Blogarchívum

2009. május 7., csütörtök

Bújtatott privatizáció a hazai vízhasznosításban?


Nem tartja kizártnak a környezetvédelmi miniszter, hogy külföldi tőkét von be a kormány a hazai vízhasznosításba. A Magyar Víziközmű Szövetség elnöke szerint a tőkebevonás lényegében bújtatott privatizáció, a Fidesz pedig attól tart, ha az ágazat magánkézbe kerül, a lakosság egy részének megfizethetetlenné válik a víz.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a környezetvédelmi minisztérium megkerülésével április 1-jén arról döntött, hogy az Észak-magyarországi Regionális Vízművek vagyonkezelésébe adja a Tisza-, és a Duna Menti Regionális Vízművek állami tulajdonú részvénycsomagját. Az eljárás módja miatt még a környezetvédelmi miniszter is levélben tiltakozott a pénzügyminiszternél, de azt tagadta, hogy a Vagyongazdálkodási Tanács döntése már a víziközművek privatizációját készítené elő.

- Ezeket a rémhíreket lehet mesterségesen gerjeszteni, de akkor most a hírTV-nek elmondhatom nyugodtan, hogy addig, a míg én vagyok a környezetvédelmi és vízügyi miniszter, addig az állami tulajdon az állami tulajdon marad – jelentette ki Szabó Imre, környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Széleskörű szakmai és politikai összefogás nélkül, Magyarországnak nincs esélye arra, hogy bizonyos üzleti érdekcsoportokkal szemben megakadályozza a lopakodó privatizációt - fogalmazott a „Kezünkben a jövőnk - a víz” elnevezésű konferenciát vezető Szanyi Tibor. A szocialista politikus azt azonban már nem merte kimondani, hogy akkor ki is irányítja most az országot.

Közben Szabó Imre azt bizonygatta hallgatóságának, hogy a kormány megvédi az ország vízvagyonát, de egy kérdésre reagálva már nem zárta ki a vízhasznosításba történő külföldi tőke bevonását.

- Nem szeretném, ha rövid időn belül a buzgárok országa lennénk a csőtörések és egyebek okán. Azt nem zárom ki, hogy az üzemeltetéshez kötődő feladatokba tőkebevonással partnereket szerezzenek a tulajdonosok – mondta a szocialista tárcavezető.

Amit tőkebevonásos partnerkeresésének hív a kormány az valójában nem más, mint bújtatott privatizáció - állítja a Magyar Víziközmű Szövetség. Ányos József elnök szerint a vízhasznosítás részleteit a Nemzeti Fejlesztési Tervben kell megfogalmazni, amihez az Európai Uniótól rengeteg támogatást lehetne igényelni.

A fideszes Fónagy János szerint a kormány a nemzeti vízvagyont is dobra akarja verni, ezért felszólította a szocialistákat, hogy verjék ki a fejükből az ágazat magánkézbe adását. A Fidesz-KDNP minden rendelkezésére álló politikai és jogi eszközzel meg fogja akadályozni a víziközművek privatizációját, a pártszövetség ugyanis megengedhetetlennek tartja, hogy számos elherdált vagyonelem után még a vizet is a külföldi érdekkörök kezébe juttassa a kormány.

(hírTV)

4 megjegyzés :

  1. Még csak ez hiányzik nekünk! !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Átok minden hazaárulóra, idegen csőcselékre, sátánfattyakra !!! + !

    VálaszTörlés
  3. Ezt már régóta tervezik, és az előkészületek - állítom -, hogy "fű alatt" folynak !!!

    VálaszTörlés
  4. Bízzunk abban, hogy az utómunkálatok viszont az ibolya alatt folynak majd, melyet alúlról szagolnak. ;-)

    VálaszTörlés