Blogarchívum

2009. szeptember 17., csütörtök

MTV-ostrom - Demszky - Obama - Mégsem H1N1? Rövidhírek

Elítéltek hat vádlottat az MTV-székház ostromának perében

Az MTV-székház ostromának perében hat vádlottat egy, illetve két év felfüggesztett börtönre ítélt közérdekű üzem működésének megzavarásáért, illete hivatalos személy elleni erőszakért csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Négy vádlott úgynevezett előzetes mentesítésben részesült, vagyis mentesül a büntetett előélet hátrányai alól. További csaknem 30 vádlott ügyében később döntenek.

(FH)

Demszky halogatja a Fővárosi Közgyűlés összehívását

Októberre halasztotta a jövő hétfőre tervezett rendkívüli és a rendes csütörtöki közgyűlést Demszky Gábor főpolgármester.

A városvezető egy más témában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta: hétfőn az önkormányzati cégek vezetőinek javadalmazását tárgyalta volna a fővárosi testület, de hosszabb időt kapnak a frakciók, hogy megtárgyalják a kormány által három napja javasolt rendszert.

Ez a többi között a titoktartási pénzek megszüntetéséről és a teljesítményhez kapcsolódó prémiumokról szól, és összetett szabályt alkotna a kifizetésekről. A jövő csütörtöki rendes közgyűlést sem tartják meg, Demszky Gábor ugyanis szerdán és csütörtökön Brüsszelbe utazik, ahol az európai közlekedési projektekről tárgyal más uniós városok polgármestereivel.

(FH)

Obama éjjel telefonált rakétapajzsügyben

Az Egyesült Államok feladja a rakéta védelmi pajzs tervét – jelentette be a cseh és a lengyel kormány. Hivatalos washingtoni bejelentés ugyan még nincs, de Barack Obama amerikai elnök már felhívta az érintetteket.

Jan Fischer cseh kormányfő csütörtökön közölte, hogy az amerikai elnök telefonon tájékoztatta: az Egyesült Államok feladja az amerikai rakétapajzs országába tervezett részét. „Az amerikai elnök röviddel éjfél után fölhívott, hogy elmondja, kormánya feladja azt a szándékát, hogy radarbázist építsen cseh földön. A Cseh Köztársaság tudomásul veszi a döntést” – mondta Fischer. A korábbi miniszterelnök, Mirek Topolánek egyenesen a Csehország függetlenségét veszélyeztető lépésnek nevezte a fejleményeket. „Ez nem jó hír a cseh állam és a cseh szabadság, függetlenség számára” – jelentette ki.

A lengyel védelmi minisztérium szóvivőnője szintén megerősítette az amerikai döntésről szóló hírt, hozzátéve, hogy az katasztrófa Lengyelország számára. Moszkva – amely a saját biztonsága elleni fenyegetésnek értelmezte a szomszédjába tervezett rendszert – előre üdvözölte, hogy a Bush által szorgalmazott rakétavédelmi pajzs Kelet-Közép-Európába tervezett elemei nem épülnek meg.

Az AFP szerint az Egyesült Államok még csütörtökön tájékoztatja NATO-szövetségeseit a rakétavédelmi pajzs európai részének jövőjével kapcsolatos elképzeléseiről.

(FH)


Valószínűleg nem H1N1 fertőz Letenyén

Negatív eredményt kapott csütörtökön a tisztiorvosi szolgálat a letenyei általános iskolában vett egyik minta vizsgálata után, így valószínű, hogy a megbetegedéseket nem H1N1 vírus okozza.

Paller Judit regionális tisztifőorvos szerint azonban az összes eredményt meg kell várni ahhoz, hogy ezt biztosan ki lehessen jelenteni. Csütörtökre egyébként újabb két diák betegedett meg a letenyei általános iskolában, így összesen 43-an hiányoznak felső légúti panaszok miatt. Az Andrássy Gyula Általános Iskolában hétfőre alakult ki fertőzési gócpont, amikor megugrott a hiányzások száma.

Az oktatási intézményben óvintézkedéseket vezettek be a járvány megelőzése érdekében. Így például a diákokat gyakrabban küldik el kezet mosni a pedagógusok, hagyományos szappan helyett pedig vírusok ellen is hatásos kézmosószert használnak. A főzőkonyhában maszkban dolgoznak, a tálaláshoz pedig kesztyűt húznak a dolgozók. A padokat nemcsak most, hanem már a tanév elejétől naponta lemossák a takarítók. Az óvintézkedéseket azután is fenntartják, hogy csütörtökre befejeződött az egyik beteg diáktól vett minta elemzése, és nem igazolódott a H1N1 gyanú. A többi minta laboratóriumi vizsgálata még tart.

(FH)

3 megjegyzés :

  1. Mily érdekes, hogy ez a fránya H1N1 csak iskolákban tünteti fel a fejét, ahol üzemi étkezdék működnek !

    VálaszTörlés
  2. No, meg, hogy a gólya-táborban a kezdő egyetemisták nem influenzásan, hanem másnaposan tértek haza.
    Hja, az ellen nem használ az oltás. :D

    VálaszTörlés
  3. Dehogynem, ha vénába adják az alkoholt :))

    VálaszTörlés