Blogarchívum

2009. március 15., vasárnap

„Ne mutogassa ezt a sz...t” – egy rendőr a sajtóigazolványról (+videó)

Kővel dobálják a rendőröket a Nyugatinál
A Bajcsy-Zsilinszky utat szirénázó rendőrautók tagolják, a teljes harci díszben lévő rendőrök mindenkit lezavarnak az utcáról a járdára. Megjelent a vízágyú, és egy kisteherautóból folyamatosan kamerázzák a tömeget. A demonstrációk idején megszokott utcaképek Budapesten. Tudósítás percről percre.

Tekintse meg a hírTV felvételét!

19:05: 200 rohamrendőr tartózkodik még mindig az Arany János utcai metrómegállónál. Itt már csak néhány tüntető van, viszont a téren állomásoztatnak egy könnygázvetővel felszerelt rendőrségi terepjárót és egy vízágyút is.

19.08: Az egyik hangadót kiemelték a tömegből.

19.06: Tovább folytatódik a Nyugati várójában a kergetőzés, a rendőrök hangadókat próbálnak kiemelni a megfogyatkozott tüntetők közül.

18.58: Az MNO a Nyugati pályaudvarnál tartózkodó helyszíni tudósítója este 7 óra előtt néhány perccel arról számolt be, rohamrendőrök egy csoportja üldözni kezdett néhány tüntetőt, akik viszont a pályaudvar és a Podmaniczky utca irányába szaladtak. Erre az egyik rohamrendőr azzal kezdte nyugtatni társait: „Messze vannak már, srácok!”.

18.56: A Nyugatiban a demonstrálók a rendőröket dobálják üvegekkel, kövekkel. A rendőrök üldöznek valakit, de azt nem látni, hogy azt a fiatalt-e, aki meg akarta rúgni az egyik rendőrautót. Hatalmas a rendőri készültség, 4-5 furgon jelent meg. Nagy számú rendőri jelenlét van a Nyugati külső vágányainál.

18.54: A Nyugatinál a rendőrök elkezdtek üldözni egy fiatalt, mert az megpróbált belerúgni az egyik rendőrautóba. A pályaudvarnál folyamatos a hangoskodás, 100-150 fős csoport érkezett a helyszínre, miközben a rendőrök is erősítést kaptak.

18.53: A Bajcsy-Zsilinszky úton levő rendőrsorfalnál a rendőrségi hangágyú arra szólította fel a „tömeget”, hogy a bazilika felé hagyják el a területet, azonban a bazilikánál szintén rendőrsorfal zárja el az utcát, így a rendőri felszólítás teljesen értelmezhetetlen. Ráadásul a két rendőrsorfal között már csak az újságírók tartózkodnak, így őket szorítják ki a rohamrendőrök. A hírTV tudósítójának kérdésére, hogy mégis hol lehetne elhagyni a lezárt területet, a sorfalban álló rendőrök sem tudtak válaszolni.

18.52: Az MNO tudósítója beszámol: a tüntetők kövekkel kezdték dobálni a Nyugatinál a rendőröket, de a villamosforgalom még zavartalan.

18.44: A Nyugatihoz megérkezett 6-700 tüntető.

18.41: A rendőrök megkezdték a emberek igazoltatását. Amikor a Magyar Nemzet Online munkatársa felmutatta sajtóigazolványát az egyik rendőr azt mondta: „Ne mutogassa ezt a sz...t, hanem menjen innen a f...szomba”.

18.40: A tüntetők az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán várják be azokat, akiket a rohamrendőrök feltartóztattak az Ó utcánál. A tömeg úti célja ismeretlen, de többen a Kossuth teret emlegetik, ami természetesen le van zárva.

18.39: A tömeg a Bajcsy-Zsilinszky úton haladva ért át az Alkotmány utcához, jelenleg itt áll egy kisebb csoport, 40-50 fő. Úgy tűnik, a rendőrök „leszalámizásra” játszanak, ugyanis az elvonuló tömeget kisebb részekre osztják fel. Ebben a percben nincs összefüggő, több száz fős tömeg a láthatáron.

18.37: A Szent István bazilika előtt az egymással szemközt álló rendőrsorfalak kiszorították az embereket Bajcsy Zsilinszky útról, akik a környező utcákban hagyják el a teret. Az emberek között felháborodást keltett, hogy a hangágyukban elmondottak érthetetlenek voltak.

18.33: A tömeg „Gyurcsány takarodj!” felkiáltásokkal halad a Nagymező utcán a Bajcsy-Zsilinszky út felé. Körülbelül 3-500 főről van szó, hangosan küldik el Gyurcsányt melegebb éghajlatra. Egyelőre nem tudni, mi a célja a tömegnek, rendőröket nem látni a menet mellett.

18.28: Több rendőrnél könnygázvető van. Eltorlaszolják a rendőrök a Bajcsy-Zsilinszky utat, hármas sorban állva.

18.25: Rendőrsorfal mögött megjelent a kamerázó egység, a tömeg elindult az Ó utcán.

18.24: A forgalmat lezárták az Arany János utcánál mind a Deák tér, mind a Nyugati irányába.

18.22: Toroczkay egy Árpád-sávos zászlóval a kezében 60-70 fővel elindult a bazilika felé. A társaságot az Arany János utcánál rohamrendőrök állították meg. A tiltakozók a rendőröket szidják. A tömegben többen csuklyát húztak magukra, vagy sállal takarják az arcukat. Operatőrök és fotósok gyűrűje kíséri a tömeget, amely megrekedt az Arany János utcai metrómegállónál. Közben megjelent a vízágyú, és egy kisteherautóból folyamatosan kamerázzák a tömeget.

18.15: A bazilikához az Arany János utca felől jelentős rendőri erők vonulnak. Jónéhány egyenruhásnál hatalmas könnygáztartály van, némelyiküknél könnygázgránátlövő puska is. A Bajcsy-Zsilinszky utat szirénázó rendőrök tagolják, a teljes harci díszben lévő rendőrök mindenkit lezavarnak az utcáról a járdára. Egy rendőrhelikopter folyamatosan köröz a terület felett. E percben nagy számú kormányellenes demonstráló skandálja a „ria, ria, Hungária” rigmusát. Ezen kívül nagy hangerővel „Gyurcsány takarodj” - felkiáltások hangzanak.

A nap korábbi eseményei – percről percre »»»


10 megjegyzés :

  1. Csak annyit kérek: Legalább Ti ne nevezzétek tüntetőnek az ünneplőt.
    A diktatúra húsba vágó élét azzal ne mutassátok tompábbnak. Nehezebben gyógyuló, fájóbb sebeket ejt a csorbult él.

    VálaszTörlés
  2. Nekem csak másodpercekre jön be a Hírtv, az írásos jelentéseket követem....:-(((

    VálaszTörlés
  3. Teljességgel egyetértek Veled, Karesz. Ez a rádió pedig még relative mérsékelt, és nem a közmédiát bitorlók kezén van. Mégis ragadós a szóhasználat. Én nem keverem össze a huligánt a demonstrálóval, a tüntetőt az ünneplővel. A magam részéről annyit tehetek, hogy szóvá teszem náluk. Hátha adnak valamit a hallgatójuk szavára.

    VálaszTörlés
  4. Azt nem csodálom Alpár, ha nem jön be a Hír Tv. Ugyanis még nálunk sem jön be mindenhol - az internetes szolgáltató kénye-kedvén múlik.

    VálaszTörlés
  5. Ne haragudj Karesz, de vitatkoznom kell veled. Szerintem ma nem lehet, mert nincs mit méltón ünnepelni. Nem tudok békésen, nyugodtan ünnepelni, sem megemlékezni, legfeljebb felrobbanni a pipától, amíg ilyen a helyzet kicsiny hazánkban. Egyenlőre ha elmegyek egy Nemzeti ünnepségre, akkor csakis tüntetőként, demondtrálóként tudok magamra gondolni. És amíg ezt a helyzetet nem tudjuk megoldani, addig nem is érzem magam méltónak az elődeinről való csendes megemlékezésre.

    VálaszTörlés
  6. Nesze neked, épp az imént olvastam, hogy "Toroczkaiék randalíroznak a Bazilikánál."
    Valami fogalmi eltolódás van itt. A demonstráló "randalírozik", az ünneplő "tüntet". Mi volna, ha mindent a nevén neveznénk végre, és nem másként?
    Aki kifejezi az elégedetlenségét, az tiltakozik, vagy demonstrál, vagy tüntet.
    Aki békésen, csöndben van jelen, az ünnepel, vagy megemlékezik.
    Aki gyújtogat, rombol, az randalírozik.

    VálaszTörlés
  7. Hát persze...randalíroznak...szerintem a hatalom randalírozik.

    VálaszTörlés
  8. Ha valaki szembeköp másokat, az nem várhatja el, hogy azon az ünnepen, amelyet ő rendez, tapsoljanak neki. Ezért addig nem lesz nálunk normális ünneplés, amig a csalók és hazugok el nem távoznak. Persze nemtetszését ki-ki természetétől függően mutatja ki.

    VálaszTörlés
  9. Az elbeszélések szerint Demszky ki-kiszólt a közönségnek, a "haderők" pedig fenték a fogukat azokra, akik netán visszaszólnak.
    Ezzel is egy akkurátus névjegyet állított ki magáról.

    VálaszTörlés
  10. Tudtommal ott verték le Budaházyt, visszaszólt a beteg állatnak.

    VálaszTörlés