Blogarchívum

2013. július 5., péntek

Itthon: Eskü a pincében, titkos találkozók – Cosa Nostrát játszottak Portikék - HVG.hu

Itthon: Eskü a pincében, titkos találkozók – Cosa Nostrát játszottak Portikék - HVG.hu:
2013. július 05., péntek, 17:32 • Utolsó frissítés: 1 órája
'via Blog this'
Egy temetőben megbeszélt találkozón Portik Tamás kertésznadrágban ugrott ki a sírok közül, hogy ismerősét titoktartásra vegye rá Prisztás József megölésével és más gyilkosságokkal, valamint egy gyilkossági kísérlettel kapcsolatban – derült ki egy újabb védet tanú vallomásából a Fővárosi Törvényszéken a Portik Tamás és társai ellen folytatott büntetőeljárás tárgyalásán.
Portik ügyének tárgyalása szerdán kezdődött, több védett tanút is meghallgattak, például az alvilág pénztárosának nevezett Lakatos András egykori titkárnője videón tett vallomást. Pénteken az újabb védett tanú személye sem okozott meglepetést a vádlottaknak. A tárgyalás egyébként majdnem egy órás csúszással kezdődött, mert a tűzszerészek nem tudták átvizsgálni a kezdési időpontra a tárgyalótermet. A hvg.hu úgy tudja, azért biztosítja jelentős erőkkel a bíróság épületét és a termet a rendőrség, mert az olajszőkítésből milliárdokra szert tevő egykori energolos, Portik Tamás halála sokaknak jól jönne.
A "titokzatos" találkozó
Mint az 1-es sorszámú védett tanú elmondta, 2012. májusában találkozott utoljára Portikkal. A férfi a kilencvenes évek elején ismerte meg Portik Tamást, és a másik két vádlottról, a vád szerint a Prisztás Józsefet meggyilkolásának helyszínére csaló F. Ferencről, és a gyilkosságot végrehajtó H. Istvánról is tudta, hogy kik, de velük szorosabb kapcsolatban nem állt. A bírónőt leginkább az a találkozó érdekelte, amiről az egyik korábbi tárgyaláson a védett tanú üzlettársa, a kecskeméti maffiaperben 12 év szabadságvesztésre ítélt, de büntetésének letöltése előtt, vélhetően vádalku révénszabadult Radnai László már beszámolt.
Kecskeméti maffiaper - Radnai László az első sorban
Fotó: Fazekas István
A találkozó azért is kiemelt jelentőségű, mert máig nem világos, hogy ki ölte meg Prisztás Józsefet. A hvg.hu is megírta, hogy Radnai László 1999 az elején történt találkozóról azt mondta: az egyik Pest megyei településre vitték ki őket, az M1-M7-es bevezető szakaszától csuklyával a fejükön, az akkor már elfogatóparancs alatt álló Portik Tamás várta őket egy "Budapesthez közeli falu átlagos családi házában". Portik itt D. Gábor utasítására részletesen ("filmvetítésszerűen") beszámolt arról, hogy több gyilkosság, így Prisztás József és a Cinóber becenevű férfi megölése, a Totka Pál sérelmére elkövetett emberölési kísérlet, valamint kézigránátos robbantások – mögött rajta kívül D. Gábor és F. Attila áll. Az említett találkozón Portik arról is beszélt – Radnai szerint –, Prisztás Józsefet is a Fenyő János médiamogul lelövésével vádolt Jozef Rohác lőtte le.
Mindezek nagy meglepetést keltettek a teremben, mert az ügyészség vádiratában D. Gáborról és F. Attiláról szó nem esik. Korábban erre írtuk azt, hogy valami nem stimmel, vagy a koronatanú hazudott, vagy a hatóságok rosszul nyomoztak.
Mint egy rossz maffiaregény
Az 1-es sorszámú tanú elmondása alapján a találkozó "olyan volt, mint egy rossz maffiaregény": Radnaival együtt többször kellett fel- és leszállniuk a 4-es 6-os villamosról, közben kisebb sétákat megtéve, egészen addig, amíg a Vígszínház elé nem értek. (Radnai László erről a „cselezgetésről” nem tett említést, ő úgy emlékezett, az irodájuktól indultak.) Egy fehér Opel Astrával, amely az 1-es tanú szerint olyan volt, mintha rendőrautó lett volna. „Először nem akartam a csuklyát felvenni, de Radnai László kérésére megtettem” – mesélte a történteket, hozzátéve, akkor fogalma sem volt arról, mi szükség van a találkozóra, s nem is kérdezett erről.
„Portik a ház előterében fogadott minket” – folytatta a férfi. Miután az asztal körül leültek, az "akkor nagyon elhízott Portik Tamás", előadta a gyilkosságok elkövetését, a védett tanú nem tudta mire vélni az egészet, azt hitte vicc. „Sokkos állapotba kerültem, mert Prisztás József nagyon jó barátom volt, gyerekkorom óta ismertem.” Arra nem kérdezett rá, hogy miért kellett Prisztásnak meghalnia, egyébként nem tudta pontosan megmondani azt sem, hogy az egyik legjobb barátjának tartott vállalkozót mikor lőtték le. Az, hogy Prisztás és Portik között vita folyik egy ingatlan miatt, az 1-es tanú szerint szóbeszéd tárgya volt. Neki erről Prisztás ismerőse, az 1996 őszén meglőtt fogathajtó, Lakatos Csaba mesélt.
Omerta a pincében
Két héttel később Portik Tamás kérésére ismét találkoztak az „egyszerű, falusi házban”. Ez az összejövetel szintén lehetett volna egy maffiafilm forgatókönyve, a tanú emlékei szerint egyesével levitték őket a sötét függönyökkel telerakott, gyertyákkal megvilágított sötét pincébe. Ott nem csak neki és Radnai Lászlónak, hanem D. Tamásnak is esküt kellett tennie arra, hogy a Prisztás, Cinóber és Totka bűnügyekről hallottakról soha senkinek nem beszélnek. D. Tamás az első találkozón nem vett részt, de "beletartozott a családba", neki is voltak elvarratlan ügyletei Lakatos Bandikával, ez indokolta a részvételét.
Volt, hogy Portik Tamás csak mosolygott
Fotó: Túry Gergely
A védett tanú beszámolt arról is, hogy ezt követően 1999 májusában beszélt Portikkal és nem is akármilyen körülmények között. Az Új köztemető bejáratához vitte el Portik Tamás egyik embere, majd közölte, induljon el az úton egyenesen. „Egyszer csak az egyik sírkő mögül kertésznadrágban és baseballsapkában elém ugrott Portik Tamás. Biztosított, hogy az ellenem végrehajtott robbantási kísérlet miatt mindenben segít, ami kell. De megemlítette azt is, hogy nagyon sok ember fekszik itt, és közölte, tartsam magam ahhoz, amit megbeszéltünk”. Mindezt Portik Tamás a tárgyalóteremben mosolyogva hallgatta végig. Egyébként a segítség egy páncélozott Mercedes formájában érkezett, amelyet a tanú és családja néhány hónapig használt.
A hatóságok Portik zsebében voltak?
A történtek idején, 1999-ben már folyt az olajügyekkel kapcsolatos büntetőeljárás, ami miatt Radnai és a védett tanú is előzetes letartóztatásba került. Ez egészen a 2000-es évek második feléig elhúzódott, jogerősen 2007-ben zárult. 2004-ben viszont a kecskeméti maffiaügy miatt gyanúsították meg a két férfit, és a büntetőeljárások miatt találkoztak néhányszor. Bár ezek súlyos ügyek voltak, a védett tanú és Radnai sem hozta fel a Portik által elmondottakat. Erre a rövid magyarázat az, hogy akkor arendőrség Portik Tamás mellett állt.

A tárgyaláson nem került szóba, hogy az ügyészéghez miért nem fordult a tanú, esetleg azért-e, mert attól tartott, Portiknak az ügyészségen is vannak kapcsolatai. Érdekes lenne tudni azt is, hogy a 1998 és 2002 közötti első Orbán-kormány idején mi volt a helyzet ebből a szempontból. Mindenesetre a védett tanú "2012-ben megnyugvással vette tudomásul, hogy a régi ügyek felderítésére külön nyomozócsoport alakult". (Erről a hvg.hu 2012 márciusában írt is.) Igaz, "először bizalmatlan volt velük szemben, de ez egy csapásra elszállt belőle, amikor közölték vele, hogy ez már nem az a rendőrség, ami volt". Először tavaly áprilisban faggatták ki a védett tanút a rendőrök, de részletes vallomást – mint a bírónő is megjegyezte – nem ekkor, hanem csak júniusban tett, mert eszébe jutott, hogy „Portikék embere ölte meg Prisztást, és ezt Radnai Lászlótól tudta meg”.
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése