Blogarchívum

2009. január 21., szerda

Drága lehet az ingyenes...

Több tízezer forintot is veszthet az a fogyasztó, aki nem olvassa el figyelmesen az ingyenes internetes szolgáltatásokról szóló szerződési feltételeket. Ezek egy része ugyanis csak korlátozott ideig ingyenes, utána viszont fizetni kell értük. Ilyen esetben a fogyasztó jogilag gyakorlatilag teljesen védtelen.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) egyre több panaszt kap ingyenesnek hitt internetes szolgáltatások, elsősorban hirdetések miatt. A világhálón sokan vesznek igénybe ilyen lehetőségeket, de az emberek egy része néhány hónap múlva pár ezer, de akár 20-30 ezer forintról szóló számlát is kapott a honlap üzemeltetőjétől – mondta Szép Gábor, az OFE szóvivője.

Az esetek többségében kiderült, hogy a fogyasztó nem olvasta el figyelmesen a szerződési feltételeket, amelyben leírták, hogy a szolgáltatás csak korlátozott ideig ingyenes, utána azonban fizetni kell érte. Az oldal üzemeltetői az ingyenes időszak végén semmilyen figyelmeztetést nem küldenek, sőt a honlapon található Általános Szerződési Feltételek menüpontban többnyire azt is kikötik, hogy a fogyasztó felelőssége a hirdetést időben levenni – tette hozzá a szóvivő.

Az OFE szerint ilyen esetekben a fogyasztó jogilag gyakorlatilag védtelen, hiszen amikor megrendelte a szolgáltatást, akkor egy kattintással jeleznie kellett, hogy elolvasta és elfogadta a szerződési, regisztrációs feltételeket. Mivel ez írásbeli nyilatkozatnak felel meg, utána már nehezen lehet fellépni a szolgáltató ellen. Szép Gábor hozzátette: több hasonló ügy került már a békéltető testületek elé, de nagyon nehéz bebizonyítani a fogyasztó igazát. Az ugyanis nem elég érv, hogy figyelmetlen volt és nem olvasta el a feltételeket.

Az OFE ezért mindenképpen a körültekintő tájékozódást javasolja. A fogyasztó szánjon néhány percet arra, hogy tüzetesen végigolvassa a gyakran több oldalas szerződési feltételeket, majd utána mérlegeljen, hogy így is igénybe akarja-e venni a szolgáltatást.

(FH)

3 megjegyzés :

  1. Eleve !!!

    NEM MINŐSÜL szerződésnek az egyoldalú diktátum, amit szolgáltató követ el.
    Eleve nem érvényes egyik szerződés se, amit telefonon, interneten csikarnak ki, mivel a szerződés létrejöttéhez

    minimum KÉT EGYENRANGÚ FÉL szükséges,
    a 2 fél együttes jelenléte szükséges 2 tanúval.

    Hiába hazudoznak és ákom-bákomoznak a szolgáltatók, hogy minden visszaélést, amit elkövetnek az törvényes lenne, EZ NEM IGAZ.
    Igaz ellenben az, hogy gyakorlatilag minden SZOLGÁLTATÓ hivatalból elkövetett BŰNCSELEKMÉNYT hajt végre, amikor visszaél hivatali munkaköri kötelességével. (255.§. 3-8 év börtön !)

    (ez alól kivétel a fodrász, mainkürös-pedikürös, slussz)

    VálaszTörlés
  2. A fodrász, a manikűrös, a zöldséges, stb. nem esik eme joghatály alá, minthogy nem hivatalnok. :D

    VálaszTörlés
  3. A szolgáltatás alól kivételek.

    VálaszTörlés