Blogarchívum

2009. március 14., szombat

Obama: A magyarokat a forradalom öröksége inspirálja - és több hír

A szabadságszerető magyar embereket üdvözölte szombaton Barack Obama március 15-e alkalmából. Az amerikai elnök szerint a magyarok a történelem során sokat tettek a szabadságért, és ma is hozzájárulnak a világban levő konfliktusok megoldásához.

Barack Obama a Fehér Házban helyi idő szerint szombaton reggel kiadott üdvözletében kijelentette, örömmel csatlakozik a magyarok 1848-as forradalmának megünnepléséhez, amely mérföldkő a magyar történelemben, és méltatta a magyarokat, akik vállalták, hogy szenvedjenek a szabadságért. Az amerikai elnök üdvözletében úgy fogalmazott: ma tisztelgünk a bátor magyarok előtt, akik elindították országukat a szabadság felé vezető úton. Mint fogalmazott, a forradalom öröksége folyamatosan inspirálja a magyarokat, hogy kiálljanak a szabadság ügyéért.

„Barátság”

Obama üdvözletében méltatta a mai amerikai-magyar kapcsolatokat is. Azt írta: amikor felidézi ezt a történelmi pillanatot, akkor Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok összekovácsolódott barátságát is ünnepli. Ennek alapja pedig nagyon hétköznapi: magyarok és amerikaiak együttműködtek az őket kölcsönösen érintő ügyek megoldásában. Az amerikai elnök megemlékezett Magyarország NATO tagságának 10. évfordulójáról is, és azt úgy értékelte, hogy a magyar emberek felbecsülhetetlen mértékben hozzájárultak a szövetség erősítéséhez és a világban jelenleg zajló konfliktusok megoldásához.

„Büszkeség”

Obama ezt követően megemlékezett a magyar származású amerikaiak „büszke közösségéről”, akik erősítették ezt a barátságot. „A magyar amerikaiak generációi erősítették az egyesült államok kultúráját” - fejeződik be az amerikai elnök ünnepi köszöntése.

(FH)

Idén 100 éve született Keresztes Krizosztom atya
Megemlékezés a Délvidéki több, mint 40 ezer halálos áldozatról



1944-45, Újvidék. Szerb partizánok több mint negyvenezer magyart mészároltak le. A fiatal ferences ekkor lett az újvidéki kolostor elöljárója. Keresztes Krizosztom a rábízottakat nem volt hajlandó magára hagyni, pedig figyelmeztették, hogy meneküljön.

DÉLI KULISSZA: 2009. március 14-én, 12.30-12.55-ig - Műsorajánló

Szerkesztő-műsorvezető: Kocsis Éva

E-mail címünk: kulissza@lanchidradio.hu

A fegyveresek betegsége miatt elengedték volna, ám ő azt mondta, amíg a templomban lesz valaki, nem megy sehová. A templom pedig tele volt.

Keresztes Krizosztomot kegyetlen kínzások után, híveivel együtt meggyilkolták. A ferences vértanú száz éve született, szombaton rá és a többtízezer ártatlan áldozatra emlékezünk, akiket a szerb népirtásban magyarságuk miatt gyilkoltak meg. Menetelés a biztos halálba, avagy sorsok, hit és áldozat a szombati Kulisszában.


7 megjegyzés :

  1. Szívesen. Érdekes, tudomásom szerint eddig az első, és egyben az egyetlen, aki üdvözölte Magyarországot az 1848-as forradalom és szabadságharca kezdetének évfordulóján. Hm...

    VálaszTörlés
  2. pokbacsi100
    edit delete reply
    pokbacsi100 wrote today at 9:39 PM
    Ha mi a f..zt mast is mondhatna? Ilyenkor (beszavazas utan) mindig ilyesmit karatyolnak mert kell nekik a tamasz, csakhogy minden orszagnak nyalnak eloszor aztan szepen pofan vagnak mikor mar leeresztettuk vedo felkeszultsegeinket (ami persze altalaban csak pszichologiai, de hat az is jobb mint semmi). Es az U.S.A. kulturajat sajnos senki nem erositethette meg mert nincs. Legfeljebb az U.S.A. gyengitett mindenki masen. Ebben teljesen igaza van a muzulman "radikalisoknak". Obama nagy "bullshit"-telo, de azert ne doljunk be mar ilyen elore tervezett hantanak. Es nem o volt az elso ki kiemelte volna az 1848-as hoseinket. Ezt sok elnok csinalta mar, ha nem is pont az evfordulon. De mindegy, csak ne essunk mar a lo egyik oldalarol a masikra megint. Elozoleg az Oroszok, most megint az Amik. Nekem eleg volt az onerdeku politikajukbol. Kulonben szerintem, ha mar Eu-ban vagyunk az erdekeljen inkabb mit mondanak rolunk az Eu elnokok!

    VálaszTörlés
  3. Pókbácsi, Nem azt mondtam, hogy a történelem folyamán Obama volna az első, aki üdvözölte a magyarokat az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából. Egészen pontosan úgy értettem, hogy az idén ő volt az első. Nem tulajdonítok az ügynek nagy jelentőséget, csak a politikai protokoll terén most ő volt a leggyorsabb.:-)
    Azt írod: "Kulonben szerintem, ha mar Eu-ban vagyunk az erdekeljen inkabb mit mondanak rolunk az Eu elnokok!"
    Véleményem szerint nem nekünk kell az EU, hanem mi kellünk az EU-nak.
    Az én számomra a világ közepe a Kárpát-medencében van. :-)
    Köszönöm a véleményed.

    VálaszTörlés
  4. Jol van elfogadom ha "iden"-t ertett, csak nem ugy volt eloszor begepelve, ugyhogy honnan tudtam volna nyilvan. Kulonben abban is igazat adok, hogy az EU-nak kellunk, de amellett is kiallok amit mondtam, ha mar bent vagyunk az EU-ban, (mivel szavaztunk ra) akkor fontosabb kene legyen annak erositese (a mi szepontunkbol is, nem csak a tobbi EU-s orszagnak szempontjabol) mint az Amcsiknak nyalogatasok, amiken ok mint kivulallok ugy is gunyolodnak. Eppen azert mert a "vilag kozepe" ahogy on fogalmazott, itt van eppen ezert kellene nekunk mint kozepember (ez egy jo oldala a zsido kulturanak, legalabbis az o szempontjukbol, amit mar igazan eltanulhattunk volna)
    kihasznalni helyzetunket es osszehozni az Orosz nyers anyagok
    lehetosegeit a Nemet Mernoki tudassal, s akar Kina ipari, s aTorokok s magunk foldmuves kepessegeinkel. Ezen belul adoztathatnank mert atjaro haz vagyunk vmennire amugy is e-Nagy hatalmaknak, es mint Ukrajna is kiszeretne egy kis hasznot huzni az Orosz vezetekeibol, mi igyszinten megtehetnenk ezt peldaul majd Nabukoval is de mar most is ezt kene tennunk a sok teher szallito ceggel aki keresztul kasul
    igyekszik rajtunk keresztul szallittatni. Jol van, van aki azt mondja de ha tobbet adoztatnank e-cegeket kevesbe jonnenek erre, mennenek Lengyelorszagon keresztul, vagy a Balkanon, de ez nem olyan egyszeru, s amit meg sporolnanak talan alacsonyabb vagy semmi adoval, azt el is vesztenek a hosszabb utak altal elfogyasztott tobb benzin, s tobb fenntartasi koltseg miatt. (Ez nyilvan amugy vonatkozik a vonat rendszerre is). Kulonben hosszutavban is kell gondolkodnunk, es erren nyilvan az alternativ energia forras lehetosegeket kellene mindnel elobb fejlesszuk. Ez meg fontosabb a hosszutavu fennmaradas celjabol mint a kozepember szerepe szerintem.

    VálaszTörlés
  5. "Itt van a kutya elásva". Ugyanis pontosan ezt tehetnénk, ha szabadok volnánk, és pontosan ezért nem vagyunk szabadok, mert a hatalmas lehetőséget más is látja, nem csak mi.

    VálaszTörlés