis idő múlva megjelenik George Washington pár markos gyerekkel és iszonyatosan elverik.
    Kékre zöldre verve megy panaszra a Jóistenhez, neki nem ezt ígérték....

    Hja, fiam-mondja a Fennvaló- én nem tehetek róla hogy rosszul tanították neked a madrászban, nerm szűzekről szól az ígéret (VIRGINS), hanem virginiai illetőségű személyekről (VIRGINIANS)...:D :D

    VálaszTörlés
  19. Alpár...!
    Szétnevettem magam a szójátékon...!

    S még mindig lógva hagytatok: 72 szüz, vagy semlegesnemü hurik várják az igazhitü férfinépet a Paradicsomban ?

    VálaszTörlés
  20. "Alpár...!
    Szétnevettem magam a szójátékon...!"

    Tényleg klassz volt, KANBAGOLY;-))

    VálaszTörlés
  21. 72 drb. Szűz...
    De hogy kerülnek oda? ...hacsak nem repülővel.... ;-)

    VálaszTörlés
  22. :D :D :D
    Ja, vagy úgy... így már értem. :D

    VálaszTörlés
  23. Akkora mókamester Mindkettötök, hogy eltévesztettem a nevet: most Neked tartozom hálával, Kanbagoly, vicced egy remekmü.

    VálaszTörlés
  24. Na, most adtál témát a kisokosnak...:D, ez a legjobb vicc...:D

    VálaszTörlés
  25. Az a legkevesebb, Gabi...., mostanában konjunktúra van ezen a téren, csoportosan érkeznek a megdícsőültek Afganisztánból meg Irakból....

    HONNAN ENNYI SZŰZ????? :D :D

    VálaszTörlés