Blogarchívum

2009. március 3., kedd

Elnapolták a pert - marad a turul

A bíróság szerint a turulper ítéletre érett ugyan, a várt ítélethozatal mégis elmaradt kedden a Főváros Bíróságon, mert a döntés megszületése előtt a XII. kerületi önkormányzat jogi képviselője váratlanul bejelentette, hogy perbe kívánja hívni a Fővárosi Önkormányzatot és a turulszobor tulajdonosát is. A bíróság figyelmeztette mindkét oldalt a perelhúzás törvényben megfogalmazott tilalmára, de végül mégis elnapolta a pert.

A Fővárosi Bíróságon folyó per tárgya, hogy elbontandó-e a XII. kerületben építési engedély és az előírt fővárosi közgyűlési hozzájárulás nélkül még 2005 őszén felállított turulszobor. A szoborra fennmaradási engedélyt adott az építési hatóságként eljáró I. kerületi önkormányzat, de a közigazgatási hivatal ezt az engedélyt megsemmisítette.

A turulszobor fennmaradásáért pereskedő XII. kerületi önkormányzat szerint erre a közigazgatási hivatal vezetőjének a rendszer átszervezése miatt nem volt joga. A keddi tárgyaláson a közigazgatási hivatal jogutódja, a Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal jogi képviselője vitatta, hogy közjogi helyzetük bizonytalan lenne.

Ezt követően a bíróság bejelentette, hogy ítéletet kíván hozni, de a XII. kerületi önkormányzat jogi képviselője váratlanul közölte: perbe kívánja hívni a fővárosi önkormányzatot és a turulszobor tulajdonosát, a Faber Kft-t. Réthy Edit bíró ezután újból hangsúlyozta, hogy érdemi döntést szeretett volna hozni, és figyelmeztette a peres feleket arra, hogy ne akadályozzák a döntést, és tartózkodjanak a perelhúzó magatartástól.

A Turul-per május 5-én folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

(FH)

3 megjegyzés :

  1. Nem mernek nekimenni március 15.-e előtt. :)

    VálaszTörlés
  2. Na, te gusztostalan ungár klára.....! Hát még sem....?
    Lesz, aki megvédje, add föl.

    VálaszTörlés
  3. a XII. kerületi önkormányzat jogi képviselője váratlanul közölte: perbe kívánja hívni a fővárosi önkormányzatot és a turulszobor tulajdonosát, a Faber Kft-t
    - Nem is tudtam, hogy a fővárosi önkormányzat eddig nem volt velük perben! :-o Akkor meg ki a ménkű akarja lebontatni?!

    VálaszTörlés