Blogarchívum

2009. május 7., csütörtök

Büntetőeljárást kezdeményez Sukoró-ügyben a fejéri főügyészség

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezte a Velencei-tó partján az Európa legnagyobb üdülőjének szánt, King City nevű beruházással kapcsolatban a Fejér Megyei Főügyészség, és az ügyet átadta a Központi Nyomozó Főügyészségnek. Közben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomoz - tudatta csütörtökön Várhomokiné Rabi Noémi, a fejéri főügyészség helyettes főügyésze.

A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez egy izraeli származású magyar üzletember úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserére a magyar államnak a Pest megyében található 183 hektáros gyümölcsöseit.

A telekügyletekkel kapcsolatban eljárásjogi hibákat talált a főügyészség és hatályon kívül helyzete azokat. Most zajlanak az új hatósági eljárások, majd a jogerős határozatok után bírálja el a földhivatal, hogy az állami tulajdonú ingatlanok csereszerződése az ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre alkalmas-e.

Törvény szerint közvetlen tópart nem adható el, ezért az előírt nagyságban egy sávot jelöltek ki, amely állami tulajdonban marad, ám a sáv kijelölésébe nem vonta be az építési hatóságként kijelölt gárdonyi önkormányzat jegyzője a környezetvédelmi hatóságot.

Továbbá alaki hiányosságokat talált a sukorói önkormányzat és a zártkerti ingatlan vevőjének szerződésében a főügyészség, és a telekcserék jogszerűségének megállapítására további vizsgálatokat kért a Pest Megyei Főügyészségtől.

A Székesfehérvári Városi Ügyészség 2009. március 20-án nyomozást rendelt el közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt, mert a sukorói ingatlant állandó lakhelyének tüntette fel a lakcím-nyilvántartásban a vevő, miközben nem lakik ott életvitelszerűen. Az ügyben a Fejér Megyei-Rendőr-főkapitányság nyomoz, ezzel párhuzamosan a főügyészség Sukoró jegyzőjénél is kezdeményezte, hogy hatósági eljárást indítson az ügyben.

A főügyészség álláspontja szerint jóval áron alul cseréltek gazdát az ügylet szereplő telkek, és jelentős összeggel károsították meg a magyar államot, ez indokolja a hűtlen kezelés gyanúját.

A Sukoró melletti 70 hektáros területen 400 milliárd forintos beruházást terveznek, ahova egyebek között óriáskaszinót építenének. Az állami területért a két Pest megyei gyümölcsös mellett 360 millió forintot adott az államnak Joáv Blum, befektető. Több zöld szervezet emelt hangot a beruházás ellen, a tó vízminőségét és természeti értékeit féltve. Az Élőlánc Magyarországért és egy helyi természetvédelmi egyesület a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának vizsgálatát kérte.

(FH)

2 megjegyzés :