Blogarchívum

2009. március 3., kedd

Elítélnék a kommunista bűnösöket


2009-03-02 14:18 barikád.hu

Koalícióba tömörülve lépnek fel Tőkés László EP-képviselő kezdeményezésére a kommunizmust elítélő és vizsgáló intézetek, civil szervezetek a Prágai Nyilatkozat romániai támogatása, valamint a hamarosan parlamenti vitára kerülő új büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása érdekében - tájékoztatott pénteken Marius Oprea, a Kommunizmus Bűntényeit Vizsgáló Intézet igazgatója (IICCR) Bukarestben, a koalíció tagjainak egyeztetése után.

Oprea elmondta, azonkívül, hogy a Btk.-t úgy szeretnék módosítani, hogy a kommunista rendszer bűncselekményei emberiesség elleni tetteknek minősüljenek, és ezáltal elévülhetetlenek legyenek, közösen szeretnének fellépni az olyan törvénytervezetek elfogadásáért, mint például a volt szekus tisztek nyugdíjának csökkentése.

Kiemelte, ő maga is részt vesz azon a március 18-án az Európai Parlamentben tartandó nyilvános meghallgatáson, amelyet Tőkés EP-képviselőként szervez a Prágai Nyilatkozat elfogadásáért. Cristian Pîrvulescu, a Pro Democratia Egyesület elnöke szerint, "ha a nyilatkozat EP-határozattá válna, az alapján a román törvénykezésben számos módosítást lehetne bevezetni, és elkezdődhetne Romániában is a kommunizmus bűnöseinek számonkérése".

Tőkés hozzátette, a Prágai Nyilatkozat arra hívja fel a figyelmet, hogy meg kell szüntetni a kettős mércét a fasizmus és kommunizmus viszonylatában, a fasizmus bűnöseihez hasonlóan a kommunizmus bűnöseit is el kell ítélni.

Megerősítette: a nyugat-európai politikusok, akárcsak a bukarestiek, lezártnak tekintik a kommunizmus ügyét, ezért szorgalmazta a koalíció létrehozását. Annak tagjai között szerepel többek közt az IICCR, a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Bizottság, a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Országos Intézet, a Pro Democratia Egyesület és a Társadalmi Dialógus Csoport.

Új Magyar Szó - barikád.hu

3 megjegyzés :

  1. A cím olvastán már az járt a fejemben, hogy Táborfalván inkább börtönt kellene építeni, mint laktanyát, mert nincs annyi férőhely a meglévő börtönökben, ahány komcsit rács mögé kell dugni. Csak ahogy tovább olvastam, jöttem rá, hogy ez mind nem itt történik. Nálunk a számonkérés csak szép álom. :(

    VálaszTörlés
  2. Ne is, amíg ott van Tőkés, nem vagyunk egyedül!

    VálaszTörlés