Blogarchívum

2010. április 20., kedd

Mi legyen a címe?

FKF-vezér: étteremben adták le a rendelést Hagyóék (+videó)


Nemcsak a BKV, a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat is kettős politikai irányítás alatt állt. Az önkormányzati cég vezérigazgatójának tanúvallomása alapján a kiemelt beruházások nyerteseit a városháza két erős embere, Hagyó Miklós és Demszky Gábor főtanácsadója, Mesterházy Ernő előre kijelölte, és a százmilliós közbeszerzési eljárásokat a kiválasztott cégekre írták ki. Bielek Péter azt feltételezi, hogy az egyik nyertes cég 70 millió forintot juttatott vissza a városházára. A cégnél belső vizsgálat indul.

Tekintse meg a Hír Televízió felvételét!

Egy - a politikusok körében kedvelt - belvárosi étteremben adta le rendeléseit a Hagyó Miklós és Demszky Gábor főtanácsadója, Mesterházy Ernő a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat vezérigazgatójának tanúvallomása szerint.

Bielek Péterrel a terített asztalnál közölte a városháza két erős embere, hogy a kiemelt beruházásoknál melyik cégeket kell helyzetbe hozni. A közbeszerzési eljárások szakszerű megfogalmazásáról a kijelölt ügyvédi irodák gondoskodtak. Hagyó Miklós a Horváth, Dóczi és Léhmann irodát favorizálta, Mesterházy Ernő pedig a Polgár és Bebőköt. Mindkettő dolgozott a BKV-nak is.

2009-ben is Demszky Gábor bizalmasa és Hagyó Miklós mutatott piros jelzést a forgalomirányító központ korszerűsítésénél. Az FKF mérnökei a programot fejlesztő és így a szerzői jogokkal rendelkező Siemenst bízták volna meg a részben uniós forrásból finanszírozott beruházással. A költségeket 1,2 milliárd forintra becsülték.

„2009 tavaszán, nyár elején Mesterházy úrral és Hagyó úrral és Polgár Csabával a Gerlóczy étteremben találkoztunk. Hagyó Miklós mondta nekem, hogy felháborítónak tartja, hogy az FKF ezt a közbeszerzést a Siemensnek kívánja odajátszani (...) Mesterházy azt mondta, hogy a Siemensnek nagyon rossz a viszonya a fővárossal. Hagyó azt mondta, hogy a Getronics és a Microelektronika cégek is jelentkeztek a közbeszerzési eljárásra és ők meg tudnák valósítani a feladatot. Mesterházy egyetértett Hagyóval, hogy ez a két cég nyerjen” - számolt be róla Bielek Péter.

A két cég nyert is, de a Siemens a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, amely a tender újbóli kiírására kötelezte az Közterület-fenntartó Vállalatot. A második közbeszerzési eljárás végül elmaradt, mert időközben a közlekedési tárca - a válságra hivatkozva - visszavonta az uniós forrást.

A pusztazámori hulladéklerakóban keletkező gáz összegyűjtésére és hasznosítására kiírt pályázaton is előre borítékolta a politika a nyertes nevét - vallotta Bielek Péter. A Társ-Invest Zrt. először 350-380 millió forintért vállalta a munkát, majd a közbeszerzés második szakaszában nettó 455 millióra emelte árajánlatát.

„A műszaki tartalom és az ár között egy igen jelentős kb. 70 millió forintos különbség van, amely összegről feltételezhető, hogy ezt a Társ-Invest visszajuttatta a városházára” - fogalmazott az FKF vezérigazgatója.

A Társ-Invest Kft. ügyvezetője tagad. A Közterület-fenntartó igazgatóságának elnöke, az egykori szocialista főpolgármester-helyettes pedig azt állítja: nem tudott az irányított közbeszerzésekről. Vajda Pál hozzátette, felkérte a vezérigazgatót egy belső vizsgálatra.

Bielek Péter a BRFK gazdaságvédelmi nyomozóinak a hamis tanúzás és a hamis vád büntetőjogi következményeinek tudatában arról is beszélt: kinevezése után rendszeresen találkoznia kellett Hagyó Miklóssal, aki vezérigazgató-helyettesként saját emberét ültette be az FKF vezetésébe. Bielek szerint a szocialisták és a szabad demokraták felosztották egymás között a közműcégek vezérigazgatói és elnöki posztjait, hogy koalíciós ellenőrzés alatt tarthassák a társaságokat.

(hírTV)



Laborc nem jelent meg a bíróságon


Nem ment el Laborc Sándor a fővárosi bíróságra arra a személyiségi jogi perre, amit az UD Zrt. indított ellene. A cég 2 millió forintos kártérítést kért amiért a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója feljelentésével ellehetetlenítette a társaság működését és kifogásolták a sajtó előtt tett nyilatkozatait is.


Sukorói-botrány: Gyurcsány vallomást tett

Már a 2008-as parlamenti egyeztetés előtt tudott Gyurcsány Ferenc a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos földcserére vonatkozó igényről – derült ki a kormányfő kihallgatásán, kedden.


Újabb feljelentést tett Kocsis István

A BKV Zrt. belső kontroll igazgatósága által lefolytatott vizsgálat alapján újabb szerződéssel kapcsolatban merült fel gyanú a Btk. több paragrafusába ütköző bűncselekmények megvalósulása miatt – olvasható a társaság keddi közleményében.


Simicskó: Szekeresék demoralizálták a honvédséget

A honvédelmi tárca vezetése elárulta és demoralizálta a magyar honvédséget – Simicskó István ezt annak kapcsán mondta hétfőn, hogy egymás után látnak napvilágot a tárcát érintő korrupciós ügyek. Újságírók előtt azt is elmondta, etikátlan Molnár Gyula XI. kerületi MSZP-jelölt eljárása, miszerint LMP feliratot szerepeltet plakátjain.


Elvesztegetett honvédelem (III.)

A HM több cégénél, például a HM EI Zrt.-nél és a HM Rekreációs Kht.-nál is kenőpénzeket osztottak vissza az alvállalkozók egy-egy vaskos állami megrendelésért – vallotta a honvédelmi tárcánál nemrég kitört korrupciós botrány egyik főszereplője a katonai ügyészségen. A szaktárca állításával ellentétben tehát nem csak a HM Térképészeti Kft.-nél és a Zrínyi egyetem rektoránál fordulhatott elő vesztegetés. Úgy tudni, a katonai elhárítás vezetője két gyanúsítottat is fogadott az irodájában a terhelő adatok gyűjtése idején.

2 megjegyzés :

  1. Azt sem tudom mire reagáljak...:O, egyik gazemberség a másik után, itt egy temetőnyi csontváz van a szekrényekben....:O

    VálaszTörlés
  2. "2009 tavaszán, nyár elején Mesterházy úrral és Hagyó úrral és Polgár Csabával a Gerlóczy étteremben találkoztunk" - akkor ennek még jó a konyhája...

    VálaszTörlés