Blogarchívum

2009. július 21., kedd

Teljes napfogyatkozás Kelet-Ázsia, Óceánia térségében

Szerda hajnalban az évszázad legnagyobb napfogyatkozása lesz megfigyelhető Kelet-Ázsiából és Óceániából.
Szente-Varga Bálint | 2009. július 21. 14:14 | Frissítve: 2009. július 21. 14:36

A napfogyatkozás útja (C) NASA

Órákon belül elkezdődik a jelen generáció számára megfigyelhető leghosszabb napfogyatkozás, pechünkre a Földgömb másik felén. A bal oldali képen látható útvonal közepén, Japántól délre, a nyílt tengeren 6 perc 39 másodpercen keresztül lesz teljesen eltakarva a Nap, ez nagyjából háromszor annyi idő, mint amennyi ideig az 1999-es napfogyatkozás idején sötétség volt hazánkban.

A jelenség Indiában indul, magyar idő szerint nagyjából hajnali 2 órakor kezd eltűnni a napkorong, majd 2 óra 51 perckor áll be a teljes napfogyatkozás, és indul meg kelet felé, először Kínán át, majd Japántól délre az Csendes-óceánra kiérve még több ezer kilométeres szakaszon lesz megfigyelhető, egészen reggel 6 óráig. A jelenséget bizonyára számos webkamera fogja közvetíteni a Föld egyéb területen élői számára, így ha úgy döntünk, hogy ma éjjel nem alszunk, akkor leginkább 3 és 4 óra között érdemes kutakodni az interneten - ekkor lesz megfigyelhető a jelenség az igen nagy népsűrűségű Kína felett.

További részletek az [origo] cikkében

6 megjegyzés :

  1. Az 1999. évi napfogyatkozást-Balaton Lellén néztük végig. Pillanatok alatt lehűlt a levegő, majdnem cidriztünk mikor szél kerekedett.

    VálaszTörlés
  2. A Napfogyatkozással egyidőben Magyarországon SARKI-FÉNY jelent meg.

    VálaszTörlés
  3. Az 1999-es napfogyatkozással kapcsolatban Badiny Jós Ferenc hívta fel a figyelmet, hogy a változás megkezdődik.
    (Sajnos nem zajlik le olyan gyorsan, mint a napfogyatkozás.)

    VálaszTörlés
  4. Érdekes, hogy Magyarország területéről is jól látható, erős sarki fény tevékenység utoljára a háború előtt, a gazdasági világválság idején volt regisztrálva.

    VálaszTörlés
  5. A teljes napfogyatkozás generál lelkesedése és vallási buzgalom Ázsiában



    • A napfogyatkozás előtt zajlik a szobor a Mao Zedong immutable a Wuha, Kína.
    A leghosszabb teljes napfogyatkozás a huszonegyedik század szerdán, lényege lassan a sötétség, hogy India és Kína által generált és lelkesedéssel és vallási buzgalom a tanúk, a jelenség az említett két országban a legnagyobb a világon.
    Néhány millió ember 2000-egy harmadik ember is tervez a kivételes napfogyatkozás, amely eleinte a látható 00h30 GMT az Indiai-óceán nyugati partján le Indiában.

    A nap már teljesen eltakarta a Holdat a 02/05 órás ma boliviana (06,05 GMT) az indiai Gujarat állam, majd az emberek a folyosón, a 15.000 km hosszú, 258 km széles, amely átlépi a Nyugatról Keletre India, Nepál, Bhután, Banglades, Burma és Kína, a Dél-Ryukyu szigetek Japán.

    A teljes napfogyatkozás tartott 6 perc és 39 másodperc a gyéren lakott térség, a Csendes-óceán, új rekord lesz javult az év 2132.

    A sötétség időtartama kevesebb India (három-négy perc), és a hatalmas város Shanghai, Kína (kb. öt perc), ami részben nem derült ég show.

    Az északi, a szent város Kurukshetra, 1,5 millió hindu zarándokok fürdött a napfogyatkozás a tisztított vizek felé felszabadító lelke.

    Több ezer ember vett részt az égi jelenség a hindu szent városban Varanasi, a fotós az AFP. Kísért a papok, a tömeg ünnepelte ismét a nap, hogy

    szüntesse meg a fegyvereket az ég és a folyó rohant.

    Egy nyolcvanéves asphyxiated halt meg, amikor tolják a tömeget.

    A televíziós csatornák mintegy ötmillió hindukat kifejezve hitüket a szent vizekben fürdés.

    A község északi Banglades, egy muzulmán országban, több tízezer ember gyűlt össze a stadion "lett reszket a félelem és gyászolni, amikor eltűnt, és tapsolt, amikor a nap újra megjelent," a hivatalnok, Banamali Bhumika.

    Mind India és Kína, a mitológiai mesék és történetek eclipses lehet boldog omens, hanem azt is, hogy rossz omens.

    In India, a terhes nők, akik a tervezett császármetszés szerdán az késleltetheti, beszámolt Shivani Sachdev Gour, a nőgyógyász a Fortis Kórház Újdelhi.

    Asztrológusok megjósolt háború, támadások, természeti katasztrófák és gyilkosságok a politikai vezetők.

    A napfogyatkozás szerdán a "nagyon veszélyes idő, hogy az univerzum, mondta Raj Kumar Sharma, az asztrológus a Mumbai.

    "Ha a Nap, a főnök a csillagok, a betegek, valami komoly fog történni a világ," ő jósolta.

    A császári Kínában, eclipses heralded katasztrófa vagy halála egy császár. Ezek a hiedelmek és babonák még nem szűntek meg.

    De ugyanakkor az eclipse erősíti a kereskedelem és a turizmus.

    A Shanghai, kapott az elmúlt napokban, hogy a turisták hordáit venni a jelenséget, a Hyatt szálloda a híres Bund, átfogó keretet a reggelit. "Ez csak akkor történik, ha minden 300 évben, mondta szálloda szóvivője, Meg Zhang.

    "A felhők jöttek, majd a visszamaradó hirtelen láttam," mondta Glenn Evans, az amerikai üzletember él Sanghajban.

    Szerte Ázsiában, a város India Mumbai, amatőr csillagászok összegyűjtött körül Nehru Planetárium, hanem a barter a napszemüveg speciális ernyő és esőkabát, mert a pillanatban, amikor a napfogyatkozás kezdődött, hogy A zuhogó eső találatot.

    Estado de Bihar. Indiában, a hivatal Cox és Kings bérbevett egy Boeing 737-700, és le Újdelhi hajnal előtt, az "lehallgatott" a teljes napfogyatkozás egy magasságban 12.500 méter, kelet felé repülő állapotát Bihar.

    A 21 ülőhely a sík-orientált release kell értékesíteni a 1700 $ (kb. 1200 euró) minden.

    VálaszTörlés