Blogarchívum

2008. június 27., péntek

Dobó István várkapitány földi maradványainak újratemetése

Rendkívüli:  FELHÍVÁS- ÉRTESÍTÕ : DOBÓ ISTVÁN EGRI VÁRKAPITÁNY földi maradványainak újratemetése
Kultúra
DOBÓ ISTVÁN EGRI VÁRKAPITÁNY földi maradványait 2008. június 28-án. de. 11. órakor

Dobóruszkán Római Katolikus templomban ökumenikus szertartás szerint temetik újra.



Tisztelettel hívunk és várunk, minden tiszteletét leróni kívánó magyar embert, magyar nemzetünk hagyományainak és történelmi nagyságainak tisztelőjét a páratlan XXI. század újratemetésre, ahol találkozhatnak az egri hős földi maradványaival.

Dobó István a Magyar Nemzet legkiválóbb hőse, tettre kész magatartásával beírta magát, nemcsak a magyar de Európa történelmébe, hősiességével kis és nagy nemzeteket mentett meg a pusztulástól.

A templomi szertartáson részt vesznek a keresztény egyházak, Abaházi Lívia operaénekes, ünnepi beszédet mond Dobóruszka pogármestere. Hallhatjuk a Komáromi Jókai színház igazgatójának Tóth Tibornak szavalatát.

Az ünnepi szertartás után kopjafa leleplezésére, majd agape ( ebédre) kerül sor.

Hajdan élt vitéz elődeink életéből és harcmodorából láthatnak korhű bemutatókat. Az esti órákban régi szokás szerint szertűz gyújtása lesz. Arra is fel kell készülni, hogy abban a megtiszteltetésben részesülnek, hogy Dobó István Eger várának főkapitánya földi maradványait vihetik.

Kérjük a részt venni kívánókat (főleg a távoli helyekről érkezőket, induljanak útnak előző nap). Egyeztetés és információ kérés végett hívják az alábbi számot. Mezősi László főszervezőt..

(06 20.5403180 mobil számon).

A település, Dobóruszka Sátoraljai határátlépés után kb. 100 km-re található.

Tisztelettel várja és üdvözli Önöket a szervezők nevében magyar szívvel

v.Szécsi Mátyás Pál
Nemzeti Zarándoknapok hazai koordinátora
Független újságíró, szabad médiás

Dobó István Léván
 
 
Ezekben a napokban Dobó István nevétől hangos körülöttünk a világ: a sajtó és egyéb tömegtájékoztató eszközök újratemetéséről, életéről és történelmi szerepéről bőségesen informálnak.
 
 
 
 A teljesség kedvéért mindenképpen szükséges, hogy életének mostanában egyáltalán nem emlegetett helyszínét, Lévát is bevigyük a köztudatba, hiszen ez is a Felvidéken található, s kitörölhetetlenül kötődik az egri hős életművéhez.
Az egri diadal után Dobó I.Ferdinándtól Dévát és Szamosújvárt kapta jutalmul, de amikor az 1556-os erdélyi országgyűlés elhatározta, hogy Izabella királynét visszahívják, a szultán nagy sereget küldött Erdélybe. Tíz hónapig tartotta a túlerő ellenében Dobó Szamosújvárt, de Ferdinánd nem küldött felmentő sereget, így kénytelen volt feladni a várat. Izabella a megígért szabad elvonulás ellenére bebörtönözte, de 1557-ben megszökött. Egy évre rá, mikor Erdély elszakadt a Habsburgoktól, veszett birtokait kárpótolandó, megkapta Léva várát. A vár nagy stratégiai jelentőségű volt ebben az időben, mivel a bányavárosok kulcsaként – köztük Selmecbánya és Körmöcbánya – védelmét biztosította. Az 1560-as évekre az ország egyik legnagyobb birtokosa lett.
 Ezzel összhangban – tudatában Léva kulcspozíciójának – nagy építkezésekbe kezd. A vár kapitányaként megerősítette, korszerűsítette az eredetileg gótikus építményt, kiegészítve egy erődítmény jellegű, reneszánsz várkastéllyal, mely máig Léva dísze. A várkapu fölött szép korabeli emléktábla őrzi ruszkai Dobó István nevét, az épület pedig Dobó-kastélyként ismert mindmáig.
Forrás: SZAKC – Zselíz, Erdélyi János

 

 

 

Rimaszombati Polgár Info / Felvidéki Polgár Info

6 megjegyzés :

  1. Isten nyugosztalja!
    elvittem, és köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Hej, de elmennék erre az eseményre....:(

    VálaszTörlés
  3. Látod, ezt a hírt előző nap este kaptam. Nyomban föltettem ide, de a hivatalos média hallgat róla, mint a csuka. Hát nem érdemel annyit szegény Dobó István, hogy a magyar állam hivatalosan képviseltesse magát?! (Esetleg csak én vagyok lemaradva a hírekről?)

    VálaszTörlés
  4. Igazad van. A hivatalos média hallgat, és még nagyon sokminden másról is.

    VálaszTörlés