Blogarchívum

2010. március 31., szerda

Emlékezzünk: 40 cm-es kilátó épült 39 millió forintból

2009. okt.6. Index/Veszprém

Best of Blog

Én magam ritkán szoktam a hazai korrupciós ügyekről írni itt, a blogon, lévén ebben az országban következmények nélkül röpködhetnek jobbra-balra a milliós összegek, és már ott tartunk, hogy igazából nincs hírértéke annak, ha a bürokrácia, az alapítványok és a pályázatok dzsungelében rejtélyes módon elnyel a föld néhány százmilliót. Az aprópénznek számító 20-30-40 milliók eltűnése pedig szinte már szóra sem érdemes, mindennapi jelenséggé vált.

Persze ettől még lehet minden héten 15-20 bejegyzést ennek a témának szentelni – meg is teszik ezt helyettem más blogok -, meg lehet napi szinten felháborodni a kommentekben, meg jól kibeszélni az abszurdisztáni sztorikat. Ám valljuk be, túl sok értelme ennek nincs.

Én mindig azt szoktam mondani, hogy tetszettek volna forradalmat csinálni! Mert amikor lett volna alkalom a változtatásra, akkor kényelmesebb volt a fotelből szélsőségesezni és elhatárolódni. Hát tessék, birka magyar! Azt kapod, ami neked jár. Mert akaratgyenge, meghunyászkodó, a sajátjait folyamatosan felaprózó és becsmérlő nép ennél nem is érdemel jobbat! Az meg egyenesen szánalmas, hogy úgy teszünk, mintha ez a kialakult helyzet nem a mi felelősségünk lenne. Mert ha vesszük magunknak a fáradságot, és leásunk egészen a probléma gyökeréig, akkor világosan láthatjuk, hogy az elmúlt húsz év alatt kialakult helyzet a mi döntéseinknek az eredménye. Ez a csupasz valóság, a többi tényező legfeljebb csak árnyalja a képet. Na, sikeresen elkalandoztam…

A lényeg a lényeg: ezúttal nekem is muszáj lekörmölnöm az abszurd ügyeknél rendre előkerülő, jól ismert mondatot, miszerint ilyen ország nincs még egy! És tényleg nincs! Kéne indítani egy külön kategóriát a Guinness-rekordoknál az uniós támogatások és közpénzek legpofátlanabb lenyúlásai címmel. Biztos vagyok benne, hogy Magyarország hosszú-hosszú évekig világelső lenne!

A napokban például Bodrogkeresztúron borult a bili. Az ügy – ha nem komoly összegről lenne szó -, azt is mondhatnánk, hogy röhejes. Sőt, igazság szerint az ember kínjában már csak egy groteszk vigyort tud az arcára erőltetni, miközben a fogai közül kipréseli, hogy bazmeg, ilyen a világon nincs! De van! Hölgyeim és uraim! De van! Bodrogkeresztúron legalábbis sikeresen összehozták a lehetetlent, és ezzel még a hazai mezőnyben is maradandót alkottak, ami azért – lássuk be – nem kis teljesítmény!

 
40 cm-es kilátó épült 39 millió forintból.

 
Gyorsan ütöttem egy entert, hadd álljon szépen, egymagában ez a fenti mondat. Olyan jól mutat, nem? Hát még maga a kilátó, ahogy a 40 cm-es magasságával a csodás, bodrogkeresztúri táj fölé tornyosul! Micsoda látványban lehet része az oda tévedőnek a kilátó tetejéről! És közben valószínűleg még azt sem veszi észre, hogy egy kilátó tetején áll éppen! Hát, csak megérte centinként az a majd egymillió forint! Bár az alpolgármester, Gál László (a vastagbőrű) maga is elismeri, hogy igen alacsonyra sikerült a kilátó, mégis szabadkozik. Szerinte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől nyert 39 millió forintból (!) erre futotta! Mert – mint állítja – rengeteg földet és szemetet kellett onnan elhordani, és a körülötte lévő erdőrészt is ki kellett tisztítani. Na meg padokat is kiraktak, és még járdát és szalonnasütőket is építettek a kilátóhoz.

Így viszont már minden világos és érthető! Megnyugodtunk, Lacikám! Egy kósza pillanatra már tényleg azt hittük, hogy a kilátó építésére kapott 39 millió forint nagy részét pofátlanul lenyúltátok! Mentségünkre azért tegyük hozzá, hogy ennyi pénzből nem lehetett egyszerű összehozni egy olyan, mindössze 40 cm-es kilátót, amelynél még a mellette lévő vízmű dombja is sokkal magasabb! De úgy tűnik, ti ezt is megoldottátok!

 
Gratulálunk!

9 megjegyzés :

  1. Ez tényleg igaz??? Nem vicc??? Talán áprilisi tréfa????

    VálaszTörlés
  2. Sajnos nem, volt erről egy beszélgetésünk már néhány hete....

    VálaszTörlés
  3. Olyan, mint egy helikopter leszálló hely.

    VálaszTörlés
  4. Én azt hittem, hogy valami szalonnasütő hely lesz...

    VálaszTörlés
  5. A baloldali kép a víztározó, amelyikről említi a blogban, hogy magasabb a kilátónál.
    Tényleg nem is tudom, sírjak-e, vagy röhögjek. :-S

    VálaszTörlés
  6. Na, lám, arra még jó lehet. :D

    VálaszTörlés
  7. Minden adott: körülötte már ott vannak a padok is:-)
    ...Bár takarják a kilátást a "kilátóból":-))

    VálaszTörlés
  8. ...esetleg pellengér...
    A szégyenoszlopot tán csak megácsolná ingyen is valaki. ;-)

    VálaszTörlés
  9. Mást is megácsolhatnának már...A fene a jó dógát', annak, akinek van képe ellopni a szegény ember kevés pénzét ilyen szégyenteljes dolgok által! (Mert, hogy az a több tízmillió nem ERRE ment, azt nyilván még az ovisok is sejtik...)

    VálaszTörlés