Blogarchívum

2008. augusztus 27., szerda

A Magyar Termék Napja


Közreadja : polgarinfo, Aláírók száma :72

„Akit magyarnak teremtett az Úristen és nem fogja pártját nemzetének - nem derék ember”

Gróf Széchenyi István
 
Kevés olyan személyisége van a magyar történelemnek, mint Széchenyi István, aki méltán érdemelte ki a „legnagyobb magyar” címet. Napjainkban híján vagyunk az ilyen kvalitású államférfiakból, ezért a nemzetünk számára fontos döntések kezdeményezése, nekünk, civileknek jutott osztályrészül.

Előzmények

Hazánkat elárasztották a legsilányabb minőségű áruk, melyek nem csak egészségünket veszélyeztetik, hanem olcsó dömping áraiknak és nem megfelelő minőségüknek köszönhetően ellehetetlenítették a magyar termelőket, vállalkozókat, ezzel nemzetgazdaságunknak, nemzettudatunknak is óriási kárt okoztak, okoznak.
Honi termékek híján függőségünk immár állandósult a külföldi áruktól, illetve az előállító országok gazdasági-politikai helyzetététől, ezáltal a magyar produktív gazdaság szereplői és hazánk polgárai egyaránt kiszolgáltatottá váltak.

Jelen

A boltok polcain található áruk túlnyomó része nem Magyarországon készült, előállítóik külföldi cégek, melyeknek tekintélyes hasznot hajt az előállításból származó profit. Az ebből származó bevételt azonban kiviszik az országból, ezért abból más nemzetek polgárai részesednek. A kereskedelmi cégek döntő többsége szintén külföldi kézben van, így a termék eladásából eredő bevétel sem a magyar vállalkozókat gazdagítja, a hazai kereskedelem kénytelen beolvadni a multinacionális csoportokba, különben csődbe megy. Mindezek figyelembevételével megállapíthatjuk, hogy a magyar vásárlók fizetik meg mások jólétét, miközben hazai termelőink számára még az alapvető juttatások is bizonytalanok.

Gazdasági jólétünk alapja a stabil ipar, azonban nem mellékes, hogy az ipar által termelt haszon hol marad. A termelők nyereségük tekintélyes részét visszaforgatják vállalkozásaikba, hogy lépést tudjanak tartani versenytársaikkal. A magyar termelők azonban jelentős hátrányt szenvednek a külföldi tőkeerős konkurenciával szemben, mivel termékeik hátrányt szenvednek saját, honi piacukon.

Miért jó a magyar termék?

Helyben termelik, készítik, ezért:
  • magyar munkaerő szükséges az előállításához, így munkát ad a magyar embereknek,
  • a termék előállítója helyben adózik, így hozzájárul hazánk költségvetéshez,
  • nem terheli a messziről történő ideszállítás költségeit,
  • élelmiszerek esetén egészséges, mert nem tartalmaz frissentartó adalékanyagokat,
  • csökkenti kiszolgáltatottságunkat az importtermékekkel szemben,
  • magyar igényeknek felel meg, nem a vásárlót kényszeríti az áru alkalmazkodásához, hanem a termelőt ösztökéli a vásárló igényeinek kielégítésére,
  • megakadályozza a vidék elsorvasztását, és lehetőséget nyújt a megújulásra,
  • nem vész kárba az évszázadok alatt felhalmozott tudásanyag.
Csak magyar terméket?
Az import termékeket nem nélkülözhetjük, mivel országunk nem képes mindent előállítani. Nem kérhető a vásárlótól, hogy mondjon le alapvető szükségleteiről, mert azt nem hazai cég gyártja, azonban saját jól felfogott érdekében előnyben részesítheti a hazai termékeket.

A hazai termelőkhöz
A magyar termékeket vásárlókon túl, a termékeket előállítókat, kereskedőket is szólítjuk, hiszen részvételük nélkül a vásárlók döntése is nehézségekbe ütközik. Felkérjük a cégeket, hogy termékeiken jól látható helyen tüntessék fel a gyártás helyszíneként Magyarországot, esetleg a magyar trikolórral keltsék fel vásárlóik figyelmét a származási helyre.

Magyar Termék Nap
A felsorolt érvek szükségessé teszik, hogy felhívjuk társadalmunk figyelmét a honi termékek előnyeire, ezért javasoljuk, hogy szeptember 21-e, Széchenyi István születésnapja legyen a Magyar Termék Napja.

Felkérjük a magyar polgárokat, hogy ezen a napon csak magyar terméket vásároljanak, így demonstrálva kiállásunkat a hazai termelőkért, vállalkozásokért, munkavállalókért, a magyar gazdaságért!
Felkérjük továbbá a parlament összes képviselőjét, hogy iktassák törvénybe e napot, mint hivatalos ünnepnapot.

A petíciót kezdeményező Polgár Info vállalja, hogy listát állít össze azokból a gyártókból, termelőkből, kereskedőkből, melyek a következő kritériumoknak megfelelnek:

  •  gyártás, termelés helyszíne Magyarország kell legyen,
  • az áru előállításában magyar emberek vesznek részt,
  • az alapanyag legalább 60%-a magyar forrásból származzon (élelmiszer esetén 90%),
  • a cég Magyarországon legyen bejegyezve, itt adózzon,
  • magukat magyarnak valló tulajdonosai legyenek (100%-ban).
Jelentkezni a magyartermeknapja@polgarinfo.hu e-mail címre lehet, melyben kérjük a cég nevét, székhelyét, elérhetőségét és rövid felsorolást termékeikből. A folyamatosan frissülő listát portálunkon helyezzük el (www.polgarinfo.hu), ez a jelentkező cégek ingyen reklámot és potenciális magyar vásárlókat jelent.

http://www.polgarinfo.hu/modules.php?name=ePetitions&op=more_info&ePetitionId=9


4 megjegyzés :

  1. Nálunk is elindult egy ilyen kezdeményezés, Székelyföldön, támogassuka helyi vállalkozókat, úgy, hogy az ő termékeiket választjuk.
    Jó ötlet mindenképp
    És jó ez apolgárinfó, sok jó dolgot hozol onnan kedves Levendulanéni:-))
    Köszönjük!!!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Ezzel csak egyetérteni lehet, bár én azzal is elégedett lennék, ha az eddigi hasonló mozgalmak működnének, de sajnos nem teszik. :-(

    VálaszTörlés
  3. Az elgondolás nagyon jó, legalább idáig eljutottunk, de minden ötlet annyit ér, amennyi megvalósul belőle. Hiányzik a stabil összeköttetés a termelők és a fogyasztók között.
    Tulajdonképpen nem értem, miért, hiszen a neten létezik a "Tesz-vesz" és hasonló keres-kínál értékesítő portál.
    Miért ne lehetne ilyet a hazai termék számára is létrehozni?
    A korábbi meggymentő akció példáját felhasználva, mondjuk meghirdetnék, hogy "meggy eladó x Ft/kg."
    Valakinek koordinálnia kéne.
    Érdemes átgondolni és megcsinálni.

    VálaszTörlés
  4. Ez azért sem működik, mert fontosabbnak tartjuk az olcsó árakat (persze kényszerből), a nagy áruházak árukészletét, és hogy mindent egy helyen vehessünk meg. A szokásaink rabjai vagyunk, és mindenért üzletekbe, kereskedőkhöz megyünk, azok viszont az üzletet tartják szem előtt.
    Ki lenne hajlandó elmenni almáért Újpestre, barackért a Keleti Pu.-hoz, és kenyérért a megszokott pékségbe Kőbányára? És ez ugye csak Pest lakossága.

    VálaszTörlés