Blogarchívum

2008. szeptember 11., csütörtök

Az SZNT elnökének levele az MPP és az RMDSZ vezetőihez: álljanak a székely népszavazás mellé!

Az SZNT elnökének levele az MPP és az RMDSZ vezetőihez: álljanak a székely népszavazás mellé!
2008-09-11. 15:44

Tisztelt Elnök Urak!

A Székely Nemzeti Tanács népszavazást kezdeményez Székelyföld autonómiája ügyében, amelyet 2008. november 30-án, a parlamenti választásokkal egy időben kell megtartani.

Önöknek, az Önök pártjainak és önkormányzati tisztségviselőinek kiváló alkalom bizonyítani, hogy az egységet nem személyek vagy pártok körül képzelik el, nem saját személyüket helyezik a magyar közösségi összefogás középpontjába, hanem azt a jövőképet, amelyért érdemes összefogni, azaz a romániai magyarság államon belüli önrendelkezését, úgy ahogy az Önök szervezeteinek programjában áll.

A Magyar Polgári Párt programjában olvasható:
„Az autonómia számunkra olyan közjogi megoldást, intézményes keretet jelent, amely által, döntési és adminisztratív jogkörök egy meghatározott közösségre történő átruházása révén, biztosított az illető közösség megmaradása és boldogulása.”

Az RMDSZ programja hasonló gondolatot fogalmaz meg:
„A romániai magyarság identitásának megőrzésével kapcsolatos érdekek hatékony védelmét, e jogok garantálását, valamint az esélyek és eszközök biztosítását csak a jogállam keretei között létrehozott autonómiák intézményei révén tartja lehetségesnek.”

Székelyföld autonóm közigazgatási régióként csak a közigazgatási határok megváltoztatásával hozható létre, a törvény értelmében az erre vonatkozó törvénytervezeteket a parlament elé terjeszteni,csakis helyi népszavazás után lehet.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottságának határozata értelmében felkérem Önöket, ösztönözzék a székelyföldi polgármestereket és tanácsosokat, hogy tűzzék napirendre, majd szervezzék meg a Székelyföld Autonómia Statútumának törvényerőre emeléséhez szükséges népszavazást 2008. november 30-án, a parlamenti választásokkal egy időben.

Ezáltal lehetőség nyílik valóra váltani az RMDSZ négy év előtti programjában meghirdetett célt: Együtt az autonómiáért!, mint ahogy a választási ígéretek is valóra válnak. Ha nem több mandátumért, hanem a közösség jövőjéért fogunk össze, akkor a várhatóan magas részvétellel az is elérhető, hogy minden eddiginél hatékonyabb képviselete legyen a magyarságnak Románia Parlamentjében, és egyben megteremtődik az előfeltétele annak, hogy Székelyföld államon belüli önrendelkezéséért közösen és eredményesen tudjunk cselekedni.

Az Önöké a döntés, és a döntés felelőssége a választók és az egész magyarság előtt!

Izsák Balázs
A Székely Nemzeti Tanács elnöke

Marosvásárhely, 2008.09.11.

(Erdély Ma)

1 megjegyzés :

  1. Helyeslem. Végre valami megmozdul. Csak határozott és kemény fellépés esetén lehet a magyar kisebbségek őket megillető jogait kivívni.

    VálaszTörlés