Blogarchívum

2008. szeptember 14., vasárnap

Ezer éves a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye


2008. szeptember 13., 22:52
Ezer éve alapították a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyét. Az egész évben tartó millenniumi ünnepség sorozat megnyitóját egyházi és közéleti személyiségek valamint többezer zarándok részvételével Csíksomlyón tartották.

Öröm és bánat kísérte ezer éves múltunkat hoztuk ajándékba a Magyarok Nagyasszonyának, aki Szent István kérésére végigkíséri történelmünket. A jubileum jó alkalom arra, hogy a lelki megújulásért hálával emlékezzünk a múltra, szenvedéllyel éljük a jelent és bizalommal tekintsünk a jövőbe - hangsúlyozták az erdélyi egyházmegye előljárói a millenniumi évnyitó ünnepi szentmiséjén.

A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyét 1009-ben Szent István alapította. Az alapító iratok 1277-ben, a székesegyházat pusztító tűzvészben elégtek. Az egyházmegye alapításának évszámát csupán két évtizede Páter Szilas római jezsuita történész tudta bizonyítani. Dr. Jakubinyi György a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke elmondta: összehasonlítva a püspökségeknek az alapító bulláit, rekonstruálni tudta meggyőző módon, hogy a Szent Istváni püspökség sorozatában a kalocsai, az egri, az esztergomi után következik1009-ben az erdélyi püspökség megalapítása.

A millennium ünneplését egyházmegyei és kerületi, ifjúsági, hitéleti rendezvények egész sora kíséri. Évkönyvet adnak ki és kiállításokat szerveznek.
A Csíksomlyón pápai áldással megnyitott millenniumi évet 2009. szeptember 29-én, a gyulafehérvári székesegyházban szintén ünnepi szentmisével zárják.

Duna Tv

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése