Blogarchívum

2009. május 7., csütörtök

Eddig "csak" bankrablásról szóltak a hírek

45-ös kaliberű lőszereket loptak el a ferencvárosi pályaudvarról?

Magyarországon egy hivatalos szervnél sem rendszeresített, 45-ös kaliberű lőszerek tűntek el csütörtökre virradóra a ferencvárosi pályaudvarról, egy tehervagonból. A Független Hírügynökség információi szerint egy átutazó szállítmányból lopták el a 15 ezer darab lövedéket.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, tizenötezer darab éles lőszer tűnt el a ferencvárosi pályaudvaron egy tehervagonból. Csütörtök hajnalban érkezett bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitányságra, miszerint a ferencvárosi pályaudvarra beérkezett egyik tehervonaton szállított konténert feltörték. A konténerben 15 ezer darab éles lőszer volt, ezeket elvitték. A rendőrség már megindította a nyomozást lopás és lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A Független Hírügynökség információi szerint az eltűnt lövedékek 45-ös kaliberű, itthon egyik fegyveres szervezetnél, hatóságnál sem rendszeresített lőszerek tűntek el. A feltört konténer egy Magyarországon átmenő szállítmány része volt. Ezt a fajta, 45-ös lőszer az Egyesült Államokban a legelterjedtebb. A lőszereket egy magáncég szállíttatta. A lőszerek, fegyverek szállítására külön jogszabályok vonatkoznak, amelyek rendelkeznek a megfelelő őrzésről is. A Független Hírügynökség információi szerint a rendőrség most azt is vizsgálja, hogy betartották-e a szabályokat a szállítók. Annyi biztos, hogy Magyarországon nem sok hasznát veszi ezeknek a lövedékeknek a tolvaj.

Az őrzés kapcsán a MÁV Cargonál a Független Hírügynökség kérdésére annyit mondtak, hogy az ügyben a rendőrség adhat tájékoztatást, a Cargo pedig együttműködik a rendőrséggel a kommunikáció és a nyomozás terén is. Az üggyel kapcsolatban azonban egyelőre a nyomozás miatt a rendőrség is csak a korábbi, az ügy legalapvetőbb tényeit tartalmazó, rövid közleményét tartja irányadónak.

(FH)

15 ezer éleslőszer tűnt el a Ferencvárosi pályaudvarról

15 ezer éleslőszer tűnt el a Ferencvárosi pályaudvaron egy tehervagonból csütörtökre virradóra – erősítette meg a korábbi értesülést a hírTV érdeklődésére Bencze József országos főrendőr. Az ügyben nyomozás indult, a MÁV Cargo egyelőre hallgat.

A ferencvárosi pályaudvaron egy tehervagonból 15 ezer darab éles lőszer tűnt el - erősítette meg a korábbi információkat közleményében a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A rendőrségi közlemény szerint csütörtök hajnalban érkezett bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitányságra, miszerint a ferencvárosi pályaudvarra beérkezett egyik tehervonaton szállított konténert feltörték. A konténerben volt a 15 ezer darab éles lőszer, ezeket elvitték. A rendőrség már megindította a nyomozást lopás és lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Hol voltak az őrök?

Az ilyen különös biztosítást igénylő szerelvényeket a szabályok szerint a vasúti biztonsági szolgálat két gépfegyveres őrének kell kísérnie – egy a mozdonyon szokott utazni, a másik a szerelvény végén, jegyzi meg a Hír Televízió.

A médium nevük elhallgatását kérő informátorai szerint a hasonló szerelvények célállomásukig nem szoktak megállni, legfeljebb lassítanak. Ez a szerelvény azonban Soroksárról kigördülve két alkalommal is megállt – értesült a televízió.

Hallgatag illetékesek

A szerelvény a száma alapján Hegyeshalom vagy Sopron állomásokra tartott, ahová Soroksárról az úgynevezett budapesti intermoduláris központból indult A szerelvény kizárólag konténereket szállított, ezekben voltak éleslőszerek is.

A MÁV Cargo illetékese kora délután továbbra is azt mondta a Független Hírügynökség (nem előszöri) megkeresésére, hogy később várható tájékoztatás az ügyben.

Nem az első eset: több tízezer lőszer tűnt el Szegeden is

A botrányos ferencvárosi eset nem az első az elmúlt esztendőkben: 2007 júniusában a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy több tízezer lőszert lopott el egy rendőr a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolából.

Kereken két esztendővel ezelőtt, 2007 májusában lőszerrel való visszaélés miatt előzetes letartóztatásba helyeztek egy rendőrt lőszerrel való visszaélés miatt. A Magyar Nemzet 2007. június 1-jén megírta: a rendőr a gyanú szerint több tízezer lőszert lopott el munkahelyéről, a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolából.

D. I. az iskola kiképzője, egyben lőszerraktárosa volt. Az intézmény parancsnoka februárban fegyelmivel eltávolította szolgálati helyéről. Felmentése után leltárt tartottak az iskola lőszerraktárában, s kiderült, hogy a készlet jelentős része, több tízezer MFS 9X19-es Parabellum-lőszer hiányzik.

(FH, hírTV, MNO)

2 megjegyzés :