Blogarchívum

2009. március 23., hétfő

MSZ- Kárpát-Haza templom épül

A tavaszi napforduló napján bontott zászlót
a Magyarok Szövetsége


A tavaszi napforduló, március 21-e a rendezvények tekintetében a bőség zavarával küzdött. Budán 9 órakor emlékeztek Mansfeld Péterre, '56 hősére, kivégzésének 50.évfordulója alkalmából. A Kossuth téren 16-órától folyamatosan gyülekeztek az emberek, hogy este fáklyás felvonulással tiltakozzanak a március 15-i rendőri brutális és beteges túlkapások ellen. Az MTA épületében kiosztották a Magyar Örökség díjakat. Verőcén Bethlen Farkas polgármester jóvoltából a Kárpát-Haza templom alapkövét helyezték el. Pilisszántón a Csillagösvény kiadványt mutatták be. A Magyarok Szövetsége is ezen a napon tartotta a Hősök terén ünnepélyes zászló bontó gyűlését.

Az időjárás is az ünneplőknek kedvezett. Több ezer ember jött a hívó szóra, zászlókkal, rügyező ágakkal, virágokkal. Különös hangulata volt a rendezvénynek. Mintha visszatért volna a szeretet és a béke, az összetartozás érzése. Az emberek egymásra mosolyogtak, ismerkedtek.

A színpad emlékmű felőli oldalán kosztümös magyar hagyományőrzők és ősmagyar viseletbe öltözött férfiak álltak sorfalat, régi magyar vármegyék zászlóit emelve a magasba. A hatalom itt is kordonokkal zárta körbe a teret. A zászlóinkat lobogtató, aranyesőt, barkát kezükben tartó emberek türelmesen várták a nehezen induló zászlóbontást. A rendezvényen színvonalas műsor szórakoztatta az egybegyűlteket. Gyönyörködhettünk néptáncban, népzenében, szavalatban, amit kicsik és nagyok adtak elő. Különösen megható percek voltak, amikor a tárogatón a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarországot kezdte az előadó játszani. Egy pillanat alatt mindenki a dalt énekelte, és bizony, voltak, akiknek az arcán a meghatódottság könnycseppjei legördültek.
A rendezvényen felszólalók arról fejtették ki gondolataikat, hogy az ősi magyar értékekhez kell visszatérnie az országnak. Elképzelésük szerint a megmozdulásuk nem az ellenállásról, hanem a teremtésről szól, hogy utat mutassanak a jövőnek a szeretet és az odaadás jegyében. Az egyházak képviselői megszentelték a szövetség zászlaját. Ezt követően több tucat, postagalambot engedtek szabadon, hogy üzenetet vigyenek szerte az országba.

A rendezvény végén a virágokat és faágakat elhelyeztek a millenniumi emlékmű talapzatánál.

Orbán Éva






*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Kárpát-Haza templom épül
közadakozásból Hazánk fennmaradásáért

"Verőce, a Duna-kanyar egyik szép települése, ahol élek és dolgozom. Állok a Katalin pusztára vezető út mentén és tekintetem megakad egy erdővel borított kis hegyecskén. Hosszan nézem a helyszínt és valami megindul a lelkemben. Kicsi népünk morálisan nagyon mélyre süllyedt - a tisztesség, a becsület, a hazaszeretet és a munka területén. Oly mélyre, hogy az ember már nem tud mit tenni, és azt gondolja: a magyar megújulást csak valami csoda hozhatja meg. Építsünk hát templomot, a Kárpát-Haza templomát, ahol minden magyar fohászkodhat, imádkozhat hazánk fennmaradásáért" - e lírai vallomással hivogatta Bethlen Farkas, Verőce polgármestere mindazokat, akik részt vettek a Kárpát-Haza templom ünnepélyes alapkőletételén 2009. március 21-én a Verőce melletti Katalinpusztai-völgyben.

Bethlen Farkas, a templom megálmodója elmondta: - Ezen a szakrális helyen megszólalnak majd a különböző történelmi egyházak képviselői, papjai, valamint a magyarság megmaradásáért szolgáló világ emberek. A Kárpát-Haza templomban minden jószándékú ember fohászkodhat, imádkozhat hazánk fennmaradásáért, feltámadásáért.

- E templom felépítése szolgáljon bizonyságul, hogy hittel, szeretettel és összefogással visszanyerheti önbecsülését és hajdan volt dicsőségét a magyar nemzet - hangsúlyozta az ünnepi esemény előtt megtartott sajtótájékoztatón Bethlen Farkas, a Julianus Barát Alapítvány elnöke, aki megvásárolta a területet e nemes cél érdekében.

Szűcs Endre és Tóth Péter építészek, a templom-építés kivitelezői hangsúlyozták: - Nem is oly régen a "mindennapi kenyeret" mindenki maga sütötte kemencéjében. A búzát, mely minden egyes szemében Krisztus arcát hordozza, "életnek" hívtuk. Ahogy a kemence a búzaszemekből kenyeret éget, ugyanígy érleli eggyé az ide látogató lelkeket felekezeti hovatartozástól függetlenül ez a búzaszem alaprajzú kemence-templom.

Az egyszerű hófehér falak és boltozat között színes üvegablaksor feszül majd, melyen honfoglaló eleink páratlanul gazdag díszítőművészete jelenik meg fénybe öltöztetve. Középpontban az álmában égbe emelt Emese alakja látható, akitől a monda szerint az Árpád-ház származik, mely család 400 éves uralkodása alatt a legtöbb szentet adta Európának és a világnak - mutatott rá Tóth Péter.

Az első tavaszi nap reggelén érkeztek önkéntes segítők hazánk több településéről és az elszakított területekről is, például Kárpátaljáról, Erdélyből, illetve említésre méltóak a húsz fős kiskunhalasi tűzoltók, akik megtisztították a bozóttól a területet, de várhatók majd kőművesek Felvidékről, asztalosok Erdélyből, vagy gimnazista diákok Gödöllőről. A templom közadakozásból, közösségi kaláka munkában, profi cégek felajánlásával és profi szakemberek kivitelezésében valósul meg. Az alapozási munkálatok néhány nap múlva megkezdődnek - mondta érdeklődésünkre Lőrincz Kálmán szervező, aki feleségével, bikafalvi Máthé Gizellával és bikafalvi Máthé László író, segítő hathatós szervezői munkájával szolgálták a sikeres ünnepi esemény megvalósulását.

"Az Úr mindig mindent megtesz értünk, de semmit nem tesz meg helyettünk!" - vallja Bethlen Farkas, s hogy mennyire igaza van, a nagy gazdasági válság kellős közepén, e kicsi templom építésének indulásaként az ünnepélyes alapkőletételen megjelent és köszöntő beszédet mondott Mádl Dalma asszony, az építés fővédnöke, Cselényi László, a Duna Televízió elnöke. Wittner Mária és Dózsa László '56-os szabadságharcosok, Bánffy György, valamint Sinkovits-Vitay András színművészek, illetve Lovász Irén énekes és a Tűzmadár Táltos Dobkör művészi produkcióikkal gazdagították az ünnepi esemény lelki hangulatát. A történelmi egyházak képviselői: Beer Miklós váci római katolikus-, valamint Csuka Tamás nyugalmazott református tábori püspökök lelki gondolataikat mondták el, majd a közös imádkozást követően Mátrai Benedek római katolikus plébánossal és Márkus Gábor református lelkésszel felszentelték e szent helyet, mely Bethlen Farkas reményei szerint szakrális zarándokhellyé, kis Csíksomlyó-vá válhat idővel.

A Kárpát-Haza templom fő célja a magyarságtudat erősítése. Bethlen Farkas, a Julianus Barát Alapítvány elnöke elmondta: a templom hozzávetően 7 millió forint költséggel közadakozásból, önkéntes munkafelajánlásokból valósul meg.

Maga az épület 100 négyzetméteres lesz, erdélyi stílusú, téglából készül, fatorony fedi majd, falai egyszerű fehér színt kapnak, s mivel itt valamennyi felekezet képviselői megszólalnak, nem lesz oltár, vagy egyetlen vallásra jellemző díszítő elem sem. A templom körüli kertet padokkal szerelik fel, hogy szabadtéri rendezvényeket is tarthassanak. Tervek szerint jövő év közepére elkészülhet a templom, s jövő év március 15-én tartják majd az avatóünnepséget.

Eddig több mint egymillió forint gyűlt össze közadakozásból, egy németországi adományozó 500 ezer forintot ajánlott fel a közös célra. Mostantól 1000 forintos téglajegyek vásárolhatók a templom megépítéséhez, s várják a kicsik és nagyok, fiatalok és idősek - szellemi, fizikai, vagy pénzbeli - támogatásait.

A Kárpát-Haza templom felépítése támogatható a Julianus Barát Alapítvány számlaszámán: Veresegyház és Vidéke Takarékszövetkezet. Számlaszám: 66000145 - 11073945, Euro számlaszám: HU6266000145 -­ 11073945, BIC-kód: TAKBHUHB

Frigyesy Ágnes
(A szerző felvételeivel)


Dózsa László '56-os szabadságharcos, Cselényi László, a Duna Televízió elnöke és Bethlen Farkas polgármester, a templom megálmodója


Bethlen Farkas, Verőce polgármestere, a Kárpát-haza templom megálmodója és Bőzsöny Ferenc ny. főbemondó, az ünnepi esemény moderátora


Tűzmadár Táltos Dobkör a Kárpát-Haza templom ünnepélyes alapkőletételén


Márkus Gábor ref. lelkész, Wittner Mária '56-os szabadságharcos, Csuka Tamás és Beer Miklós püspökök

3 megjegyzés :

  1. Köszönöm Neked, már mindenütt kerestem. Az egyik Pörzsölő c adásban láttam, nagyon megfogott Bethlen Farkas, és az egész, ami szívügyeként munkál benne. Miért nincsen több Bethlen Farkasunk???:-(

    VálaszTörlés
  2. Szerintem van több is, csak meg kell őket találni, mert a közmédiát az ilyesmi csak elborzasztja.

    VálaszTörlés