Blogarchívum

2010. január 21., csütörtök

Belső vizsgálat a rendőrségnél M. Róbert szökése ügyében

Vizsgálatot rendelt el Budapest rendőr-főkapitánya a súlyos bűncselekményekkel vádolt Magyar Róbert elszökése miatt. A „fekete sereg” nevű bűnszervezet vezetőjeként elhíresült, házi őrizetben lévő férfit naponta háromszor kellett volna ellenőrizniük lakásában a rendőröknek. A bíróság szerint körülbelül 36 órán át őrizetlen volt.

Tóth Gábor, budapesti rendőrfőkapitány a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy vizsgálatot indított a házi őrizetben lévő férfi eltűnése ügyében. Az nem merült fel, hogy a rendőrök segítették volna a férfit, de annak ki kell derülnie, hogy mulasztott-e valaki. A januártól érvényes új szabályozás szerint akár el is bocsáthatják a rendőrségtől, ha valakiről kiderül, hogy szándékosan szegte meg a kötelességét. Kisebb súlyú mulasztásnál is súlyos fegyelmi következménnyel járhat az eset.

Tóth Gábor hozzátette: a fővárosi rendőröknek naponta 94 házi őrizetben lévőt kell ellenőriznie, naponta legalább kétszer. Ez napi körülbelül 200 megjelenést jelent, ami a közterületi szolgálattól vonja el az erőket. A főkapitány szerint ez nem menti a rendőrséget, ha hibázott, de hozzátette: házi őrizetből napi három ellenőrzés mellett is bármikor elszökhet valaki. A főkapitány még bűnügyi helyettesként maga is szerepet játszott az általa a valaha Magyarországon felderített legjelentősebb bűnszervezet körüli nyomozásban.

Mint ismert, megszökött a házi őrizetből a „fekete sereg” néven elhíresült bűnszervezet vezetője. M. Róbertet számos bűncselekménnyel vádolja a bíróság, egyebek mellett emberöléssel és a bűnszervezet létrehozásával is, a vád szerint a férfi utasítására gyilkolták meg több évvel ezelőtt az alvilágban „Ragyás Tóniként” ismert férfit, illetve egy a fővárosban lövöldözésbe torkolló bandaháború és egy vidéki vállalkozó megfenyegetése miatt is felelnie kell társaival együtt. Úgy tudni, hogy akár ezer embert is képes volt mozgósítani. A hétvégén tűnt el a házi őrizetből.

Az ügyében csütörtökön lett volna az újabb tárgyalási nap és már a vádbeszédnél tartottak volna, ha nincs a szökés. A bíróság szerint a rendőrök körülbelül 36 órán át egyáltalán nem ellenőrizték a férfit, a szökésről szóló értesítést pedig nem neki, hanem a Fővárosi Bíróságnak címezve küldték el. A bíró szerint ezért késve kapta meg és ezért rendelte el csak 19-én az elfogató parancs kiadását.

2 megjegyzés :