Blogarchívum

2010. március 31., szerda

Az átváltozás csodája: vezérigazgató lett az informátorból

Szerző: Vitéz F. Ibolya
http://hvg.hu/
2010. március 30., kedd,

A hvg.hu információi szerint a választási informatikai rendszereket fejlesztő Idom 2000 Zrt. előre megkapta a szükséges információkat, mire ír ki pályázatot az illetékes állami hivatal, hogyan lehet azokat megnyerni. Aki az infókat szállította ma az Idom 2000 Zrt vezérigazgatója. Deményné Kertész Krisztina, a vezér, kérdéseinket mint rágalmakat utasította vissza.

Az ex-belügyesek által alapított Idom több mint egy évtizede végzi a választási, illetve az okmányirodai rendszerek informatikai fejlesztését a komplikált nevű Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH), korábban pedig elődje, a BM KÖNYVH megbízásából. A hivatal közbeszerzései valójában egyszemélyes versenyek voltak, arra hivatkozva, hogy az Idomé volt a kifejlesztett szoftverek szerzői joga, más cég, ennek  hiányában eleve nem rúg labdába. .

(Az Idom 2000 Zrt. fantomizálódott alvállalkozójáról, a É.B.SZ.K. 2004 Építőipari, Beruházó és Szolgáltató Kft.-ről korábban írt a HVG. Mint kiderítettük, a 2006-2007-ben 400 millió forintnyi munkáról számlázó céget egy marokkói férfinak adták el 2008-ban, aki egyébként az idegenrendészeti nyilvántartásban nem is szerepel. )  

Deményné Kertész krisztina Fotó: MTI

Ebben a helyzetben szinte túlbiztosításnak tűnhet, hogy a fejlesztéseket megrendelő hivatal olykor a közbeszerzést megelőzően olyan anyagokat juttatott el az Idomnak az elvégzendő feladatokról, amelyek még inkább megkönnyítették, hogy a pályáztatások győztese lehessen. Például még 2003-ban, a családjogi törvény és az ehhez kapcsolódó rendelet módosításakor, az akkor még KÖNYVH néven futó hivatal projektterve az Idomnál landolt. Ebben a közbeszerzési eljárással kiválasztandó fővállalkozóra váró feladatok, azaz a szükséges informatikai fejlesztések, és a részletes pénzügyi terv is szerepeltek. Tartalmazta a hivatal által becsült költségeket - amolyan mankót a közbeszerzési tárgyalások áralkujához.

A későbbiekben az Idom 2000 megkapta a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási rendszerrel összefüggő feladatlistát, az ügyfélkapu-projekthez kapcsolódó becsült költségeket, sőt, hozzájutott az Európa Tanács üléséről készült összefoglalóhoz, amely az EU közös schengeni határ-ellenőrzési együttműködésének központi elemét, az úgynevezett SIS-fejlesztéseket részletezte..

A fontos információk forrása nem volt más, mint a megrendelő KEK KH elnökhelyettese, Deményné Kertész Krisztina, aki 2007-ben köszönt le posztjáról, majd pályáját 2008-tól -- az Idom 2000 Zrt. vezérigazgatójaként folytatta. Megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot a vezérigazgatóval, ám Deményné Kertész Krisztina emailben feltett kérdéseinkre elutasítóan válaszolt. Mint írta: „a levelében foglalt alaptalan gyanúsításokat, sőt rágalmakat visszautasítom. Ezek oly mértékben sértik személyiségi jogaimat, hogy mailben küldött levelével kapcsolatosan határozottan nem kívánok nyilatkozni.” Mindezt megtoldotta azzal, hogy az Idom címére levélben elküldött kérdéseinkre „a cég jogi képviselője válaszolna”.

Kapcsolódó:
Még több:

 >> Politikusfigyelő

Kíváncsi rá, mi jelent meg egy-egy politikusról a hvg-n? Vagy csak megnézné egy honatya weboldalát, blogját, facebookos vagy twitteres oldalát? Itt mindent megtalál, egy helyen.

>>Nézőpont: 300 ezer fideszes adná második szavazatát a Jobbikra

3 megjegyzés :

  1. Vitéz F. Ibolya!!!!!!!
    A cikket nem olvasom el, de hány T-34-est lőtt ki e nemes lelkületű hölgy?
    Van a szomszédomba is vitézke.......

    VálaszTörlés
  2. Minden hirtelen képlékeny lett, legyen az újság vagy nagyvállalat....

    Lássuk mit tesz majd ezekkel a polgári kormány...

    VálaszTörlés
  3. Tudod, az informatikai rendszerek működtetése (mint pl az ügyfélkapu, meg az OVB) körüli mutyi most 1-2 hétig különösen érdekes.
    Nem mindegy, ki üzemelteti. :-S

    VálaszTörlés