Blogarchívum

2008. június 25., szerda

A Kurultaj napjainak műsorszerkezete


1. Főprogram

A rendezvény legfontosabb eleme. Az arculat megteremtésének legfontosabb eszköze. A korábbi madjar - magyar törzsi találkozó történéseit és a magyar hagyományos rendezvényrend formavilágát, valamint a tudományos munka ismertetéséhez és népszerűsítéséhez szükséges elemeket tartalmazza.
A szkíta – hun - avar – magyar kulturális- és életmódbeli folyamatosságot, a magyar alapértékeket, az ősök-, a testvér és rokonnépek tiszteletét, a magyarság földrajzi- és időbeli határokon átívelő egységét és közös felelősségvállalását tükrözi. Itt kell kiemelten kezelni a kazakisztáni madjarok - és az itthoniak egymásra találásának fontosságát.

2. A főprogrammal párhuzamosan folyó programok

A főprogram mellett folyó programok nem egy másik színpadként /műsorterületként/ működnek, hanem folyamatosan foglalkoztatást biztosító helyszínekként. A főprogram törekszik arra, hogy a lehető legjobban kiemelje a magyar kultúra értékeit és lefedje a családok, közösségek műsorigényét. Bárki találhat az érdeklődési területének nem megfelelő főprogram részlet helyett más elfoglaltságot, érdekességet a párhuzamosan zajló események közül. Ez a kettős szerkezet biztosítja a rendezvény természetes lüktetését, dinamikáját és áramlását, amely a lehető leghosszabb ideig igyekszik lekötni a kilátogatókat. Fontos, hogy a főprogram mondanivalójával azonos értékeket tükröző események kerüljenek kiválogatásra. Egy-egy „vurstli” jellegű elem képes az egész rendezvény képét tönkretenni /kínai piac, műanyag játékok, színvonaltalan, zavaró zene stb./


2008.08.07 Csütörtök

08.00 – 20.00-ig Bösztörpusztai tábor felépítése, résztvevők érkezése, jurták állítása, táborrend szervezése
21.00 Tábor szemléje, vezetők feladatszabása
22.00 Táncház a résztvevőknek
01.00 Takarodó

2008. 08. 08 Péntek
06.00 Ébresztő
06.10 Napköszöntés
7.00 Reggeli
08.00-11.00 Csapatszemle és főpróbák
11.00 200 fő gyalogos, 30 lovas indul a kunszentmiklósi fogadóünnepségre
12.00 Tábor Ebéd
12.00 A Madjar küldöttség érkezése a főtérre
- Fogadás /kenyér, só – édesség szórás/
- Polgármesteri köszöntő
- Fogadótánc - Kavalos öves – A madjarok részvételével
- Helyi hagyományőrző együttesek köszöntő műsora
14.00 - 15.20 Díszebéd a Polgármesteri Hivatal Dísztermében
/Képviselőtestület, Szervezők, MVSZ, szomszéd települések vezetői, csapatok vezetői/
15.00 Előkészítő csoport kiutazása a kagáni sírhoz
16.00 - 17.00 Megemlékezés a kagáni sírnál, /kopjafaállítás, faültetés, szalag, kő/
17.30 - 18.30 Ünnepi testületi ülés /testvérvárosok részvételével, Saga testvérvárossá nyilvánítása/
18.30 - 21.00 Vacsora
22.00-ig A küldöttség kiérkezése a táborba /ünnepélyes fogadás, szállásfoglalás/


2008. 08. 09 Szombat
06.00 Ébresztő
07.00 Reggeli
08.00 Rendezvény kapunyitása
09.00 Hadak sorakozója, napköszöntés, közös lövés
10.00 Történelmi élőkép /részletezve/
13.00 Közös lakoma /kobzos zene/
14.30 Zenebemutató
15.00 – 16.00 Táncos – zenés program
16.00 Hadak sorakozója – Kurultaj
18.00 Lófuttatás
19.00 Vacsora
20.00 Tűzgyújtás, tűzugrás, tűzönjárás
21.00 Koncertek
23.00 Táncház


2008. 08. 10 Vasárnap
07.00 Ébresztő
08.00 Reggeli
09.00 Hadak sorakozója, napköszöntés, közös lövés
10.00 Történelmi élőkép - Magyar batír - lovas csata
13.00 Közös lakoma /kobzos zene/
14.00 – 15.00 Kök-paar verseny
15.00 – 16.00 Lovasíjász meghívásos verseny
16.00 – 17.00 Kazak műsor
17.00 - 19.00 Magyar Birkózó Verseny
19.00 Vacsora, díjkiosztó, ajándékozás
21.00 Koncertek
23.00 Táncház


A történelmi élőkép elemei:
- tábortelepítés
- hadak és nép bevonulása
- 350 barantás és táncos közös tánca
- 100 lovas közös vágtája
- 100 kisgyermek harci játékot játszik
- 100 ostoros közös ostormenete és ostorbemutatója
- 150 lovas buszkasi játéka
- 300 barantás és birkózó magyar népi birkózó küzdelme
- 350 dobos közös műsora a Szilaj Dobcsapat vezetésével
- 100 lovas lovasbirkózó bemutatója
- solymászok bemutatója
- 20 lovas kopjatörés bemutatói
- 500 barantás és más harcművész páros fegyveres küzdelmi gyakorlata
- 50 lovas ügyességi bemutatója
- terelés bemutató
- 50 lovasíjász és barantás lovasíjász bemutatója
- táncpárbaj
- 50 barantás, csikós, lovasíjász lóidomítási bemutatója
- 700 barantás, hagyományőrző íjász, íjász közös lövése
- 100 tülkös harcos közös hangja
- 1000 barantás, más harcművész, katonai hagyományőrző csatajelenete /50 lovas a csatában, 100 a testőrségekben/
- 1000-1200 résztvevő közös hadi sorakozója és közös éneke /tülkösök, dobosok/

Oldal tetejére             Főoldal

7 megjegyzés :

  1. Erdekes, de azokkal a takarodo s ebreszto idokkel inkabb zombi lesz mindenki mint harcra kesz forradalmar akar "Coup" resztvevo. Masszoval, lehet hogy Makovecznek igaza van Vukics folott abban, hogy mar most cselkedjunk, ne varjunk Augusztusig, mer az ugy is csak egy nagy osmagyar buli lesz. Abban viszont Vukicsnak van igaza, hogy tobbre menenk egy rendszer valtoztatas probalkozassal, ha jol meszervezett, s betervezett methodusokat alkalmaznank, nem csak kirobbanva neki futva a Parlamentre rontva egy varosi tomeggel.
    A videknek meg kell szervezni magat ahozz, hogyilyen jol sikeruljon, effektiven, sha ez megtortenik, meg valoszinuleg verontas nelkul is meg lehet oldani a rendszer valtoztatasat. De ugy hogy bulizunk reggel 1-ig, s masnap mar keszen alljunk a munkara reggel 6-kor, ugy 4-5 ora alvason, nem les senkinek sem energiaja behatolni a varosba, plane nem tomegesen. Ugyhogy remelem nem ezekre a napokra szanjak a nagy politikai megmozdulast, hanem talan vmi kozeli datumra ehhez a Kurultajhoz, de meg hatasosabb lenne talan jovore az Attila leszarmazottjai Kurultajjal kapcsolodoan, ha addig ki birjuk.
    Persze lehet, hogy a Mkovecz fele fakcio mar sikeres lesz most Kedden, de nem tudom mennyire terjedt el erre a szo, viszont Augustusra konnyu lenne elterjeszteni egy kis ugyes marketinggel.

    VálaszTörlés
  2. Ja en mindenesetre ott leszek mar most Kedden is, de ha kell kesobb is.
    Rendszer valtast kell teremteni, nem csak szemelyzet s part lecsereleseket!

    VálaszTörlés
  3. Mielőtt valami tévedés esne - elmondom, hogy véleményem szerint Vukicsék semmi erőszakos cselekményre nem készülnek.
    Tudati változást akarnak, Mahatma Gandhi szellemiségéhez hasonlóan.
    "Ha változást akarsz, te magad légy a változás".
    Amíg Makovecz az urbánusokhoz szól főleg, addig a Magyarok Szövetsége a "paganusok"-hoz, azaz a vidékhez.
    Aki teheti, teremtse elő saját erőforrásain belül az ennivalót, ruhát, szerszámot stb. Szőni, fonni, gyapjút kártolni, agyagedényt, kemencét készíteni, stb. Ne kelljen ismeretlen eredetű "élelmiszerrel" mérgeződni, ne kelljen távolkeleti, gyermekmunkával előállított, és a világon körbehurcolt termékeket vásárolni, amelyen mindenkinek több haszna van, mint amennyit az éhbérrel kizsákmányolt kap a munkájáért.
    Ezért aztán erősen kétlem, hogy mondjuk Vukicsék "megrohamoznák" a Parlamentet. Ez erős képtelenségnek tűnik.

    VálaszTörlés
  4. Igen ugy tunik ha a Szovjet erat idezzuk, akar az Ausztro-Magyar birodalomet. De most eppen gyenge a Honvedseg, onkentes, s nincs nagy haderejuk, az igazsagot bevallva. Most lenne a legegyszerub a videknek megszervezni komolyabb valtoztatast amit persze veghez is vihetne, mint ahogy itt ott tortenelmileg is meg tette. Nem uszitani akarok, csak, hogy a varosiak valoszinuleg kevesbe tudjak ezt elintezni az elkotelezet erdek csoportjaik miatt. Es a pacifistak nem fognak a kulfoldi nagyhatalmakkal szemben labdaba rugni. Az igazsag az, hogy az elkobzott nemzeti vagyonainkat is vissza kell teriteni,
    ha kell eroszakkal, -nem kell haborut csinalni nyilvan, de kenszerrel visszavenni mint ahogy Amerika visszavette Osama 300 billio dollarjat nehany eve, vagy Chavez visszavette az olaj cegeket Venezuelaban.
    Ha nekik szabad, nekunk is. Ez a szuverenitas. Jo, az Eu-n belul ne szorakozzunk, ha csak nem ki akarunk lepni, de az EU-n kivul annal inkabb. Ugyan ezt tennek masok ebben a helyzetben, meg a peldat mutatni akaro U.S.A. is. Ugyhogy igazan nem lehet azt mondani, hogy visszasirom a Bolszevik erat - sot az Oroszok nem csak akkor tettek meg, hanem Putin alatt megintcsak, mert o is visszavette a kontrolt az Orosz olaj oligarchiaktol. Ugyhogy itt nem utanzasrol van szo. Hanem onerdek cselekedetekrol. Ok azt csinaljak ami nekik jo. Ideje, hog mi is azt csinaljuk ami nekunk jo!

    VálaszTörlés
  5. Talán ez a leglényegesebb szempont.
    A vidék most könnyebben tudná szervezni magát, mint a város. Kiéheztetni is nehezebb. A nemzeti vagyon kérdésében haladó közgazdászok már követelik legalább 20 évre visszamenőleg a nemzeti vagyonleltárt, és azon belül az eltűnt vagyon útját.
    Viszonylag erőszakmentes és nem törvénytelen megoldás, ha a felelősöket óvadék ellenében szabadon bocsátják, csak az óvadék mértékének megállapításánál kell nagyon figyelni.

    VálaszTörlés
  6. egyet ertunk. Meg azt hozza tennem nem kell minden elozoleg allami vagyont visszateriteni, csak ami kimondottan nemzeti erdek. Van amit az allam nem kepes rendesen menedzselni, a tulajokat viszont adoztassuk meg igazsagosan (ne csak a szegenyeken s kozeposztalyon hajtsakbe kiadasaikra szukseges penzuket), ne hagyjuk oket ingyen mukodni. Legyen valami nemzeti haszon belole, ha mar megengedtuk, hogy itt is uzletelhessenek. Ezen kivul szabjuk meg nekik milyen kulturat nyomhatnak fiataljaink fejebe. ne engedjuk, hogy kimondottan Amcsi szajizre neveljek oket. (Mert most ejjel nappal megy az agymosas Hollyweirdbol-mig a Szovjetek csak nehany allomast vetitettek, az Amcsik elarasztjak a T.V.-t musoraikkal). S az agymosast nem csak a T.V.-bol kapjak, hanem rengeteg plakatbol varosszerte, uzlethirdetesekbol, s igy tovabb. Ha igy folytatodik a Magyarsag megszunik, s helyebe kerul egy Cegek kulturajat magolo maszlag, akar Amerikaban. S szerintem ha mar vkinek az tetszik, menjen csak oda. Nem fogom hianyolni.

    VálaszTörlés
  7. "..nem kepes rendesen menedzselni, ezen esetben a tulajokat.." ez igy kellett volna szoljon.

    VálaszTörlés