Blogarchívum

2008. június 25., szerda

Kurultaj reklámfilm - 1 perces




II. Magyar - Madjar törzsi találkozó Kunszentmiklós, 2008. augusztus 7-10.

7 megjegyzés :

  1. Köszönöm! Jó lenne eljutni, nagyon érdekes dolgokat hallottam Vukics Ferenctől- a barantások vezetőjétől- Szegeden, egy bemutatójuk alkalmával. Ott említette, hogy az idén nálunk lesz a Magyar-Madjar találkozó.

    Egyébként innentől kezdve elég gyenge lábakon áll a finnugor elmélet. Bár senki nem tagadja, hogy van közünk egymáshoz, mégis bebizonyosodni látszik az altaji rokonságunk.

    VálaszTörlés
  2. A finnugor elméletet a Habsburgok kezdték erőltetni az 1848-49-es szabadságharc leverése után. Az ún.Bach-korszak egyik eleme volt, hogy az MTA-t utasította a császári udvar, a finnugor-elmélet erőltetésére. Úgy tűnik, egyes dolgokban rendkívül hagyományőrző tud lenni az Akadémia.
    A finnugor rokonság elméletét már a finnek sem tartják, helyette inkább finn-ugor barátságról lehet beszélni. Vérségi és nyelvi szempontból sem áll meg a rokonság elmélete. Az tény, hogy léteznek olyan közös szavak, amelyekre az egymás közti kereskedelemben volt szükség.

    VálaszTörlés
  3. Úgy tudom, Széchenyi nagyon neheztelt azért, amit csináltak az akadémiából, hisz nem ezért szerette volna, ha felállítják az intézményt.

    VálaszTörlés
  4. Hát bizony, abból éppen az ellenkezője lett, mint amiért Széchenyi létrehozta. Érthető, hiszen éppen Széchenyi ellenében rontották meg a Habsburgok.

    VálaszTörlés
  5. Általában minden nép a valóságosnál dicsőségesebb képet próbál festeni magáról, mi viszont mindent megteszünk azért, hogy a dicső képet elhomályosítsuk. Úgy tűnik, még mindig Trefort Ágoston 1877-ben tett szavai vannak érvényben: " a kormány a jövőben csakis a tudomány ama képviselőit fogja támogatni, akik a finn-ugor eredet mellett törnek lándzsát."Acsády Ignác a következőt írta 1895-ben: " a tudós czím nálunk éppen nem a tudományos munka alapja. Azt is csak kegyelteknek szokták adományozni, akár tudnak valamit, akár nem." Vajon az újabb régészeti leletek, előkerült írásos emlékek vagy nyelvészeti megállapítások hatására átírták-e a történelemkönyveket? A válasz: nem. Sem a XIX.században előbukkant mezopotámiai ékírásos leletek, sem a XX. századi genetikai stb. vizsgálatok eredményei, sem semmi más lelet, kutatási eredmény nem volt hatással a hivatalos történetkutatásunkra. Mintha nem akaródzna a magyarság történetének kiderítése.
    Bunyevácz Zsuzsától idéztem.

    VálaszTörlés
  6. Most olyanokat tudtam meg amit eddig nem:)

    VálaszTörlés