Blogarchívum

2009. február 19., csütörtök

Még mindig Veszprém: Sztojkáék 2 cikk


Veszprém: Sztojkáék elzavarták a rendőröket a gyilkosság előtt a bárból?
2009. február 19. 08:46 STOP

Újabb meglepő részletek a Cozma-gyilkosság ügyében: szerdán olyan információk láttak napvilágot, amelyek szerint a rendőrök a gyilkosság előtt pár órával egyszer már jártak a Patrióta Lokálban, ám Sztojkáék elkergették őket onnan. Ráadásul továbbra sem tisztázott, hogy a rendőrök miért este 10 előtt néhány perccel adták ki az európai körözést Raffaelék ellen - holott a bíró már este nyolckor aláírta azt.


A gyilkosság helyszíne - mi is történt pontosan?
Fotó: STOP/Szokolay László


Hunyadfalvy Ákos, az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapatának társadalmi elnöke a Veszprémi tévének adott nyilatkozatában arról számolt be: szemtanúk szerint a veszprémi rendőrök nemcsak egyszer vonultak ki a Patrióta Lokálba a végzetes éjjelen. Épp ellenkezőleg, a szórakozóhelyen több rendőr is jelen volt, amikor Sztojkáék megérkeztek. Ám a rend őrei a társaság megjelenése után már nem sokáig maradtak a helyszínen, Sztojkáék ugyanis elzavarták őket. Azt, hogy a rendőrök már a késelés előtt is kimentek a helyszínre, korábban már egy szemtanú is elmondta.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a STOPnak ezt az információt határozottan cáfolta. Mint elmondta: a gyilkosságot megelőzően a rendőrök nem voltak a bárban. Akkor vonultak ki először, amikor bejelentést kaptak a bűncselekményről.

A rendőrök elzavarása mellett az utóbbi napokban felröppentek olyan hírek is, mely szerint nem egyetlen kés ejtett sebeket a tragikus éjszakán. Két különböző késsel szúrták a két sebet. Ez Váradi Piroska nem erősítette meg, ugyanakkor nem is cáfolta. Mint elmondta, a nyomozás eredményes lefolytatása érdekében erről nem kíván nyilatkozni.

Hasonlóan szűkszavú volt a szóvivő a feltételezett elkövetők körözéseinek kiadásával kapcsolatban is. Amint azt a STOP megírta, az Országos Rendőr-főkapitányság kedden hozta nyilvánosságra a Veszprémi Rendőr-főkapitányság ellen indított belső vizsgálatának eredményét. Ebből kiderült: a veszprémi rendőrök Bencze József országos rendőrfőkapitánynak és a STOPnak egyaránt téves adatokat mondtak a körözések kiadásainak időpontjairól. Azokat ugyanis se nem délután ötkor, se nem 20:16-20:18 között, hanem egészen más időpontokban adták ki.

Az országos körözést Raffael ellen 19.13-kor, Sztojkánál 19.37-kor, Némethnél pedig 23.52-kor rendelték el. Az európai elfogatóparancsot pedig Raffael esetében 21.43-kor, Sztojkánál 21.48-kor, míg Némethnél 2009. február 9. 00.33-kor adták ki.

"Elképzelhető, hogy pontatlanul fogalmaztam"

Hogy miért mondták Bencze Józsefnek az 5 órás időpontot, azt továbbra sem lehet tudni. Váradi Piroska ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: erről nem tud nyilatkozni. "Az ORFK lezárta a vizsgálatot és részletesen közölte a vizsgálat eredményét. Nem vagyok kompetens abban, hogy ehhez hozzátegyek bármit" - tájékoztatott. A STOPpal közölt és egyébként szintén téves időpontról szólva elmondta: néhány nap távlatában elképzelhető, hogy az időpontot illetően pontatlanul fogalmazott.

Az ORFK-t egyébként hiába kerestük többször is kérdéseinkkel, megkeresésünkre nem reagáltak. A Népszabadság viszont úgy értesült: írásos fegyelmit kapott Bolcsik Zoltán dandártábornok, Veszprém megye rendőrfőkapitánya Bencze József országos rendőrfőkapitány félretájékoztatásáért.

A rendőrök nem tudják, mit csináltak másfél órán át

Nemcsak ez az egy dolog visszás a körözésekkel kapcsolatban. Érthetetlen például az is, hogy miért csak 21:43-kor adták ki az európai körözést, holott már este nyolckor is kiadhatták volna - a bíró ugyanis már akkor aláírta azt. Erre a kérdésünkre azonban nem kaptunk értékelhető választ. Váradi ugyan beidézte az ide vonatkozó törvényeket, és hozzátette, hogy "a körözés kiadásának törvény által előírt eljárási útja van", ugyanakkor ez nem magyarázza meg a késlekedést. Különösen azért nem, mert a törvényből kitűnik: a körözést a bíró aláírása után azonnal kiadhatták volna.

A szóvivőtől egyébként arra sem kaptunk értékelhető választ, hogy mit csináltak a rendőrök a bíró aláírása és a körözés kiadása között eltelt több mint másfél órában. "Egy hét távlatában nem tudok elszámolni a 1,5 órával" - mondta el Váradi Piroska.

Egy dolog ugyanakkor tisztázódott a körözések ügyében. Mégpedig az, hogy hogyan kaphatták el az osztrák rendőrök Raffaeléket 20:50-kor, ha a hivatalos verzió szerint csak 21:43-kor kapták kézbe a körözést ellenük. Ez úgy történhetett meg, hogy a veszprémi rendőrök "azonnal jelzéssel éltek a gyanúsítottak személyéről, szóban tájékoztatták az osztrák kollégákat". Hogy mit jelent az "azonnal", az kérdéses. Váradi Piroska ugyanis pontos időpontot nem tudott mondani azzal kapcsolatban, hogy mikor szóltak az osztrák rendőröknek. "Telefonon történt a tájékoztatás" - mondta el. Ez viszont - úgy tűnik - pontos és részletes lehetett, mert az osztrák rendőrök hamar lekapcsolták Raffaeléket, ami csak úgy lehetséges, ha az autó típusa, sőt talán rendszáma is szerepelt a tájékoztatásban.

Kapcsolódó cikkek
   Írásos fegyelmi Veszprém megye rendőrfőkapitányának
   Veszprémi gyilkosság - mitől félnek a rendőrök?
   Veszprémi gyilkosság: egyre biztosabban körvonalazódik a kép!
   Veszprém: megrázó vallomás a gyilkosság éjszakájáról
   Veszprémi gyilkosság: erre senki sem számított! Újabb fejlemények
   Cozma-gyilkosság: az enyingi garázdák közül hatan ott voltak Veszprémben is!
   Veszprémi gyilkosság: Újabb részletek - egyre zavarosabb a kép!
   Veszprémi gyilkosság: cikkünk nyomán rendkívüli vizsgálat indul!


Két különböző késsel szúrták meg Marian Cozmát?
2009. február 19., csütörtök 11:30 InfoRádió

Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség azt a férfit, akit szerdán állítottak elő a Cozma-üggyel összefüggésben. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen szerepe volt a bűncselekmény elkövetésében.

A Cozma-gyilkosság ötödik gyanúsítottja egy 47 éves zalaegerszegi férfi, akit a rendőrség azt követően fogott el, hogy elemezték a szórakozóhely belső kameráinak felvételeit és a tanúvallomásokat.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a férfit a zalai kollégák állítottak elő, majd Veszprémbe szállították, ahol a nyomozók kihallgatták, majd meggyanúsították. Váradi Piroska arról nem nyilatkozott, hogy pontosan mit követett el a férfi, milyen szerepe volt az emberölésben vagy a dulakodásban.

A Magyar Nemzet információi szerint a férfit a helyszínen elkövetett legsúlyosabb bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják. A stop.hu információi szerint a román válogatott és a Veszprém kézilabdásának, Marian Cozmának a halálát nem egyetlen késszúrás okozta, hanem két különböző késsel szúrták meg. Azt azonban nem tudni, hogy kik voltak az elkövetők.

Korábban a nyomozók azt mondták, hogy az osztrák hatóságok által elfogott Raffael Sándor volt az, aki szíven szúrta a sportolót.

A Cozma-ügy ötödik gyanúsítottja egyébként nem ismeretlen a hatóságok előtt, korábban ugyanis volt már büntetve, a Zalai Hírlap információi szerint csalásért és kerítésért, és jelenleg életveszélyt okozó testi sértés miatt folyik ellene eljárás.

Lesznek még gyanúsítottak?

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy lesznek-e további gyanúsítottjai a veszprémi kézilabdások ellen elkövetett támadásnak. Korábban a nyomozók azt mondták: az öt személy letartóztatásával teljessé vált a kör.

A magyar nyomozók pénteken, a határon veszik át az osztrák hatóságoktól azt a két férfit, akit szintén összefüggésbe hoztak a gyilkosság elkövetésével. A két gyanúsítottat február 9-én fogták el az osztrák rendőrök, azóta őrizetben voltak.

A Népszabadság értesülése szerint a Cozma-ügy kapcsán fegyelmit kapott a Veszprém megyei rendőr-főkapitány. Bolcsik Zoltán ugyanis félretájékoztatta az országos rendőr-főkapitányt. Ezért mondta azt Bencze József, hogy nem találták az ügyeletes bírót, s emiatt adták ki órákkal később az elfogatóparancsot a Cozma-ügy gyanúsítottjaival szemben.

Mindezt a veszprémi városi bíróság elnöke cáfolta. Ezt követően egy rendőrségi belső vizsgálat derítette ki, hogy a rendőrség egyik munkatársa tájékoztatta félre az országos rendőr-főkapitányt.

Kálló Izabella

4 megjegyzés :