Blogarchívum

2013. július 5., péntek

Tanú: P. Tamás „komplett elmebeteg”

Tanú: P. Tamás „komplett elmebeteg”:
2013-07-05 16:21:00
'via Blog this'

Tanú: P. Tamás „komplett elmebeteg”

A Prisztás-ügy harmadrendű vádlottjának védőügyvédjét leváltották, a történtek miatt meg kell ismételni a szerdai tárgyalási napot. Ma újabb védett tanú vallott P. Tamás ellen, és részletezte találkozóik körülményeit. Az első, 1999-es találkozót „maffiás jelenetként” írta le, és úgy érezte, P. Tamás „elmebeteg.”
Tanú: P. Tamás „komplett elmebeteg”
P. Tamás és két társának büntetőügyében a pénteki tárgyalási nap megkezdése előtt a bírónő elmondta, hogy a harmadrendű vádlott F. Ferenc új kirendelt védőt kapott tegnap délután. Korábbi védőjének ugyanis már júniusban törölték kamarai tagságát, ezért a jövőben meg kell ismételni a július 3-ai tárgyalási napot. A változások bejelentése után az egyes számú, védett tanút hallgatták meg a Fővárosi Törvényszéken, aki arról beszélt, milyenek voltak a P. Tamással szervezett találkozóik. Egy korábbi tanú, R. László is részt vett a tárgyaláson. Őt azért idézték be ismét – korábban P. Tamás ellen vallott – mert a tárgyalási napon felidézett eseményeknek ő is szereplője volt.
Jól ismerte
Az első számú, védett tanú elkülönített helyiségben foglalt helyet, az élő kapcsolatot zárt láncú videó-közvetítés biztosította. A tanú hangja nem, de képe el volt torzítva.
P. Tamást a tanú – elmondása szerint – az 1990-es évek eleje óta ismerte. Legutoljára 2012 tavaszán találkoztak, a vádlott akkor R. Lászlóról érdeklődött, mert a férfi feltételezte, hogy vádalkut kötött.
R. Lászlóval egyébként fiatalkora óta kapcsolatban állt a tanú, jó barátok és üzlettársak voltak, emellett 1998-ban együtt voltak előzetes letartóztatásban az olajügyek kapcsán. A másodrendű vádlott, H. István pedig P. Tamás mindenese volt, akit a tanú Hatyiként ismert: „autót vezetett, testőr-szerepet töltött be” – részletezte.
Az első üzenet
T. Tamás üzent R. Lászlónak az első közös találkozás ügyében. A tanú csak a találkozó napján – 1999 elején – tudta meg, hogy P. Tamással fognak találkozni: „én kész tényeket kaptam” R. Lászlótól – mondta. Kiemelte, hogy nem volt mindennapos dolog, hogy egy találkozó miatt üzennek neki, és nem keresik meg személyesen.
A tárgyalásnak ezen a pontján a tanú az előtte lévő üres papírokat zörgette, a zajra pedig P. Tamás egyből feltette kezét, hogy jelezzen a bírónőnek. A papírokat a félreértések elkerülésének érdekében eltetették a tanú elől.
Csuklya
A tanú ezután folytatta a találkozás történetét. Úgy idézte fel, hogy több villamoson utaztak, majd egy Opel Astrával indultak el a Vígszínháztól. A városból kiérve pedig a sofőr megkérte őket, hogy csuklyát húzzanak a fejükre. „Én nem akartam”, „furcsának találtam”, és „ha egyedül lettem volna, biztosan kiszálltam volna”, de R. László javaslatára mégis engedett a kérésnek – mesélte el a tanú. Emlékei szerint 15-20 perc autózás után érkeztek meg egy régi építésű családi házhoz, ahol levehették a csuklyát.
„Azt hittem vicc”
Itt P. Tamás fogadta őket a házban. „Zavarodottság, meglepődöttség volt rajtam” – számolt be érzéseiről a védett tanú. Úgy emlékszik, P. Tamás ezután hogylétükről érdeklődött, megjegyezve, hogy ő maga is nehéz éveken van túl, majd „egy vetítés következett.”
A tanú szerint a vetítés keretében P. Tamás „elmondta, hogy a leszámolások mögött ők állnak, és ők oldották meg Prisztást is.” A tanú elmondása szerint erre sokkos állapotba került, „azt hittem vicc”, „kínomban elkezdtem nevetni.” Úgy értékelte, „maffiás jelenet volt, hogy egy család vagyunk, és segítenünk kell egymásnak”, az események után viszont félelmet is érzett – jegyezte meg. Kicsit később egy étteremben a tanú emlékei szerint P. Tamásról azt mondta R. Lászlónak, hogy szerinte a férfi „komplett elmebeteg”, „nem normális.”
Kirándulás Prisztással
Prisztás József egyébként közel állt a tanúhoz, aki úgy nyilatkozott, hogy közös családi összejöveteleken vettek részt, együtt kirándultak és sportoltak. Úgy tudja, Prisztás sok mindennel foglalkozott, és rengeteg ingatlana volt, „vette-adta őket.”
Az is köztudott volt szerinte, „hogy Bandikának adott kölcsönt, 100 milliós nagyságrendben”, bár „Bandika is adott másoknak pénzt, és neki is sok ember tartozott.” A Prisztás és P. Tamás között kialakuló ingatlanvitát pedig „az egész város beszélte” már 1996 tavaszán – idézte fel az eseményeket.
Eskü gyertyafényben
Az első találkozó után néhány héttel ugyanabban a házban találkoztak, ám ezúttal D. Tamás is a helyszínen volt. A tanú azt mondta, csak R. Lászlóra tekintettel ment el ismét.
Volt egy pince, ami be volt vonva fekete függönyanyaggal, és gyertya égett a helyiségben – így írta le a helyszínt a védett tanú. P. Tamás – a tanú elmondása szerint – egyesével megeskette őket, hogy amiről korábban tudomást szereztek, nem adják tovább. „Én kiröhögtem az egész esketést”, és R. László is azt mondta az elsőrendű vádlottról, hogy „elmeháborodott” – emlékezett vissza.
A tanút ezután egy robbantásos merénylet érte. Később, 1999 májusában kettesben találkozott az Új Köztemetőben P. Tamással, aki hogyléte felől érdeklődött, és már korábban biztosított számára egy páncélos Mercedes autót.
Egyszer csak kiugrott egy sír mögül P. Tamás kertésznadrágban, ingben, baseball sapkában 
Az elsőrendű vádlott akkor a tanú szerint arra is felhívta a figyelmet, hogy neki köszönhető, hogy sok ember fekszik a temetőben.
1999 után már nem találkozott P. Tamással a tanú, de R. Lászlótól úgy hallotta, Prisztás Józsefet F. Ferenc csalta a gyilkosság helyszínére, és Jozef Rohács ölte meg. F. Ferenc egyébként szerinte „áldozat volt ebben a dologban” – mondta.
Amikor a tanú írásbeli idézést kapott, még bizalmatlan volt a hatóságok felé: „tudtam, hogy bizonyos rendőri személyek kapcsolatban voltak” P. Tamással. Remélte azonban, hogy „kiderül, hogy koncepciós per áldozatai voltam én, meg” R. László is. Miután tájékoztatták, hogy külön nyomozócsoport jött létre, és ő maga is látta az embereken, hogy „nem a régi gárda”, vallomást tett.

A tárgyalás hétfőn folytatódik.

atv.hu / ST

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése