Blogarchívum

2008. szeptember 14., vasárnap

Felszámolják a katolikus felekezeti oktatást Erdélyben?


[ 2008. szeptember 14., 15:37 ]

Báthory István líceum
  A csak nemrég kiharcolt egyházi oktatás felszámolásának első lépését látják a kolozsvári szülők abban, hogy a római katolikus gimnáziumot minisztériumi határozattal egy állami iskolába olvasztaná be a román állam. Az önkényesen, szülők és tanárok megkérdezése nélkül hozott döntést ráadásul a katolikus főesperesi hivatal is támogatja.

A Pázmány Péter Katolikus Gimnázium diákjai és tanárai ma reggel a kolozsvári Szent Mihály templom előtt tüntettek a Báthory István líceummal történő erőszakos összevonás ellen, amely egybehangzó véleményük szerint az 1948-as államosításra emlékeztet.

Az összevonást támogató Kovács Sándor főesperest nem sikerült elérni, de korábban adott nyilatkozatában azt mondta: ezzel a lépéssel a katolikus felekezeti oktatás nem számolódik fel, hanem, a Báthory Gimnázium nagy létszámán keresztül megerősödik.

Én úgy érzem hogy akik ezt tervezték és akarták, valójában elárulták a katolikus ügyet, ugyanis anélkül tették meg ezt a lépést, hogy kikérték volna az iskola vezetősége, szülői közssége, és diákjainak véleményét - mondta Schuller Hajnal, a Pázmány Péter Katolikus Gimnázium igazgatója.

Holnap tehát anélkül kezdődik meg az iskolai év, hogy a katolikus gimnázium státusza rendezett lenne; a szülők és tanárok elhatározták: amennyiben kényszerítenék gyerekeiket, hogy átiratkozzanak a Báthory líceumba, folytatják a tiltakozást.

Duna Tv 

8 megjegyzés :

  1. A kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Énekkara énekel
    Karnagy: Kovács László Attila
    Bárdos Lajos: Az Úr Istent magasztalom (Illyés: Sóltári énekek, 1963)

    VálaszTörlés
  2. Jó lenne valahogyan segíteni nekik.

    VálaszTörlés
  3. Most kapjuk meg a választ, miért is kellett Czirjáktól megszabadulni és eltüntetni Kolozsvárról!

    Mocskos játékot játszik a katolikus egyház Erdélyben...

    Ha nincs helyük,szerintem van hely a Báthoriban két iskolának is.
    Vásárhelyen is egy épületben működik a Bolyai és a református gimnázium.

    Hogy arról már szó se essék, miszerint a mostani Báthori volt a piarista fiúgimnázium a II. világháború előtt....

    VálaszTörlés
  4. Bizony, egyeseken nagyon rövid a reverenda. Erősen kilátszik a lóláb.

    VálaszTörlés
  5. Ha valóban RÓMAI katolikus az iskola, akkor tudni kell, hogy az VATIKÁN tulajdonában van, XVI.Benedek pápa dönt a soorsáról és nem a helyi politikai bűnbanda !
    Nem egy nyegle biciklistát kell kiküldeni a pápához, hanem egy elszánt csoportnak -akik érintve vannak- kell kimenni és követelni a védelmet.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Bedefy, én ezzel a biciklistával személyesen találkoztam a TF aulájában, a Csoóri-Tarlós-Knopp Mária-Pozsgay esten, az útról szóló könyvét népszerüsítette. Elég sokára kerültem a közelébe, pár percig a látószögemben volt. Megmondom öszintén, nem tapasztaltam rajta, nem hogy nyegleséget de semmi negatívat.
    Érdekel, hogy megjegyzésedet mivel támasztod alá. Gondolom, közelebbröl ismered.
    De a fegyvertény, ezt az utat megtenni - egyedülálló. Figyelemfelhívó hatású - ezzel beteljesítette feladatát.

    Igen, Erdélybe maga a római pápa menjen, de megteszi egy jó magyarországi, katolikus bíboros érsek is. Ismertek ilyet mára ?

    VálaszTörlés