Blogarchívum

2009. május 7., csütörtök

Pénteken vasúti sztrájk - a tanárok is csatlakoznak


Káosz várható a vasúton a pénteki sztrájk miatt. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV az elégséges szolgáltatásról sem tudott megállapodni. A VDSZSZ 372 vonatot indítana, a MÁV-Start viszont 466 vonat közlekedtetését tartaná elfogadhatónak.

Közben több nagy szakszervezet döntött úgy, hogy csatlakozik a pénteki munkabeszüntetéshez: így határozott a Munkástanácsok Országos Szövetségének két tagja, illetve a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók és az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete is.

A GYSEV dolgozói is csatlakoznak a pénteki vasutassztrájkhoz.

Az oktatásból a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete csatlakozott.

Készül a Volán

Sűrűbben járnak a pénteki vasutassztrájk alatt a volánbuszok a nagy forgalmú, vasúttal párhuzamosan működő vonalakon. Nemcsak az elővárosi, hanem a nagyobb városokba induló buszok is gyakrabban közlekednek majd. Négy állomás kivételével minden autóbusz-pályaudvaron feloldották a kötelező jegyelővételt, így a tiketteket a járműveken is meg lehet váltani. A vasútvonalakkal párhuzamos útvonalakon pedig elfogadják a MÁV-bérleteket, az előre megvett jegyeket azonban nem.

Egyetért a Rába - 1200 dolgozóval

Sztrájkolni nem tudnak, ezért szimpátialátogatást tesznek a vasutasoknál a győri Rába Munkavállalók Szakszervezetének tagjai – péntek délelőtt mennek el hozzájuk a győri állomásra. A Rába Nyrt.-nél hónapokkal ezelőtt négynapos munkahetet vezettek be: a válság miatt csak hétfőtől csütörtökig dolgoznak az emberek, ezért pénteken nem tudnák beszüntetni a munkát. A Rába Munkavállalók Szakszervezete viszont egyetért a Liga Szakszervezetek követeléseivel, ezért terveznek szimpátialátogatást – közölte Alper László szakszervezeti elnök. A Rába Munkavállalók Szakszervezetének 1200 tagja van.

(hírTV, FH)

3 megjegyzés :