Blogarchívum

2008. szeptember 14., vasárnap

Hármas egyházi ünnep Csíkszeredában


  Hármas egyházi ünnepet ülnek a hétvégén Csíkszeredában. A csíksomlyói kegytemplomban pénteken és szombaton Mária-búcsúra kerül sor, és a Gyulafehérvári Egyházmegye fennállásának ezredik évfordulója alkalmából meghirdetett millenniumi év veszi kezdetét, míg vasárnap a 250 éves Szent Kereszt-templomban lesz ünnepi szentmise.

A csíksomlyói kegytemplomban a Mária neve napja őszi búcsú alkalmából 8, 10.30 és 17 órától tartanak szentmisét. A csíktaplocai engesztelő imacsoport vezetésével éjszakai virrasztásra is sor kerül 21 órai kezdettel. Ezt éjfélkor a templom előtti téren tartott gyertyás körmenettel, illetve a kegytemplomban celebrált éjszakai szentmisével szakítják meg.

A millenniumi év ünnepélyes megnyitójára szombaton kerül sor szintén Csíksomlyón. Ez alkalomból is ünnepi sorrendben tartják a szentmiséket. A fél 11-kor kezdődő, a templom előtti téren celebrált szentmisét követően Jakubinyi György érsek nyitja meg azt a fotókiállítást, amely a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházat mutatja be. A tárlat a Jakab Antal Tanulmányi Házban tekinthető meg. A szervezők sok zarándokra számítanak, ezért szombaton lezárják a forgalmat a templom környékén.

Vasárnap a barokk stílusban épült Szent Kereszt-templom fennállásának 250. évfordulóját ünneplik. A város 1751-ben vált önálló gyülekezetté, amelynek első plébánosa, Szász János építtette a nemrég restaurált templomot, valamint a hozzá tartozó épületeket, a régi plébániát, a harangozói és kántortanítói lakást. Utóbbiak megsemmisültek az 1916-os román betöréskor. A templomot 1758-ban benedikálták a Szent Kereszt tiszteletére. Később kápolnával egészítették ki, amelyet Unger József épített 1771-ben Nepomuki Szent János tiszteletére. Ezt a templommal együtt 1784-ben Batthyány Ignác püspök szentelte fel.

A Szent Kereszt-templom búcsúját vasárnap 12.30-kor Jakubinyi György érsek, 19 órakor pedig Tamás József püspök vezetésével tartják a Millenniumi templomtéren. Este a Psallite együttes koncertjével zárul a rendezvény.

Túros Eszter
www.kronika.ro 

2 megjegyzés :

  1. Köszönm, én Jó Istenem, hogy járhattam benne. Milyen lehet egy istentisztelet ott...?!
    Remélem, erre is sor kerül legközelebb.

    VálaszTörlés