Ólevendula BlogjaIdőkép doboz2015. augusztus 22., szombat

A termőföld közös nemzeti vagyonunk, Zöldgömb, szombat 13.05

A termőföld közös nemzeti vagyonunk, Zöldgömb, szombat 13.05 és 2015. augusztus 26. szerda 22.05:

Természeti erőforrásaink közül talán a két legfontosabb a termőtalaj és a víz. Míg hazánk vízkincseit az állam mindnyájunk érdekében közösségi, állami tulajdonban tartja, addig az állami termőföldek bérbeadása után, a MAGOSZ javaslatára a bérelt földek magántulajdonba adása is a kormány elé került ezen a héten. A sokszor botrányos állami földpályázatok után most a bérlők tulajdonába kerülhet közös vagyonunk, az állami földek nagy része. A klímaváltozás miatt az állam felelőssége is a lakosság élelmiszerellátása, sőt a környezetbarát gazdálkodás terjesztése, ennek biztosítéka lehetne az állami földek közösségi tulajdonban való tartása. A nemzeti földvagyonnak nem egyéni érdekeket, hanem közös céljainkat, így a nemzet jövőbeli élelmezését kell biztosítania – állítja az Élőlánc Magyarországért mozgalma. A stúdióban Ács Sándorné agrármérnök, ökológiai gazdálkodó, és Ertsey Attila ökoépítész, az Élőlánc vezetőségi tagjai.

Pusztítanak az erdőtüzek


Idén csak júliusban több millió négyzetméter erdő vált a lángok martalékává Magyarországon. A hazai erdőtüzek okai között elsősorban a gondatlanság játszik szerepet, de a tartós hőhullám és a szárazság, az éghajlatváltozás miatt világszerte gyorsan terjednek a lángok az erdőkben. A hazai erdőtüzekről beszél Nagy Dániel erdőmérnök, erdőtűzszakértő, a NÉBIH Erdészeti Igazgatóságának helyettes vezetője.

Nemzetközi természetbiológiai konferencia


Biodiverzitás-küldetés: új utakon a természetvédelem – ez volt a mottója a 27. Nemzetközi Természetvédelmi Biológiai Kongresszusnak, amelyet augusztus első hetében tartottak a dél-franciaországi Montpellier-ben, 2000 biológus, kutató, természet- és környezetvédelmi szakember részvételével. A világtalálkozó fő célja az volt, hogy a szakemberek megismerjék és közösen áttekintsék a természetvédelemben új módszereit, a tudományos és technikai vívmányokat. Az egyik résztvevő Bajomi Bálint természetvédelmi biológus, újságíró, természetfotós számol be a történtekről.
Szerkesztő – műsorvezető: Mangel Gyöngyi
'via Blog this'

ÉLŐ ADÁS ITT

Szerkesztő-műsorvezető: Mangel Gyöngyi
Telefonszám: +36-1-81-48-755
SMS-szám: +36-30-749-6720
E-mail cím: zoldgomb@lanchidradio.hu